2013-08-31 12:57

A sangria (már majdnem) a magyarok nemzeti itala?

Kategóriák: Gasztro

A nyár legkedveltebb alkoholos itala Magyarországon: a sangria. És ez a trend tartja magát már több mint 15 éve. Spanyolországot leszámítva valószínű sehol a világon nem isznak olyan szívesen sangriát, mint Magyarországon. A borból, gyümölcsökből, cukorból és fűszerekből elkészített ízletes ital Spanyolországból származik. Vagy még sem? A sangria üzlet Magyarországon annyira jövedelmező, hogy a szupermarketek nem hagyják ki ezt a pénzkeresési lehetőségét, sőt az utóbbi időben a Németországból származó sangriákkal félrevezetik a vásárlót. Erre nem lenne lehetőség, ha a spanyolok végre le tudnák védetni a „sangria” elnevezést

 kep

Azt is mondhatnánk, hogy a sangria Spanyolország nemzeti itala, melyet sokféleképpen fogyasztanak. Különösen finom ez a boralapú ital, ha házilag borból, gyümölcslevekből, cukorból és fűszerekből készítik. Egy kancsóba öntve gyümölcsdarabkákkal, citromkarikával és jégkockákkal a forró nyári napokban nincs párja. Természetesen a sangria Spanyolországban palackokban is kapható. Legtöbbször másfél literes üvegekbe töltik és pincészetekként valamelyest különböző az ízviláguk. Vannak ezenfelül sangria különlegességek. Ilyen a„Sangria Blanca“, melyet fehérborból készítenek, és a „Sangria Zurra“, melyet borpárlattal ízesítenek.

Amikor a sangriák a 90-es évek végén megjelentek a magyar üzletekben, nem elsősorban a spanyol származásuk miatt lettek közkedveltek. A magyarok nem a tengerpart ízét szerették volna átültetni a hétköznapjaikba. Kevesen töltötték akkor a szabadságukat a spanyol tengerparton. Sokkal inkább volt Görögország és Bulgária a nyári nyaralások célpontja. Ma is a legtöbb családot a török vagy a horvát tengerpart vonza. A sangria inkább gyümölcsös és édes ízének köszönheti közkedveltségét. A magyarok túlnyomó többsége édesszájú az alkoholos italok terén. Szeretik a félédes és édes borokat, szinte kizárólag az édes pezsgőt fogyasztják és még a pálinkákba is mézet kevernek. Az import termékek körében a sangria a mai napig az egyik legtöbbet fogyasztott ital és a gazdasági válság ellenére is megtartotta vezetőpozícióját. Pedig a sangriák egy része ma már nem is Spanyolországból, hanem Németországból érkezik a magyar piacra.

kep

Három-négy évvel ezelőtt megjelentek a szupermarketek polcain a Németországból importált és német pincészetek által készített sangriák. Ezek szintén vörösborból készülnek és édesek, viszont teljesen más az ízük, mint a spanyol sangriáké. Egy vak kóstolás alkalmával mindenki könnyedén észrevenné a spanyol és a német sangriák közti különbséget. A német sangriák íze ugyanis a forralt borokra emlékeztet, tehát nem a gyümölcsök, hanem a német forralt borra jellemző fahéj és szegfűszeg dominál bennük. A német pincészetek még csak meg sem próbálják utánozni a spanyol gyártók egyébként titkos sangria receptjét. Ugyanezek a német sangriák megtalálhatóak a németországi szupermarketek polcain is, ami nagyon meglepő. Épp a német turistáknak kellene ismerniük az igazi spanyol sangriák ízét, melyet Mallorca strandjain csoportosan isznak hosszú szívószállal a vödrökből. Talán épp ez az oka annak, hogy Németországban nem számottevő a sangriák forgalma.

 kep

A Magyarországon is megjelent német sangriák – valamivel olcsóbb áraik miatt – kezdték visszaszorítani a spanyol sangriákat a magyar piacról. Ez az árharc sajnos figyelmen kívül hagyta a minőséget. Időközben sikerült viszont a spanyol sangriáknak helytállniuk. Jelenleg szinte minden szupermarketben megtalálható két-három különböző sangria termék, spanyol is és német is. Csak a vásárlón múlik, hogy a termék származását és ízvilágát figyelembe veszi-e vagy sem? Jelentősen könnyebb helyzetben lennének a spanyol pincészetek, ha a „sangria” elnevezés végre az Európai Unió által eredetvédettséget élvezne.

 kep

Sajnos a spanyoloknak a mai napig nem sikerült a nemzeti italuk elnevezését – a „sangriát” – levédetniük. Ami annyit jelent, hogy a világ bármely országában bármely pincészet bármilyen alkoholos italát „sangriának” nevezheti. Franciaország levédette a „calvados”, az olaszok a „grappa” és a magyarok a „pálinka” elnevezéseket. Épp ezért érdekes kérdés, hogy Brüsszelben miért napolják el folyamatosan a sangria-témát? Bizonyított tény, hogy a sangria eredete Spanyolországban a XIX. század elejére visszavezethető. A sangria receptjét, alkoholfokát és származási helyét törvénybe lehetne foglalni. A sangria közkedveltsége mára már nemcsak Európára korlátozódik, hanem átgyűrűzik Amerikába és Ázsiába is. Talán nemsokára a sangria lesz Spanyolország legkeresettebb exportterméke. Mi drukkolunk nekik, hogy sikerüljön!

Szöveg: Dorina Klein

kep

comments powered by Disqus