2013-10-21 11:36

A magyarok imádják az összeesküvés-elméleteket (3. rész)

Kategóriák: A világ hírei, Életmód-Fiatalok, Magyar hírek

Összeesküvés-elméletek bűvöletében 1. része itt olvasható.

Összeesküvés-elméletek bűvöletében 2. része itt olvasható.

 

Első két cikkünkben megnéztük, melyek a legelterjedtebb összeesküvés-elméletek: a J.F. Kennedy merénylettől kezdve a World Trade Center elleni terrortámadásig, a befolyásos Rotschild családtól a Templomos Lovagokig. Ebből a sorból természetesen nem maradhat ki az UFO-kba és a Földönkívüliekbe vetett hit sem. A pszichológusok arra voltak kíváncsiak, miért és hogyan alakulnak ki ezek a teóriák (sorozatunk harmadik és egyben utolsó része).

 

Eltitkolt UFO-k és Földönkívüliek

 

Az összeesküvés-elméletekbe vetett hit megnyugvást hoz sokak számára, mi több, még diadal-érzetet is képes kiváltani: egy-egy teória követői ugyanis úgy érzik, ők azok, akik ismerhetik a teljes igazságot, akik sokkal világosabban és pontosabban látják a „dolgokat”, mint az emberek nagy többsége. És ezek a bizonyos „dolgok” akár UFO-k vagy Földönkívüliek is lehetnek. 1980 óta a „Roswell-i incidens” néven ismerjük azt az eseményt, ami 1947 júliusában történt: a Roswell nevű kisváros mellett lezuhant egy azonosíthatatlan tárgy, amit többen repülő csészealjnak véltek. Az UFO-elméletet egyébként a sajtó szellőztette meg 1947. július 7-én. Az Egyesült Államok hadserege azonnal reagált, és még aznap kiadott egy közleményt, amelyben egyértelműsítette: Roswellnél egy radarreflektorral felszerelt meteorológiai légballon zuhant le. 1980-ban aztán Charles Berlitz és William L. Moore könyve legendává, sőt mítosszá emelte a már nagyrészt feledésbe merült esetet. A szerzők ugyanis azt állították, hogy az Egyesült Államok kormánya Roswellnél egy földönkívüli űrhajót talált, és benne néhány ufonautát, akiket titokban megvizsgáltak és máig egy rejtekhelyen tartanak fogva.

 kep

 

A roswelli esetről még számtalan könyv és film született. Az 1947-es esemény hamarosan a világ egyik legismertebb UFO-története lett, és kiindulópontként szolgált több tudományos-fantasztikus regényhez. A Hidegháború befejezését követő időszakban aztán az Egyesült Államok Légiereje beismerte, hogy a titokzatos maradványok egy speciális zajérzékelővel felszerelt hőlégballonból származnak, ami Mogul-terv fedőnéven a szovjet atomkísérleteket volt hivatott tesztelni. Az USA Légiereje megvizsgálta az ufonautákról tett tanúvallomásokat, és bizonyította, hogy mindez kizárólag a könyv szerzőinek fantáziájában létezett. Az állítólag egy Földönkívüliről készített boncolási dokumentumfilmről is kiderült időközben, hogy egy londoni filmstúdió készíttette, korhű orvosi berendezésekkel és amatőr színészek bevonásával. Mégis máig sokan hisznek abban, hogy az amerikai hadsereg bebörtönözve tart néhány szerencsétlen Földönkívülit – vagy azok holttestét. Végül is minden lehetséges, a lényeg a titokzatosságon van.

 kep

 

A Jó és a Rossz alkotta egyszerű világkép

 

Michael Wood kutató-pszichológusként dolgozik a kenti egyetemen (Nagy-Britannia). A munkatársaival közösen készített tanulmányhoz több száz embert kérdeztek meg, eredményeiket 2012-ben publikálták „Beliefs in Contradictory Conspiracy Theories” címmel. Michael Wood egy érdekes kérdést feszeget tanulmányában: miért akarnak hinni az emberek különböző összeesküvés-elméletekben? Megfigyelése szerint azok, akik tehetetlennek érzik magukat a sorsukat illetően, nem képesek a saját életüket kézben tartani, befolyásolni, különösen fogékonyak az ilyesfajta teóriák iránt. Rendszereket alkotnak maguknak, amelyek megnyugtatóan hatnak, és azt szuggerálják, hogy ők a teljes igazság birtokában vannak, mindent tisztán átlátnak, és kötelességük figyelmeztetni a többieket. Aztán akadnak olyanok is szép számmal, akik egyszerűen nem akarnak tudomást venni arról, hogy az élet nem fekete és fehér, hanem annál jóval összetettebb, és igen egyszerű világképet alkotnak maguknak, amelyben csupán a Jó és a Rossz létezik.

 

Michael Wood elismeri, hogy az összeesküvés elméletek meglehetősen idegesítőek a tudósok számára, rengeteg felesleges energiát emésztenek fel, megosztják az embereket, és a keményen dolgozó tudósokat folyamatosan magyarázkodásra kényszerítik. Abban azonban nem hisz, hogy bármit is tehetnénk az ilyesfajta elméletek felállítása ellen. Azt javasolja, hogy próbáljuk meg humorral kezelni a különböző összeesküvés-teóriákat, mást úgyse nagyon tehetünk, hiszen mindez a mindennapi kultúránk része marad, ha akarjuk, ha nem. És vegyük észre, hogy ezek az elméletek néha kifejezetten szórakoztatóak és szellemesek is lehetnek. Ezek korunk modern meséi.

Szöveg: Mangold Krisztina

Folytatás:

Összeesküvés-elméletek bűvöletében (1.rész)

Összeesküvés-elméletek bűvöletében (2.rész)

Eredeti szöveg német nyelven:

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 1)

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 2)

Die Ungarn lieben die Verschwörungstheorien (Teil 3)

 

 

comments powered by Disqus