2013-02-14 13:51

Munkavállalás Németországban

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

Még csak két évvel ezelőtt nyitotta meg Németország (2011. május 1-jén) a kapuit a 2004. május 1-jén az Európai Unióhoz csatlakozott tagállamok – köztük Magyarország – munkavállalói előtt. Így most már lassan két éve a magyarok is munkavállalói engedély nélkül dolgozhatnak a világ egyik vezető gazdasági hatalmában.

 

 

Érdekes módon a várt érdeklődés, a tömegek áramlása az új lehetőségek felé, az első évben mégis elmaradt. A statisztikai adatok szerint 2011-ben nem sokszorozódott meg a kinti magyar munkavállalók száma. A 2012-es évben viszont jelentősen gyarapodtak a vállalkozó kedvű magyarok – és számuk továbbra is nő -, akik Németországban kerestek és találtak maguknak munkalehetőséget.

 

Ennek több oka is van: Egyre több magyar vállalkozás rebesgeti szárnyait külföldön, így Németországban is számtalan projektben, beruházásban vesznek részt magyar cégek. Továbbá, ha megvizsgáljuk a német cégek állásajánlatait, akkor láthatjuk, hogy a legkeresettebbek Közép-Kelet-Európából továbbra is a jó szakmunkások (ezen belül is főleg az építőipari dolgozók), valamint a magasan kvalifikált diplomások, mérnökök, IT szakemberek és orvosok. Csak reménykedhetünk, hogy idővel egyre több német cég vezetője belátja, hogy e két véglet között is vannak olyan foglalkozások, szakmák és területek, melyeket akár a magyar munkavállalók is betölthetnek.

 

Bármely területen is próbálunk elhelyezkedni, mindenhol szinte kötelező elvárás, hogy a munkavállaló beszéljen németül. Ettől viszont nem kell félni. Az alapkövetelmény, hogy a munkavállaló merje használni a nyelvet akkor is, ha nincs magabiztos tudása – legyen szó szakmunkásról, vendéglátóipari dolgozóról, mérnökről vagy marketing asszisztensről. A nyelvtudás – a legtöbb esetben – nagy iramban gyarapszik majd a helyszínen.

 

Az ország imázsa nagyon pozitív

 

Manapság már sok hirdetést találhatunk aktuális németországi ajánlatokkal az interneten, beszéljünk idénymunkáról, szezonális munkáról vagy hosszú távú, karrierépítési lehetőséggel kecsegtető állásról. Alapjában véve a német cégek elégedettek a magyar munkavállalók mentalitásával és munkavégzésével. A magyar munkaerőnek sokkal jobb a híre Németországban, mint más nemzeteké Közép-Kelet-Európából. Ezért szívesen dolgoznak velük együtt. Nem kell szégyelni, ha az ember Magyarországról jött. Azt is lehet mondani, hogy nagyon pozitív az ország imázsa Németországban, ami sok más népről nem mondható el.

 

 

Mennyit kereshetünk?

 

A külföldi munkalehetőség – egy adott időre – rengeteg előnyt kínál mindenkinek. Megismerhetünk egy új nyelvet, egy másik kultúrát és szakmai tapasztalatokra is szert tehetünk. A legtöbb esetben viszont az anyagi előnyök serkentik manapság az embereket arra, hogy egy ideig külföldön dolgozzanak. A fizetés átlagosan (a pozíciótól és az elvárásoktól függően) bruttó 1500 EUR-tól kezdődik. A foglalkoztatás mindig munkaszerződéssel történik, a németországi régiós jogszabályoknak megfelelően, a helyi munkavédelmi előírások szerint, szabályozott, rendezett munkakörülmények között.

 

Sehol sincs kolbászból a kerítés

 

A pozitívumok mellett muszáj a negatívumokat is megemlíteni. Mielőtt bárki belevágna a “nagy kalandba”, feltétlen járjon utána hová megy, milyen céghez, milyen munkára, mennyi időre és, hogy biztosítják-e a szállást? Ha igen, milyen körülmények között? Ami talán a legfontosabb: mennyi pénzt kell magukkal vinni, hogy megfelelő színvonalon éljenek addig is, amíg az első fizetésüket megkapják? Mindenképp legyen náluk annyi pénz, hogy az esetleges hazautat tudják belőle fedezni.

 

Érdemes a pályázónak segítséget igénybe vennie, mielőtt saját elhatározásból szerencsét próbál. Több olyan cég is van Magyarországon, aki akár konkrét németországi állásajánlattal is és kitöltésre váró munkaszerződéssel várja a motivált munkavállalókat. Bárki felkeresheti ezeket az irodákat pusztán érdeklődés, tanácsadás céljából is, hiszen az sem árt, ha kicsit a helyi viszonyokról, a kultúráról és a szokásokról is szerez némi előzetes információt a leendő munkavállaló.

 

A nemzetközi közvetítések kapcsán fontos hangsúlyozni a közvetítő irodák szerepét és azt, hogy szolgáltatásaik a munkavállalók részére díjmentesnek kell, hogy legyenek! Ez az egyik ismérve a komoly, professzionális munkát végző toborzó irodáknak.

 

Aki külföldre, és elsősorban Németországba menne dolgozni, az előre mérlegelje, hogy mennyi időre, hová, melyik céghez megy vagy legalábbis milyen munkakörbe kíván dolgozni, és hol fog lakni. Aki naivan, céltalanul indul útnak, azon személyek gyakran rövid időn belül és negatív élményekkel térnek haza, így rombolva a külföldi munkavállalás megítélését.

 

Mangold Krisztina

főszerkesztő

 

Ezzel a cikkel elindítjuk honlapunk “Külföldi munkavállalás” című sorozatát, melyben folyamatosan beszámolunk:

 

- megbízható közvetítő irodákról és azok állásajánlatairól

- oktatással és felkészítéssel foglalkozó ügynökségek munkájáról

- külföldön dolgozó magyarok élményeiről és tapasztalatairól

- az állásajánlatokkal foglalkozó internetes portálokról

- a németországi egészségügyi ellátásról, a lakásbérlési sajátosságokról és az óvodai-iskolai rendszerről

 

Továbbá Facebook oldalunkon lehetőséget adunk az eszmecserékre: http://www.facebook.com/kontaktmagazin?ref=hl

 

 

HIRDETÉS:

 

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro és az  Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

kep