2013-11-08 11:33

A felesleges németországi körforgalmakról és giccses német szobordíszekről

Kategóriák: Kultúra, Német hírek, Német hírek

Nemcsak modern építészeti megoldásokkal és virágokkal teli parkokkal lehet egy várost díszíteni, illetve turisztikailag érdekessé varázsolni. Érdemes a művészeteket is bevonni. Ezek egyedivé, különlegessé tehetik egy város hangulatát. Magyarországon még alig találhatóak kortárs szobrok, szoborparkok, nem beszélve a street art elképesztően vicces és néhol drámai alkotásairól. Ezzel ellentétben Németország szinte minden kis községét és városkáját valamiféle szoborkompozíciók díszítenek: rettenetes fém installációk, giccses kőfaragások vagy faszobor tákolmányok, melyek jelenléte nem éppen az ottani városatyák művészi ismereteiről tanúskodik. Ennek egyetlen egy oka van: valaki valamikor eldöntötte, hogy Németországnak szüksége van körforgalmakra.

 

Franciaországban már évtizedek óta léteztek körforgalmak. Viszont azt mindenki tudja, hogy a franciákat nem szabad komolyan venni. Németországban talán 10 évvel ezelőtt indult meg “felülről”, biztos Berlinből a körforgalmak anyagi támogatása, ami által olyannyira divatossá váltak, hogy mára a községek minden lehetetlenebbnél lehetetlenebb kereszteződéseikbe is begyömöszöltek egy körforgalmat. Ha van rá hely, ha nincs. Az embernek már-már az az érzése, hogy egymással versengenek a községek, hogy kinek van több körforgalma. Egy 4000 lélekszámú német falu ma már legalább 5-6 körforgalommal büszkélkedhet. A faluból ki-be-vezető három országúton van legalább egy-egy és a falu közepében még minimum kettő. Mintha az autók enélkül reggelente szörnyen nagy dugóban állnának.

 

A helyi busz sofőrök szinte egytől egyik görög, szerb vagy olasz bevándorlók, akik a sokszor csak pár méter átmérőjű körön egyszerűen nagy tempóban keresztbe áthajtanak. Kajánul nevetve nem kívánnak tudomást venni róla. Néhol a buszok mérete miatt nem is menne másként, máshol a mentalitásukból fakadó lazaság akadályozza meg őket a kör lassú tempóban való precíz kiaraszolásában. Amire azután a rendszerető német autósok felháborodva és dudálva reagálnak. De hát az óriási Mercedes buszok erősebbek és olyan tekintélyt sugároznak ki, mellyel szemben persze alulmaradnak. És ezt tudják a busz sofőrök is. A reggeli órákban buszon ülő diákok nagy örömére, akik jót szórakoznak ezeken a színjátékokon.

 

Szóval az élet Németországban egy állandó körforgás, ami nem baj, inkább csak poénos. Ennél sokkal bosszantóbbak a körforgalom közepén felállított alkotások (már ha lehet a legtöbbjüket “alkotásnak” nevezni). A kör közepe nem maradhat üresen, gondolják a városatyák. Felmerül tehát a kérdés bennük, hogy vajon mi díszítse ezeket a megüresedett kör alakú közterületeket. Ahelyett, hogy ekkor egy kortársművészetet ismerő, művészettörténészekből álló szakképzett csoport hozná meg a döntést, szinte minden helybéli beleszól a létesítménybe: a polgármester, az alpolgármesterek, a különböző hivatalnokok, a helyi egyesületek, a helyi egyházközségek, a helyi iparosok és a befolyásos helyi vállalkozók. A legtöbben azt találják fontosnak, hogy egy helybéli művész vállalja el a munkát. Azonkívül az alkotás ne legyen művészileg túl komplikált, de nagyon feltűnő se … Hát egy biztos. Ezen művek egyike sem fog bemenni a kultúrtörténelembe.

 

Ha már a lakosságnak mindennap élveznie kell ezeknek a város “díszeknek” a látványát, akkor inkább legyen a kör közepén egy szép virágágyás, mint egy giccses, felületes, semmit mondó műalkotás. A vén Európa épp Ázsiából vehetne példát. Szingapúrban él és dolgozik Chong Fah Cheong szobrász művész. Ő helybeli, művei nem komplikáltak, nem is feltűnőek, és mégis hangulatot teremtenek. Bronzfigurái a város látványosságává váltak, melyeket turisták tízezrei fotóznak. De a legfontosabb, hogy ezekre a helybéliek is büszkék. Nélkülük már elképzelhetetlenek lennének a terek, a hidak és az utcák. Alkotásainak ereje és hatása elkíséri az embereket hétköznapjaikban. Jelenlétük gondolatokkal gazdagítja őket. Az igazi városi műalkotások ott kezdődnek, ha megüresedne valami a város életében nélkülük.

 

Mangold Krisztina

 

 

Chong Fah Cheong szobrász művész alkotásai:

 

kep

kep

kep

kep

kep

kep

kep

kep

kep