2013-11-07 12:13

Ismert és vicces ivási szokások Németországban

Kategóriák: Gasztro, Német hírek

Az ivás kultúrája nagy részben egyforma az egyes országokban, mert a legtöbb kifejezés az ókorból és a középkorból ered és a legtöbb szokás évszázadokra visszavezethető. Összefoglaljuk a jelenleg használatos legelterjedtebb német koccintási és ivási kifejezéseket, szemügyre vesszük hogyan isznak a németek és mire kell ügyelnünk Németországban?

 

Koccintási szokások

 

Az alkoholos italok kitöltésénél szigorúan be kell tartanunk a sorrendet: először a nőknek, utána a férfiaknak és a legvégén önmagunknak. Németországban nem illik a poharat teljesen tele tölteni és nagyon megsértődik a vendég, ha félig teli poharába ráöntenek. Csakis üres poharat lehet ismételten megtölteni. A koccintás Németországban szintúgy el van terjedve, mint Európa többi országaiban. A németek ragaszkodnak hozzá, hogy a két koccintó koccintás közben feltétlen egymás szemébe nézzen. Ha ez nem történik meg, akkor nem számít a koccintás vagy nem iható ki az ital a pohárból. Valójában csak alkoholos italokkal megengedett a koccintás, üdítővel nem. Ha valaki mégsem iszik sem sört, sem bort, akkor ásványvízzel viszont szabad koccintani. A legtöbbször azt is nagyon komolyan veszik, hogy a két pohárnak össze kell koccannia, tehát hallani kell a poharak csörrenését, különben nem érvényes a koccintás.

 

Egészségedre! – németül

 

A koccintáskor, vagy a pohár megemelésével egyidejűleg, mint mindenhol a világon elhangzik az “Egészségedre!” szó. Erre a leghasználatosabb német kifejezések a következők: Zum Wohl!, Zum Wohle!, Auf Dein Wohl!, Auf unser Wohl!, Prost!, Prosit!, Auf Deine Gesundheit!, Wohl bekomm’s!, Hoch die Gläser!, Prost zusammen!, Prost Mahlzeit!, Na denn Prost! és Toast! Ha valaki nagyon vicces akar lenne, akkor azt mondja Prostata! vagy Nasdrowje! Aki pedig nagyon különleges vagy világot járt ember hatását szeretné kelteni, az olasz, francia vagy angol kifejezéseket használ, mint pl: Cin Cin, Salute vagy A votre santé! A München-i Oktoberfesten elterjedt köszöntés koccintáskor: Ein Prosit der Gemütlichkeit! Ha a koccintáskor még hozzáfűzik, hogy “auf ex” vagy “ex-und-hopp”, az azt jelenti, hogy a teletöltött poharat egyszerre kell kiüríteni. Az “auf ex trinken” kifejezésre több más ige is létezik: hinuntergießen, hinunterkippen, ausleeren, hinunterschütten, leer machen, ausheben (osztrák) vagy aussaufen (csúnya). Elterjedt egy humoros kifejezés a sörivásra, melyet a sportból vettek át: “einarmiges Reißen” vagy bővebben: “einarmiges Reißen in der Halbliterklasse”. Az “einarmiges Reißen” a súlyemelésből származik és egykarú súlyemelést jelent. Az “in der Halbliterklasse” pedig a legjobban úgy fordítható le, hogy “fél-literes-kategóriában”. Ha valakit tehát megkérdeznek, hogy milyen sportot űz, akkor viccesen ezt a választ is kaphatja: én egykarú súlyemelésben a fél-literes-kategóriában vagyok nagyon jó. 

 

Vicces kocsmai szokások

 

Régen közhasználatúak voltak a baráti, egyesületi és rokoni ivászatok alkalmával, hogy különböző rímelő és humoros köszöntőkkel serkentsék egymást az ivászatra. Ezek közül írásunk végén összeállítottunk egy jó néhányat. Ezek a mondások egyre inkább kimennek a divatból, de az idősebb generáció még ismeri és emlegeti őket. Az amatőr sportegyesületi élet és a különböző szabadidő foglalkozások szerves része, hogy az edzések és a programok után vagy a kirándulások alkalmával egy kocsmában vagy egyesületi vendéglőben összeülnek és iszogatnak. Ilyenkor bevett szokás, hogy minden résztvevő fizet egy kört. Ennek a neve: Kneipenrunde. Ebből mindenkinek ki kell vennie a részét és nem fizethet csak önmagának. Ha négyen vannak, akkor minimum négy kört isznak úgy, hogy mindenki fizet egy kört (ezt nevezik “eine Runde ausgeben”). Ha valaki elkiabálja magát a kocsmában, hogy “Lokalrunde, für alle!” (Egy kört az egész kocsmának!), akkor azt manapság a kocsmáros már nem szokta szószerint venni.

 

Régi és ismert versenyivászati szokások

 

Mindenki ismeri és szereti Németországban a vendéglőkben és a kocsmákban a “Stiefel” (csizma) ivászatot. A “Stiefel” mérete legtöbbször 2 liter, de van fél literestől 5 literesig. A “Stiefel” megtöltve sörrel, kézből kézbe körbejár. A csizma formája miatt ivás közben nagyon nehéz elkerülni, hogy az embert ne vágja nyakon egy jó adag sör. Ezt csak lassú kortyolással és közben a csizma óvatos forgatásával lehet elkerülni. A “Stiefel” ivászat szertartása a következő: Miután az ember ivott a csizmából, lekopogja az ujjával az asztalon és tovább adja a csizmát. A csizma nem érhet asztalt és nem fröccsenhet ki a sör sem. Ha ez megtörténik, akkor fizetni kell a következő kört. A hangulat egyre inkább növekszik és a beszélgetés is egyre hangosabb, ezért mindig van valaki, aki elfelejti a lekopogást vagy a csizmát mégis leteszi az asztalra. Ha mégis elérnének a csizma utolsó kortyáig, az a szabály, hogy az utolsó előtti fizeti az egész csizma tartalmát.

 

A fiatalok legújabb versenyivászati szokása

 

Az utóbbi években sajnos a német fiatalok körében is egyre inkább elterjedt az angol nyelv terüleken (Angliában, Írországban és az Egyesült Államokban) bevett szokás: a Binge Drinking. Ez annyit jelent, hogy a végkimerülésig, az eszméletvesztésig leisszák magukat. Németül erre a szokásra a következő kifejezések honosodtak meg: Kampftrinken, Wetttrinken, Rauschtrinken, Wettsaufen és Komatrinken. A járási és városi kórházakban minden hétvégén több fiatal életéért küzdenek az orvosok, akiket alkoholkómával szállítottak be. A fiatalok körében hőstettnek számít, ha valaki átesett egy ilyen kómaivászaton. A kómaivászat nem azért alakult ki, mert Németországban 16 éves kortól lehet már sört, bort és pezsgőt vásárolni és fogyasztani. Alkoholkómát sörrel vagy borral nehéz elérni. A rövid időn belül elfogyasztott, magas alkoholtartalmú, ízesített Alcopop italok okozzák legtöbbször a katasztrófát. Németországban magas alkoholfokú italok (rum, whisky, pálinka, likör, vodka stb) fogyasztása kizárólag 18 éves kortól engedélyezett.

 

Szöveg: Mangold Krisztina

0217528

Mit vegyek Karácsonyra?

Orosz rulett és más vicces ivási ajándékokat ajánlunk olvasóinknak!

 

 

Orosz rulett pálinkás poharakkal (Magyarországon is megrendelhető!)

01_50

Pörgőpohár – ahová a nyíl mutat, az iszik!

(Magyarországon is megrendelhető!)

01_50

Söröskorsós pandrive (Magyarországon is megrendelhető!)

01_50

 

Bier-Stiefel – sörcsizma ivászathoz (Magyarországon is megrendelhető!)

01_50

Társasjáték pálinkás poharakkal (Német nyelvterületen megrendelhető)

01_50

Sakkjáték pálinkás poharakkal (Német nyelvterületen megrendelhető)

 01_50

 

Azon olvasóink számára, akik még nem ismerik az AMAZON webshopot, ajánljuk a következő oldalt, ahol megtalálható a megrendeléssel kapcsolatos összes információ lépésről lépésre: http://www.amazonom.hu/rendeles-az-amazonrol/

 

comments powered by Disqus