2013-10-14 17:53

A magyarok imádják az összeesküvés-elméleteket (2. rész)

Kategóriák: A világ hírei, Életmód-Fiatalok, Magyar hírek

Összeesküvés-elméletek bűvöletében 1. része itt olvasható.

 

Az amerikaiak szeretik az irracionális mítoszokat. Ezekkel magyarázzák például a Kennedy-gyilkosságot és a 2001. szeptember 11-i terrortámadást. Meg vannak győződve arról, hogy az Egyesült Államok kormánya folyamatosan hazudik. A pszichológusok arra voltak kíváncsiak, miért és hogyan alakulnak ki ezek a teóriák. Michael Wood kutató-pszichológusként dolgozik a kenti egyetemen (Nagy-Britannia). A munkatársaival közösen készített tanulmányhoz több száz embert kérdeztek meg, eredményeiket 2012-ben publikálták „Beliefs in Contradictory Conspiracy Theories” címmel. (sorozatunk második része)

 

Az amerikaiak szeretik az irracionális mítoszokat

 

Összeesküvés-elméletek évszázadok óta léteznek. Amíg azonban Nyugat Európában 1945 után egészen a kilencvenes évekig nem nagyon lehetett hallani ezekről, addig az Egyesült Államokban a 2. világháború utáni időszakban még erősebben jelen voltak, mint korábban: sok amerikai számára szolgáltak ugyanis elfogadható magyarázatként a Kennedy-gyilkosság, valamint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kapcsán. A John F. Kennedy ellen elkövetett merényletet követően a legkülönbözőbb feltételezések születtek, némelyik egyenesen azt állította, hogy az elnök meggyilkolása a CIA, a Maffia, a kubai emigránsok, Lyndon B. Johnson alelnök, és egy katonai-ipari bűnszövetség közös akciója volt. Azóta körülbelül harminc csoportot vádoltak már meg a merénylet megszervezésével.

 

A feltételezéseket megvizsgálva Michael Wood úgy látja: az összeesküvés-elméletek „fehér foltjait” (azt például, hogy J.F. Kennedy holttestében nem találtak több fegyvergolyót) általában egy következő összeesküvés-elmélettel magyarázzák (a golyókat néhány orvos segítségével titokban eltávolították). A tudományos kutatók és a konspirációs elméletek kiötlői alapjában más-más módszert követnek: míg előbbiek megvizsgálják a tényeket, és ezekből vonnak le következtetéseket, addig az elmélet-gyártók a végkövetkeztetéssel kezdik, aztán gyűjteni kezdik az okokat, amelyek jól passzolnának. És ha a kép mégsem áll össze, ha túl sok részlet hibádzik, akkor azt mondják, – mint a Kennedy-gyilkosság esetében is – hogy a CIA meghamisította a tényeket.

kep

 

ŐK irányítanak és manipulálnak bennünket

 

A leggyakoribb elképzelés szerint ŐK manipulálnak és irányítanak minket. Michael Wood úgy véli, nem világos, kik azok az „ők”, valószínűleg a társadalom „hatalmasságai”, vagyis kormányok, pénzemberek, konszernek, gyógyszercégek. Ezekben pedig nem tanácsos megbízni, „ezek ott fenn” egy „új világrendet” akarnak, és ravasz terveket kovácsolnak az emberiség nagy részének elnyomására. A teória-gyártók és követőik pontos részletekre nem térnek ki, az sem zavarja őket különösebben, ha elméletük logikailag sántít, vagy tele van ellentmondással: a középpontban úgyis ŐK állnak, a gonoszok.

 

És ŐK ráadásul annyira elvetemültek tudnak lenni, hogy rászabadították az emberiségre az AIDS-et, ezzel is megcélozva a feketék és homoszexuálisok kiirtását. Ebben a teóriában aztán mindenféle megtalálható: szex, megbélyegzés, kétely a tudományban… Az is gyakran előfordul, hogy az összeesküvés-elmélet gyártók teljesen megalapozatlanul, mondhatni a semmiből halásznak elő állítólagos tényeket. Gary Sick például könyvet is írt a szerinte „October-Surprise” néven létező konspirációról, és megdöbbentően precíz részletekkel egészíti ki beszámolóját néhány, soha meg nem történt eseményről. Azt állítja, Ronald Reagan akadályozta meg 1980-ban az amerikai túszok szabadon bocsátását Teheránban, mégpedig azért, hogy ezzel is csökkentse Jimmy Carter választási esélyeit. Egy állítólag 1980 július 27-én megtartott, a valóságban azonban nem létező konspirációs találkozót pedig ilyen részletekkel tesz még valószerűbbé: „A megbeszélést kétszer meg kellett szakítani, mert a szálloda pincérei kávét szolgáltak fel.”

kep

 

Az Egyesült Államok kormánya folyamatosan hazudik

 

Az Egyesült Államokban megjelenő összeesküvés-elméletek jelentős része a titkosszolgálat tevékenységére fókuszál. Némelyik például azt állítja, hogy az USA kormánya felelős a 2001. szeptember 11-i terrortámadásért, az akciót pedig azért hajtották végre, hogy ezzel is legitimálhassák az Irak és Afganisztán elleni háborús terveket. Számtalan összeesküvés-teória létezik egyébként arra nézve, hogy az amerikai kormány összejátszik az ENSZ-el, zsidó szervezetekkel, vagy más, nemzetek felett álló erőkkel, még akár a Földönkívüliekkel is, céljuk pedig nem más, mint aláásni a Föld lakóinak szabadságát és erkölcsi értékeit. De ha mindez titkos, honnan tudnak róla mégis a teória-gyártók? Nos, ők úgy látják, hogy az összeesküvőknek sikerül néhány jelentős manővert titokban tartaniuk, közben azonban egészen amatőr hibákat követnek el. Az elméletek felállítói viszont szemfülesek, azonnal átlátják a hibákat, és nem hagyják magukat megtéveszteni.

 

Világszerte meglehetősen sokan hiszik el az ilyesfajta történeteket, továbbfejlesztik-továbbgondolják azokat, és elutasítanak minden kritikát. Egy-egy konspirációs elmélet hívei meg vannak győződve arról, hogy aki nem osztja a véleményüket, az vagy „a nagy manipuláció” áldozata, vagy maga is részese az összeesküvésnek. Épp ezért Michael Wood szinte lehetetlennek tartja, hogy sikerüljön megcáfolni bármelyik teóriát. A hit egy-egy összeesküvés-elméletben ugyanis nem függ bizonyítékoktól és tényektől, a vizsgálatok azt mutatták, hogy az emberek akár még ellentmondásos elméletekben is képesek hinni. Ez a hit ugyanis megnyugvást hoz, mi több, még diadal-érzetet is képes kiváltani: egy-egy teória követői ugyanis úgy érzik, ők azok, akik ismerhetik a teljes igazságot, akik sokkal világosabban és pontosabban látják a „dolgokat”, mint az emberek nagy többsége.

Szöveg: Mangold Krisztina

Folytatás:

Összeesküvés-elméletek bűvöletében (1.rész)

Összeesküvés-elméletek bűvöletében (3.rész)

Eredeti szöveg német nyelven:

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 1)

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 2)

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 3)

 

 

kep

comments powered by Disqus