2013-11-07 13:43

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Kategóriák: A világ hírei, A világ hírei, Német hírek, Német hírek

Herman Judit “A magad útján” c. könyvében határozottan leszámol a külföldi munkavállalásról létező tévhitekkel. A hasonló szándékkal létrejött tanácsadás témájú könyveknek évek óta és minden nyelven nagy a sikerük. Céljuk, hogy megmutassák, hogyan lehet az életet tudatosan irányítani. Ezek a könyvek általában mindent leegyszerűsítenek, tele vannak túlzásokkal és az olvasóknak azt az érzés adják, hogy kezükben a sorsuk, csak felismerni és akarni kell. És ha az ember tele van optimizmussal és önbizalommal, akkor minden sikerül. Herman Judit könyvének az alcíme ezt így fogalmazza meg: “Hogyan teremtsd meg a saját munkádat és tedd magad nélkülözhetetlenné a világ számára”. Sajnos az élet ennél sokkal komplikáltabb, de ha ezek a könyvek bármely reményt vesztett vagy csalódott embernek segítenek, akkor már megérte elolvasni. A tömeges kivándorlás jelenleg egy égető magyar probléma. Ezzel a témával, az ezzel összefüggő tényekkel és tévhitekkel nemcsak időszerű, hanem elengedhetetlen foglalkoznunk.

 kep

Részletek Herman Judit “A magad útján” c. könyvéből:

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Tévhit: Ebben az országban nem lehet élni. Ha külföldre megyek, ott biztosan jobban boldogulok majd.

Tény: Aki az egyik országban kudarcot vallott, annak pusztán az elköltözés nem fogja automatikusan megoldani minden problémáját. A személyiségen belüli gondjainkat ugyanis mindenhová magunkkal visszük, és egy idegen közegben még nehezebb lesz a helyzetünk miattuk.

Tévhit: Nem baj, ha nem beszélem az ottani nyelvet. Az angollal alap-szinten bárhol meg tudom értetni magam.

Tény: Az alapszintű nyelvtudás csak alacsony státuszú, átmeneti munkákhoz elég. A világon sehol nem fogadják tárt karokkal a jó helyi nyelvtudás nélkül érkezőket.

Tévhit: Külföldön sokkal magasabbak a fizetések. („Ott a kerítés is kolbászból van.”)

Tény: Ugyan sok „második” és „harmadik” világbeli országra igaz, hogy a fejlettebb országokban nagyságrendekkel többet lehet keresni, ám az ottani megélhetési költségek is nagyságrendekkel magasabbak, mint amit egy szegényebb országból érkező külföldi megszokott. Nem ritka, hogy a jó kereset egy az egyben elmegy a lakbérre és a rezsikre.

Tévhit: Az kulturáltabb, civilizáltabb nép, mint mi.

Tény: Sok fejlett országban az őslakosok ellenségesek vagy előítéletesek a külföldiekkel. A franciák például – annak ellenére, hogy közismerten kevesen beszélnek bármilyen idegen nyelven, és gyakran az anyanyelvű helyesírásuk is alacsony színvonalú – kifejezetten ellenségesek azokkal a külföldiekkel, akik nem tökéletesen beszélnek franciául; még az enyhe akcentust sem tolerálják.

Tévhit: Majd a kinti ismerőseim segítenek munkát találni.

Tény: Az ismerőseidet jó eséllyel idegesíteni fogja, ha a saját életükön túl a te életedet is nekik kell megoldaniuk. A lakhatással és munkakereséssel kapcsolatos átmeneti segítséget csak egy-két hétig lehet elvárni bárkitől. Állásokra pályázni ráadásul időigényes feladat: rengeteg időt emészt fel, hogy az ember lehetőségeket találjon, jó önéletrajzot, motivációs levelet írjon, interjúkra járjon. Ezt senki nem fogja (és nem is tudja) helyetted megcsinálni.

Tévhit: Nem baj, hogy nincs semmi megtakarításom. Az első időkben majd ellakom a barátaimnál.

Tény: Az első időkben az a legvalószínűbb, hogy nem lesz fizetésed, vagy csak éhbérért tudsz elhelyezkedni. Ha nincs semmi tartalékod, nagyon kiszolgáltatott leszel az ismerőseidnek – az anyagi nyomás miatt pedig nem lesz mozgástered és időd, hogy valóban olyan munkát keress magadnak, amiben ki tudsz teljesedni.

Tévhit: Majd odakintről keresek valamit.

Tény: Manapság a legtöbb ember az interneten keres lehetőségeket, így teljesen fölösleges, hogy csak a keresés miatt külföldre utazz, és fizesd a repjegyet és a kinti rezsit, miközben úgyis egész nap csak a számítógép előtt fogsz ülni. Ezt otthonról is megteheted – és legalább egyből lesz konkrét visszajelzésed, hogy szükség van-e rád abban az országban. Az önéletrajzodat otthonról is fel tudod regisztrálni a fontosabb adatbázisokba, és a honlapodat is el tudod készíteni.

Tévhit: Csak az első jó melót kell megtalálnom, utána már révbe értem.

Tény: Számos országban nem divat a határozatlan idejű munka-szerződés. Van, ahol az a norma, hogy akármilyen jó vagy, csak fél évre szerződnek veled. A fél év hipp-hopp elrepül, te pedig egyik napról a másikra hirtelen megint az utcán találod magad.

 kep

A külföldi munka fajtái

 

Amikor külföldi munkában gondolkodsz, és proaktív akarsz lenni, nem árt tudnod, hogy pontosan mit is akarsz, és mi a felhozatal. A külföldön végezhető munkák alapvetően három csoportba oszthatók: rabszolgamunka, fiataloknak való/szezonális munkák és legális állások.

Rabszolgamunka
A régi kizsákmányoló társadalmakban a munkaerőt a rabszolgavadászok biztosították, ők szállították a rabszolgákat a célországba. Mára ez a folyamat megszűnt, helyette az outsourcing (egy cég kiszervezi a munkát egy olyan országba, ahol a munkavállalók jelentősen olcsóbban dolgoznak) és a migráció (a rabszolga státuszú munkavállaló önszántából utazik a kizsákmányolás helyszínére) a divat. Ezek az emberek nem azért rabszolgák, mert kizsákmányolják őket, hanem mert szinte esélyük sincs méltó és megfelelően megfizetett munkát találni.

A rabszolgamunkásként végezhető tipikus munkák a következők:

mezőgazdasági munkák: gyomlálás, szüretelés, gyümölcsválogatás, csomagolás

vendéglátó-ipari kulimunkák: zöldségpucolás, fekete mosogatás

építőipari munkák

háztartási cselédmunkák: kertészkedés, takarítás, betegápolás

prostitúció

Ha ezt a könyvet olvasod, kevésbé veszélyeztet ez a fajta csapda-helyzet, hiszen írástudó ember vagy. Ám ha mégis ilyesféle munkákban gondolkodnál, tudnod kell, hogy ezek kizárólag bejelentetlen állások, így a hatóságoknak jellemzően nem lesz tudomásuk arról, hogy te egyáltalán az országban tartózkodsz. Ha ilyen munkavállalóként a hatóságok látókörébe kerülsz, vélhetőleg kitoloncolnak, de akár börtönbe vagy menekülttáborba is kerülhetsz. A rabszolgamunkát végzők valójában nem munkavállalók, hanem bérmunkások: nem jogosultak biztosításra és betegellátásra, sokszor még a bérük sem annyi, mint amennyi ígértek. A legrosszabb esetben szó szerint fogságba esnek: elveszik az útlevelüket, zsarolják, adósságcsapdába ejtik, bezárják, megverik vagy akár meg is erőszakolják őket. Az ide vonatkozó horrortörténetek száma végtelen, és minden kultúrában van rá példa. Ha nem szeretnél ebbe a csoportba kerülni, mindenképpen beszélned kell a helyi nyelvet, és szükséged lesz legalább egy bizalmi kapcsolattartó személyre (valódi jóbarátra vagy közeli családtagra), akihez kiutazol. Ezek a munkák reaktív munkakereséssel vagy szóbeszéd és ajánlás útján találhatók meg.

Fiataloknak való melók

Ebbe a csoportba már aránylag tisztességes munkák tartoznak, amelyekért rendes piaci fizetést is kaphat az ember, de ilyenkor is feketén, munkavállalási és letelepedési engedély nélkül kell dolgoznia. Esetleg arra is figyelnie kell, hogy a rendőr ne igazoltassa, mert akkor könnyen kitoloncolhatják.

Ebbe a csoportba az alábbi munkák tartoznak:

vendéglátás: pincér, felszolgáló, pultos, szakács

családi kisegítő munkák: házvezetőnő, bébiszitter, au pair

otthoni gondozás: beteg vagy fogyatékos ember ápolása közép-osztálybeli családnál

Az ilyen „melók” tipikusan diákoknak valók, vagyis idénymunkák, amelyeket iskola mellett, csak egy nyár erejéig is lehet vállalni. Ha megbízhatónak tűnsz, alapszinten beszéled az ország nyelvét, és hajlandó vagy keményen dolgozni, efféle munkákat előbb-utóbb valószínűleg találni fogsz kintről is. A fiatal generáció számára a világ jóval kisebb lett, számukra nem okoz gondot egy fapados járattal egy-két hónapra kiugrani egy nagyobb európai városba szerencsét próbálni. Ugyanakkor ezek a munkák az idősek számára szóba se jöhetnek. A harmadik évezredben jól látható, hogy az információáramlás és az angolnyelv-ismeret miatt a generációk között már nagyobbak a különbségek, mint az országok és különféle kultúrák között.

 kep

Legális külföldi munkavállalások

Ebbe a csoportba tartoznak a legális, munkajogi státuszban végzett, bejelentett állások a látható munkaerőpiacon, általában cégeknél vagy nagyvállalatoknál. Ide olyan emberek kerülnek, akiknek a származási országban is van a szakterületre vonatkozó munkatapasztalata. Ezek a munkavállalók általában a képzettebb, iskolázott rétegből kerülnek ki, és külföldre való elvándorlásuk komoly anyagi és szakmai kárt jelent az anyaország számára. (Ez a brain drain, „agyelszívás” jelensége: a jobban fizető állások és kiszámíthatóbb élet miatt a sok pénzért kiképzett „agyak” elhagyják az országot, amely kiképezte őket, és más országban kamatoztatják a képességeiket.)

Napjainkban a klasszikus elvándorlási szakmák a következők:

egészségügy: orvos, sebész, asszisztens, ápoló

mérnöki állások

műszaki állások

számítástechnikai állások

kutatás és fejlesztés

A kérdés tehát az, hogy milyen módon jutsz el egy efféle állásba. Ha csak a múltbeli munka- tapasztalataid és a kint élő haverjaid/rokonaid tanácsait követve keresel állást, akkor vélhetőleg reaktív vagy. Ha a saját tehetségedre, érdeklődéseidre alapozol, sokáig küzdesz és próbálkozol, és teret adsz a szerencsének is, akkor valószínűleg proaktív munkakereső vagy. A rabszolgamunka, a szezonális munka és legális munkavállalás három teljesen különböző világ. Hogy te személy szerint melyik csoportban végzed majd, két dologtól függ: a nyelvtudásodtól és a proaktivitásod szintjétől.

kep

Hasonló témájú cikkeink:

“Munkavállalás Németországban” cikkünk olvasható itt.

“A külföldi kiküldetésről” cikkünk olvasható itt.

 

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú ünnepi pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk Karácsonyra, Szilveszterre, eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro és az  Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

53_bn_goldedition

54 hozzászólás a(z) “Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: Kutyatartás Németországban – költséges és igényes hobbi | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig? | Kontakt Magazin

 4. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (2.rész)

 5. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (1.rész)

 6. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni? | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban! | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön? | Kontakt Magazin

 13. Visszajelzés: A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: Családon belüli erőszak – nem tabu téma! | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől? | Kontakt Magazin

 16. Visszajelzés: Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt? | Kontakt Magazin

 17. Visszajelzés: Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben | Kontakt Magazin

 18. Visszajelzés: A németek és a szex – számok és tények | Kontakt Magazin

 19. Visszajelzés: Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek? | Kontakt Magazin

 20. Visszajelzés: Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne | Kontakt Magazin

 21. Visszajelzés: Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni! | Kontakt Magazin

 22. Visszajelzés: Dieter Schwarz: a leggazdagabb német milliárdos | Kontakt Magazin

 23. Visszajelzés: Vitatott téma: Legálisak-e a “streaming” filmportálok vagy sem? | Kontakt Magazin

 24. Visszajelzés: A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt | Kontakt Magazin

 25. Visszajelzés: Ingyenes tanácsadás magyaroknak Németországban | Kontakt Magazin

 26. Visszajelzés: A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára | Kontakt Magazin

 27. Visszajelzés: Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse) | Kontakt Magazin

 28. Visszajelzés: A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja | Kontakt Magazin

 29. Visszajelzés: A segélyhívótelefon-oszlopok használata Németországban | Kontakt Magazin

 30. Visszajelzés: Hogyan kerüljük el az internetes előfizetési csapdákat? | Kontakt Magazin

 31. Visszajelzés: Stressz, nem köszönöm! – A dolgozók belebetegszenek az állandó elérhetőségbe | Kontakt Magazin

 32. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

 33. Visszajelzés: Fontos: Hogyan nevezik Németországban a “külföldieket? | Kontakt Magazin

 34. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

 35. Visszajelzés: Az önhitt németek utolsó hurrázása a hanyatlás előtt | Kontakt Magazin

 36. Visszajelzés: Magyar vagy német vagyok? Európai vagyok! | Kontakt Magazin

 37. Visszajelzés: Jelenleg minden negyedik európai fiatal munkanélküli | Kontakt Magazin

 38. Visszajelzés: A “tervezett elavulás” avagy hogyan csapnak be bennünket a gyártók | Kontakt Magazin

 39. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

 40. Visszajelzés: A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba? | Kontakt Magazin

 41. Visszajelzés: Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből | Kontakt Magazin

 42. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

 43. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

 44. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

 45. Visszajelzés: Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról | Kontakt Magazin

 46. Visszajelzés: A halál új kultúrája Németországban | Kontakt Magazin

 47. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Könyvajánlatunk “Németül könnyűszerrel” | Kontakt Magazin

 48. Visszajelzés: Egy megható lovas történet a lovak szerelmeseinek | Kontakt Magazin

 49. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

 50. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

 51. Visszajelzés: 5 perc német: Európa leggazdagabb koldusa | Kontakt Magazin

 52. Visszajelzés: Miért érdemes a német nyelvet megtanulni? | Kontakt Magazin

 53. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

 54. Visszajelzés: DER, DIE vagy DAS? Sokszor még a németek is tévednek? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus