2013-08-03 14:41

Trokán Nóra – Magyarország egyik legszebb színésznője

Kategóriák: Kultúra, Magyar hírek, Magyar hírek

Az ország egyik legszebb színésznője számára Kecskemét, illetve a kecskeméti Katona József Színház évek óta szinte a második otthont jelenti. Olyan otthont, melyben rengeteg a munka, a feladat, hiszen idén is legalább fél tucat darabban játszik.

 kep

 

A fiatal művésznő az egyetemi gyakorlóévét is beszámítva immár az ötödik évadot tölti Kecskeméten. A próbaidőszakok idején itt is hajtja álomra a fejét, egyébként az előadások után általában hazautazik Budapestre. Nem zavarja a kétlakiság. – Szeretek este vezetni – állítja, ami a hazai autóipar legújabb fővárosában kifejezetten patrióta hozzáállás. Mivel a magyar színészeket hagyományosan nem veti fel a pénz, az üzemanyagárak persze őt is erőteljesen érintik, de szerencsére több kollégája is „ingázik” Kecskemét és állandó lakóhelye között, akiket általában ő hoz vagy visz, így összefogva megoszlik az útiköltség. A kecskeméti színészlétben talán az a legvonzóbb számára, hogy a súlyos, drámai karakterszerepek mellett mindig akad lehetőség a könnyedebben megformált, humoros alakításokra is. Egy fiatal színésznő számára pedig szakmailag szinte létkérdés, hogy ne skatulyázzák be egyetlen szerepkörbe.

 kep

 

– Azért különösen jó egy olyan színházban játszani, mint a miénk, mert nálunk nagyon színes a repertoár – meséli. – Az úgynevezett „könnyű műfajtól” a veretes drámai szerepekig mindenben kipróbálhatom magam. Játszhatok gyerekdarabokban, musicalekben, a kis színpadon részt vehetek izgalmas művészi kísérletekben, és természetesen a nagyszínpadi, klasszikus drámai feldolgozásokban is bőven van feladatom. Úgy érzem tehát, hogy folyamatosan tanulok, fejlődök szakmailag. Az is kivételes lehetőséget jelent egy színész számára, hogy a mi színházunk kifejezetten nyitott az új dolgok irányába, amit a kecskeméti közönség is díjaz, elismer. Dolgozhatunk olyan kísérletező rendezők, művészek mellett, mint Zsótér Sándor, Szász János, de játszhatunk nagyoperettben, musicalben is. Szeretem az év végi, szilveszter környéki vidám előadásokat is.

 kep

 

Ellentétben a közkeletű elnevezésével – „könnyű műfaj” –, nagyon nehéz vígjátékot igazán jól játszani. Humor, ritmus, arányok, magas fokú mesterségbeli tudás szükséges ahhoz, hogy méltó és valóban szórakoztató előadással léphessünk a nézők elé. Az igazi nagy „komédiások” a velük született adottságaikon túl hihetetlenül sok munkát fektetnek abba, hogy minden poén a helyén legyen. Ebben például Cseke Péter az egyik mesterem – színészként, rendezőként hihetetlenül érzi ezt a műfajt is. Nórát a kecskeméti közönség nagyon szereti. Imádják, ha vígjátékban bolondozik, és vele sírnak, ha drámai karaktert alakít. Szereti a társulatot, a baráti-szakmai légkört, élvezi, hogy a társulatban sok fiatal kollégával is együtt dolgozhat. –Nálunk mindenkinek van feladata – minden korosztály megtalálja a neki való feladatot, nincs generációs ellentét a társulaton belül – hangsúlyozza.

 kep

 

A kecskeméti színházrajongók már rég tudják, de a Nagy Duett című tévés dalnokvetélkedő óta az egész ország meggyőződhetett arról, hogy Nóra kiválóan énekel, hiszen két éve Caramel oldalán elhozta az első díjat. Az énekeléstől azóta sem távolodott el, hiszen édesanyjával – Papadimitriu Athinával, és testvérével, Annával – létrehozták a Papadimitri Triót, és országszerte sok helyen fellépnek zenés műsorukkal. A muzsika, az éneklés szerepel távlati tervei között, ám van még egy nagyon fontos része az életének, amiről talán kevesebben értesültek. Nóra fotóművészként is egyre nagyobb sikereket ér el. Idén őt bízták meg, hogy készítse el a Katona József Színház művészeiről szóló új portrésorozatot.

 kep

 

– Érdekes dolog kollégákat fotózni, ebből is sokat tanulok, főleg az első percekből, amikor megpróbáljuk oldani a feszült helyzetet. Nem is szoktam kérni semmi különöset, beszélgetünk, és közben csinálom a képeket. Van, aki úgy jön be, hogy pontosan tudja, melyik oldala a legelőnyösebb, mit szeretne megmutatni, és van, akivel csak úgy elkapunk egy pillanatot. Fantasztikus élményeim voltak munka közben. Imádtam például Máthé Erzsivel dolgozni, aki már nem fiatal, ráadásul valamiért nagyon fáradtan érkezett a fotózásra. Kért egy percet szusszanni, majd közölte, hogy most mehet, és attól a pillanattól kezdve annyi energiával vetette magát a munkába, mint egy tizenéves kislány. Bolondozott, játszott – minden képen csodálatos lett!

 kep

 

Szerencsés színésznő, hiszen két „katonája” is van. Fotósként a budapesti, színészként viszont továbbra is a kecskeméti Katona József Színházhoz kötődik. Pesten és Kecskeméten is otthon érzi magát. Élvezi, hogy a kecskeméti színházrajongók felismerik az utcán; hogy otthonossá váltak számára az utcák, a terek. Szereti a belvárost, imád biciklizni, gyakran kijár az arborétumba is: szép időben futni, vagy csak úgy sétálgatni, élvezni a természetet. Amikor megkérdem tőle, hogy a próbák után mivel űzi el a fáradtságot, mit csinál legszívesebben, nevetve vágja rá: eszem és alszom. Mert erre bizony alig jut idő!

 

Szöveg: Vig György

Fotók: Bosnyák János

(A fotók a kiadónk – Gutenberg Galaxis Kft – kizárólagos tulajdonát képezik és a szerzői jog törvényeinek védelmében áll.)

 

kep

 

1986. augusztus 13-án született Budapesten. Édesapja Trokán Péter, édesanyja Papadimitriu Athina, mindketten színészek. Anna nővére szintén színművész. Diplomáját 2009-ben vehette át a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Marton László, Forgács Péter, Hegedűs D. Géza volt a tanára. Már egyetemista korában is játszott Kecskeméten, 2009 óta a kecskeméti Katona József Színház tagja.

 

kep

 

comments powered by Disqus