2013-11-02 12:51

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Kategóriák: Német nyelvtanulás, Ország-Világ

A német nyelvű országokban szinte már egy külön szaktudomány foglalkozik az állások megpályázására létrejött kifejezésekkel, formákkal és előírásokkal. A könyvesboltok és a könyvtárak polcai roskadoznak a több száz könyvtől, melyek tanácsot adnak arra nézve, hogy milyen stílusa legyen a kísérőlevélnek, fontos-e a motivációs levél, milyen hibákat ne kövessünk el, mit ajánlatos figyelembe vennünk? A munkát, állást keresőknek könyvek garmadája áll rendelkezésére, hogy a legtökéletesebb önéletrajzi mappát tudják összeállítani. Figyeljünk tehát a részletekre, ha Németországban munkát keresünk, vagy Magyarországon szeretnénk egy német érdekeltségű cégnél elhelyezkedni! Az elvárások az önéletrajzi mappával szemben magasak és miután Magyarországon még gyermekcipőben jár az álláspályázatok-kultúrája, könnyedén ki tudunk tűnni igényesen összeállított dokumentációnkkal.

kep

 

Egy munkakereső ne kímélje önmagát

 

Ha Németországba valaki munkanélküli vagy állást szeretne változtatni, akkor nem kíméli önmagát és sok időt szán az önéletrajzi mappa megírására, kidolgozására és összeállítására. Ez hónapokat is igénybe vehet. Megvesz a könyvesboltban legalább 4-5 vastag tanácsadás könyvet, áttanulmányozza az internet erre vonatkozó oldalait és kikéri azon barátai véleményét, akik már átestek hasonló tapasztalatokon. Nagy hangsúlyt fektet a tartalomra: a személyes stílusra, a helyes adatokra és a képességeinek kidomborítására (dicsekvés nélkül, túlzások elkerülésével és igazolható tények megemlítésével). De legalább annyira fontosnak találja a külalaki szempontokat is. A legtöbb ember nem elégszik meg azzal, hogy berohan az első papír-írószer boltba és megvesz egy műanyag vagy karton lefűző mappát, hanem kreatív és igényes megoldásokat keres. Minden könyv első fejezete ugyanis azt taglalja, hogy mennyire fontos az, hogy az önéletrajzi mappa személyiséget és egyediséget sugározzon ki.

kep

 

A világ minden részéről érkeznek Németországba

 

Németországban 2011-ben már 4.000.000 munkanélküli volt, Svájcban 170.000 és ez a tendencia azóta rohamosan növekedett. Egy-egy álláskiírásra általában több százan jelentkeznek. Az állásmegpályázásánál az első benyomást mindig az önéletrajzi mappa kelti. Ezzel kell kitűnni a tömegből. Olyan hatást kell elérni a cég munkaügyi osztályán, hogy az állásajánló kedvet kapjon az álláskeresőt behívni egy interjúra. Azt gondolhatnánk, hogy szinte lehetetlen tűnik ennyi német munkakereső között magyarként labdába rúgni. Főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy nem csak a magyarok számára jelenti jelenleg Németország a Kánaánt. A világ minden részéről érkeznek ide emberek egy szebb jövő reményében. Németországban viszont nincsenek előítéletek a külföldiekkel szemben. A legtöbb nagyváros lakosságának egyharmada külföldi származású. A munkahelyeken elfogadott mindennapi jelenség, hogy a kollégák fele görög, szerb, horvát, olasz származású. Egyedül három dolog fontos, ha megpályázunk egy munkát: a szaktudás, a nyelvtudás és az igényesen összeállított önéletrajzi mappa.

kep

 

 

A kitartás hiányzik a magyarokban

 

Még mielőtt rátérünk az önéletrajz egy pár fontos részletére, szeretnénk egy fontos megfigyelésünket megemlíteni. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a német álláskeresők sokkal kitartóbban tudnak munkát keresni, mint a magyarok. Nem különösen veszítik kedvüket és elfogadott tény a számukra, hogy legalább 100 állást meg kell célozniuk ahhoz, hogy sikerrel járjanak. Ez persze sok időt vesz igénybe, ha belegondolunk, hogy ehhez több újság álláskiírásait át kell böngészniük. A számításba jövő cégeket fel kell hívniuk telefonon, hogy megtudják mi a neve a munkaügyi osztály azon illetékesének, akinek megcímezik a jelentkezésüket. A kísérőlevélnek nem szabad azt a hatást keltenie, hogy mind a 100 helyre ugyanazt az általános stílusban megfogalmazott kísérőlevelet küldte el.

kep

 

 

Sokan vagyunk és kevés a munka

 

Ha a 100 helyből 4-5 alkalommal behívják interjúra, akkor már örül. És ha még ekkor sem járt sikerrel, akkor ismét szétküld 100 álláspályázatot. A munkakeresés néha eltarthat 1-3 évig is és ezen senki sem csodálkozik. A magyarok hajlamosak az önsajnálatra, a régi szép idők visszasírására, mindenki hibáztatására – legyen az a politika, a külföldi tőke, a nagy hatalmak vagy valamiféle hajmeresztő, összeeszkábált összeesküvés elmélet. Félnek szembenézni a valósággal. Azzal, hogy sokan vagyunk és egyre kevesebb a munka. Nem minket kell, hogy felfedezzenek. Hanem nekünk kell sok, nagyon sok állást megpályáznunk ahhoz, hogy sikerrel járjunk. És közben nem szabad a reményt és az önbecsülést elveszítenünk. De vigasztaljon minket, hogy felmérések szerint Európa legpesszimistább és legpanaszkodóbb nemzete nem a magyar, hanem a svájci. A rezignáció kultiválásának és a katasztrófa hangulat kiélésének Svájcban szinte kultusza van.

 

A következő írásunkban azokra a kérdésekre keresünk választ: hogyan adjuk el önmagunkat viccesen és egyedi stílusban az ún. kísérőlevélben? Fontos-e Németországban az ún. motivációs levél? Mit tartalmazzon az önéletrajz?

 

Mangold Krisztina

 

 

Álláskereső magyar-német kisszótár:

 

álláskereső = Bewerber

álláskeresés = Stellensuche

álláskereséssel foglalkozó tanácsadás könyvek = Bewerbungshandbücher

álláshirdetés = Stellenanzeige

állás interjú = Vorstellungsgespräch

álláskiírások = Stellenangebote

állás megpályázása = Bewerbung

álláspályázati előírások = Bewerbungsformen

álláspályázati mappa = Bewerbungsunterlagen

fedőlap, borító = Deckblatt

kísérőlevél = Anschreiben

megszólítás = Anrede

motivációs levél = Die dritte Seite, Motivationsschreiben

munkatanúsítványok = Arbeitszeugnisse

munkaügyi osztály = Personalabteilung

önéletrajz, életrajz = Lebenslauf, CV, curriculum vitae

önéletrajzi fénykép = Bewerbungsfoto

referencia igazolások = Referenzen

szakképzést igazoló dokumentumok = Berufsausbildungszeugnis

tanúsítványok, dokumentumok = Zeugnisse

 

Hasonló témájú cikkeink:

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

“Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai”

“Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások”

“Német-magyar kisszótár: Sörözők, borozók, kocsmák Németországban”

“Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár”

“Német szitkozódások és férfi emancipáció”

 

 HIRDETÉS

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro és az  Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

 Új arany pezsgő