2013-10-19 16:41

Melyik szakmákban bíznak a magyarok?

Kategóriák: Magyar hírek, Magyar hírek

Idén ismét felmérték a lakosság egyes szakmák iránti bizalmát. Hazánkban továbbra is a tűzoltók, a postások és a tanárok élvezik a legtöbb válaszadó bizalmát. A bankárok és a papok bizalmi válsággal küzdenek. A lista legalján a politikusok landoltak. Érdemes végignézni az eredményeket, mert az adatok hűen tükrözik a lakosság különböző szakmákról alkotott véleményét.

 

 kepkep

 

A legnagyobb tiszteletben álló szakmák

 

A “szakmák iránti bizalom” egy olyan piackutatási felmérés, melyet minden évben minden európai országban elvégeznek. Hazánkban a GfK Hungária Piackutató Intézet vizsgálja meg ezt a kérdést 1000 fő bevonásával. A 15-69 éves embereknek arra a kérdésre kell választ adniuk, hogy “mennyire bízik meg Ön az alábbi szakmák képviselőiben?” Az első három pozíción öt éve nem változik a rangsor. A tízből kilenc megkérdezett a tűzoltóknak, a postásoknak és a tanároknak/tanítóknak szavazott bizalmat. A lista 4.-5. helyén az orvosok és a katonaság áll: nekik 84, illetve 79 százalék szavazott bizalmat. 74 százalékkal a 7. helyen végeztek a rendőrök. Irántuk pozitív irányba fejlődött a bizalom a válság kezdete óta, csakúgy, mint a környezetvédők (71 %) és jótékonysági szervezetek (62 %) irányában. Ez utóbbi csoport mintegy 10 százalékkal több válaszadót volt képes megnyerni magának az elmúlt évekkel összehasonlítva.

 

 kepkep

 

Bizalmi válsággal küzdenek a következő szakmák

 

Érdekes fejlemény, hogy nőtt a bizalom egyrészt a szakszervezetek, másrészt a vállalatvezetők iránt is. Sőt e két szakma képviselőinek megítélése a számok tükrében gyakorlatilag teljesen kiegyensúlyozott, hiszen a válaszadók 51-51 százaléka szavazott nekik bizalmat. Továbbra is sajnálatos tény, hogy a papság csak minden második (52 %) válaszadó bizalmára számíthat és még kevesebb a bizalom az újságírók iránt (34 %). Bizalmi veszteséget könyvelhetnek el az ügyvédek, akik iránt a bizalom az elmúlt években folyamatosan csökken. A reklámszakemberekben és marketing szakemberekben bízók száma továbbra is alacsony. Feltehetőleg a gazdasági válság eredményeképpen bizalmi válsággal küzd jelenleg a bankárszakma, akik mindössze tízből három megkérdezett bizalmát élvezik. A bizalmi lista legvégén pedig a politikusok állnak, akiknek mindössze a megkérdezettek 16 százaléka szavazott bizalmat idén.

 

 kepkep

 

A németországi felmérés más képet mutat

 

A németországi felmérés eredménye valamivel más képet mutat. A legnagyobb tiszteletben állnak: a tűzoltók, az orvosok és a rendőrök. A német rendőrség – összehasonlítva más országokkal – nagyobb becsben áll. A felmérés azt is mutatják, hogy a tanárok Németországban jóval kevesebb bizalmat élveznek, mint a tanárok a többi európai országban. Megállapíthatjuk, hogy a következő szakmákról alkotott kép közel áll a magyar felmérés eredményeihez, tehát pozitív megítélést élveznek: a postások, a bírók, a katonaság és a környezetvédők. Az ügyvédek Németországban elismertebbek, mint Magyarországon, és jóval magasabb a tekintélye a gazdálkodóknak is. A pilótákat, a gyógyszerészeket és a betegápolókat is nagyra becsülik. Németországban is kevesen bíznak a gazdasági válság óta a bankárokban és az elmúlt évek botrányai miatt a papságban. A bizalmi lista utolsó helyein landoltak: az újságírók, a reklámszakemberek, a menedzserek és a politikusok. És szinte senki sem bízik meg a meteorológusokban, a taxisokban, a focistákban és az autókereskedőkben.

 

Mangold Krisztina

 

kepkep

comments powered by Disqus