2013-09-06 17:48

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

Kategóriák: Gasztro, Német nyelvtanulás

Bevezetés a német gasztronómiába

 

Ausztriában, Németországban és Svájcban nemcsak több száz német dialektust beszélnek, hanem – ebből adódóan – a legkülönbözőbb gasztronómiai kifejezéseket is használják. Talán az egész világon nincs még egy olyan nyelv, mint a német, amelyben ilyen sok kifejezés létezik a gasztronómiai egységekre. Szinte minden tartományban más és más elnevezések honosodtak meg, mely kifejezések visszatükrözik a több évszázados hagyományokat. A mai nagyvárosi élet – a bisztrókkal, clubokkal, borbárokkal és egyéb trendi reggeliző, kávézó és szórakozó helyekkel – pedig még színesebbé és változatosabbá tette a német gasztrokultúrát. Tekintsünk be a német vidéki és nagyvárosi gasztro életbe!

A német nyelv és kultúra a gasztronómia területén is nyitott más nyelvek felé. Az angolból, franciából vagy olaszból átvett szavakat minden probléma nélkül beépíti a szókincsbe. A multikulturális életvitel, a nemzetek és nyelvek egymás mellett élése a gasztronómia terén is megmutatkozik. Az elmúlt 20-30 évben sorra nyíltak a német városokban a különböző nemzetiségű éttermek, legfőképpen a több hullámban érkező török, olasz, szerb és görög vendégmunkások által. Így manapság megtalálható a német kis- és nagyvárosokban a görög Taverna mellett a német Bierstube és a japán Sushi-Bar mellett a német Wirthaus. De mint minden trend életre hívja a maga ellen-trendjét is, így a gasztronómia területén is megfigyelhető az elmúlt időben a regionális konyhák újjáéledése. A hagyomány őrzése ismét modernné vált.

„Német-magyar gasztronómiai kisszótár” címmel összefoglaljuk a legismertebb német gasztronómiai kifejezéseket és betekintünk a legújabb németországi gasztro trendekbe. Ezzel segíteni szeretnénk azoknak, akik a német nyelvet tanulják és azoknak, akik üzleti vagy turisztikai célból, ill. a letelepedés szándékával készülnek német nyelvterületre. Várjuk német és magyar olvasóink további megfigyeléseit és hálásak vagyunk olyan gasztronómiai elnevezésekért, amelyek esetleg kimaradtak gyűjteményünkből (info@kontaktmagazin.hu). A „Német-magyar gasztronómiai kisszótár” teljes tartalma kiadónk kizárólagos tulajdonát képezi (Gutenberg Galaxis Kft.) és a szerzői jog törvényeinek védelmében áll.

Német-magyar gasztronómiai kisszótár:

- sörözők, borozók, kocsmák, borkostoló kocsmák, sörfőzdék

- éttermek, vendéglők, gyorséttermek, étel bárak, vendégfogadók, free-flow éttermek

- divatos nagyvárosi gasztronómia: Bar, Bistro, Weinlokal, Cocktailbar, Sportsbar, After Work Club, Beachclub, Café, Teehaus, Teestube, Kaffeerösterei, Club

- kisebb gasztonómiai egységek: Eisdiele, Konditorei, Bude, Kiosk, Buffet, Imbiss, Imbissbude, Imbisstand, Imbisstube

- munkahelyi, irodai, egyetemi étkeztetés (Cafeteria, Kantine, Mensa)

- catering party service, fogadások (Catering, Fingerfood, Buffetplatten, Bankett, Heiße Theke, Kalte Theke)

- autópálya pihenőhelyek, pálya udvai vendéglők, utasellátók, büfékocsik

- éjszakai élet: Diskothek, Nightklub, Bordell

Mangold Krisztina

Hasonló témájú cikkeink:

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

“Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások”

“Német szitkozódások és férfi emancipáció”

“Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai”

“Német-magyar kisszótár: Sörözők, borozók, kocsmák”

 

 

HIRDETÉS:

A 22 Karátos Arany Pezsgőt különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, Karácsonyra és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro, a Tesco és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

 Új arany pezsgő