2013-10-12 12:53

A magyarok imádják az összeesküvés-elméleteket (1. rész)

Kategóriák: A világ hírei, Életmód-Fiatalok, Magyar hírek

Az amerikaiak nem is jártak a Holdon. Kifejlesztették viszont az AIDS-et, hogy kiirtsák a homoszexuálisokat. Hitler egy UFO-n menekült el a Holdra. A J.F. Kennedy ellen elkövetett merényletért a CIA felelős. Az Egyesült Államok kormánya rendezte meg a World Trade Center elleni terrortámadást, és tudatosan visszatartja a Földönkívüliekről szerzett információkat. A világot pedig néhány befolyásos család tartja a markában. – Az effajta összeesküvés-elméletek ma közkedveltebbek, mint valaha. A pszichológusok arra voltak kíváncsiak, miért és hogyan alakulnak ki ezek a teóriák. Sorozatunk három részében összegyűjtjük a legismertebb összeesküvés-elméleteket és kiegészítjük Michael Wood egyetemi pszichológus véleményével, aki évek óta az összeesküvés-elméletek létrejöttét kutatja.

 

Az amerikaiak nem jártak a Holdon, Hitler viszont igen.

 

Az egyik legelterjedtebb összeesküvés-elmélet szerint a Holdra szállás csupán kitaláció: megrendezték, akár egy színjátékot, kamerákkal rögzítették, majd valóságos eseményként tálalták a nagyvilág felé. Az elméletgyártás hovatovább addig jutott, hogy világűrkutatók arról panaszkodnak: túlbuzgó szkeptikusok folyamatosan faggatják őket, és a Holdra szállás legapróbb részleteit is tudni akarják, főleg mióta a holdmissziók képanyaga a NASA Internet-archívumában a nyilvánosság számára is hozzáférhető lett.

 

De vajon kik állítanak fel ilyesfajta teóriákat? Michael Wood, a kenti egyetem pszichológusa egyike a kevés, összeesküvés-elmélettel foglalkozó kutatónak. Míg a legtöbb természettudóst untatják ezek a feltételezések, addig Wood-ot szinte lenyűgözik: „Az egyik legkülönösebb elmélet az Üreges Föld-teória, ezt szeretem legjobban. Elég régi már, szinte klasszikusnak számít. Azt állítja, hogy a Föld üreges, az Északi-, valamint a Déli-sarkon lyukak vannak, Hitler ezeken keresztül menekült a 2. világháború végén egy UFO-val, és végül a Holdon talált menedéket.”

 

kep 

 

Minden összeesküvés mögött a Rotschild család áll, vagy a templomos lovagok.

 

Azt, hogy mennyien hisznek az összeesküvés-elméletekben, nem lehet pontosan megállapítani. Valószínűsíthetően az emberek 6-20 százaléka véli úgy, hogy a Holdra szállást bemutató képek egyszerű hamisítványok. És aki elhisz egyetlen összeesküvés-elméletet, többnyire a következőre is vevő lesz – legalábbis ezt állapították meg a kenti egyetem kutató-pszichológusai. Aki tehát abból indul ki, hogy a Holdra szállás egyszerű blöff, feltehetően más hasonló teóriáknak is bedől majd. Például annak, hogy a világban történt szerencsétlenségek nagyrészt a Rotschild család számlájára írhatóak.

 

Egyik oldalról a brit C.H.Douglas azt állítja, hogy Hitler a Rotschild család törvénytelen fia, a másikról pedig az amerikai Lyndon La Rouche azzal a feltevéssel szerez híveket, hogy Winston Churchill a Rotschildok meghosszabbított karja volt. Ellentmondás lenne? Korántsem. Az összeesküvés-teóriákra fogékony elme furcsa logikája itt is megtalálja az összecsengést: Rotschildék mindkét oldalnak kölcsönöztek pénzt, mert alapjában véve mindegy volt nekik, hogy ki nyeri meg a háborút. És ha épp nem a Rotschild család tagjai állnak egy-egy feltételezett konspiráció mögött, akkor hát a templomos lovagok. Az 1119-ben alapított keresztény lovagrendet a francia király 1314-ben feloszlatta, az utóbbi hétszáz évben soha, senki nem találkozott egyetlen templomossal sem, minden titkos társaságok legtitkosabbikának nimbusza azonban máig elevenen él.

Szöveg: Mangold Krisztina

Folytatás:

Összeesküvés-elméletek bűvöletében (2.rész)

Összeesküvés-elméletek bűvöletében (3.rész)

Eredeti szöveg német nyelven:

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 1)

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 2)

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 3)

 

 kep

comments powered by Disqus