2013-11-20 15:56

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Kategóriák: Német hírek, Német hírek, Német nyelvtanulás

Herman Judit “A magad útján” c. könyvében határozottan leszámol a külföldi munkavállalásról létező tévhitekkel. Ezzel a témával és a könyvben szereplő gondolatokkal foglalkoztunk elmúlt cikkünkben (olvasható itt). Elengedhetetlen, hogy megemlítsük Herman Judit könyvének azon gondolatait is, melyek a “Ha nem beszéled a nyelvet” fejezetben találhatóak.

 

Részletek Herman Judit “A magad útján” c. könyvének “Ha nem beszéled a nyelvet” fejezetéből:

 

A képzettség legelső mutatója, hogy beszéled-e egyáltalán az adott ország nyelvét. Bár ez a feltétel banálisnak tűnik, mégis megdöbbentően sokan indulnak úgy útnak, hogy alig egy-két szót beszélnek a célország nyelvén. A nyelvtudás hiánya azonban kizárja, hogy tudj majd munkát keresni. Ha te is ebben a helyzetben vagy, borítékolom neked, hogy vagy csak egy kudarcot gyűjtesz be, mielőtt feladod és hazatérsz, vagy a kinti diaszpóra azon részéhez csatlakozol, akik szintén nem vagy alig beszélik a nyelvet, és egyik napról a másikra élnek alkalmi munkákból. A munkakeresés szempontjából ez a kudarc garantált receptje. Aki nem beszéli az ország nyelvét legalább közepes szinten, nem tud egyenlőként viszonyulni az ottani emberekhez, és állandó gyerekszerepbe kényszerül.

kep

Persze sokaknak még a nyelvtudás nélküli kallódás is vonzóbb, mint hogy a származási országukban maradjanak. A háborúk és népirtások, az éhezés, a kilátástalanság és a nyomor miatt évente emberek milliói kényszerülnek elhagyni addigi hazájukat valami jobbat remélve. Ám ez hiú remény: a legtöbb fejlett ország egyre erőszakosabb eszközökkel védi a határait, vagy hasonlóan embertelen körülmények közé helyezi el a bejutott menekülteket, mint ami elől szöktek. Míg a motiváció érthető, karrierszempontból kevés kivételtől eltekintve az ilyen migrálás csaknem biztos kudarc.

 kep

A nyelvtudás nélküli, képzetlen emberek inváziója egyre nagyobb terhet jelent a befogadó országoknak. Franciaországba például a 2000-res évekre mintegy 12 ezer Roma bevándorló érkezett Romániából és Bulgáriából, akiknek egy részét az állam egyszerűen repülőre rakta és visszatoloncolta. Ez az eset precedensszerű vitákat kavart az EU-ban a szabad országválasztásról, emberi jogokról és az EU-s tagállamok autonómiájáról. Ha nem beszéled a nyelvet, még akkor sem leszel a hatóságok szemében kívánatos egyén, ha nem féllegális vagy csempész-módszerekkel jutottál be az országba. Ez esetben készülj fel, hogy számodra maximum az alacsony kategóriás idénymunkák és a rabszolgamunkák maradnak.

kep
A másik probléma, hogy ha szerzel is munkát, a helyi nyelv ismerete nélkül szinte lehetetlen lesz elintézni a jogi státuszodat, ezért konzerválod, hogy csak a szürke vagy fekete munkaerőpiacon dolgozhatsz. Gyakori tévhit, hogy a legtöbb országban úgy is lehet boldogulni, ha az ember valamennyire beszél angolul. Ez így összességében nem igaz, legalább is akkor, ha legális munkát szeretnél. Kivételek persze vannak. Például az angollal elég jól elboldogulhatsz a skandináv országokban és a világ bármely táján a legtöbb multinacionális cégnél, ahol az angol amúgy is a napi szintű munkanyelv. Ám ezen a néhány kivételen kívül a legtöbb országban nehezen fogsz tudni úgy létezni, ha csak angolul beszélsz, hiszen nem ismered a többiek nyelvét és ebből kifolyólag a kultúráját és szokásait sem. A helyi nyelv igenis fontos része annak a közegnek, ahol dolgozni fogsz.

 

Ez főleg akkor lehet fontos, hogy vezető beosztásban dolgozol, mert „külföldiként” azonnal el fogsz szigetelődni a csapatodtól. Ha nem angol nyelvű országba utaztál, és nem beszéled az ottani nyelvet, automatikusan elvágod magad a lehetőségtől, hogy kisebb cégeknél dolgozhass. Ez azért baj, mert a kisebb cégekhez jóval kevesebben szeretnének bekerülni, mint a nagy multikhoz, így ha csak angolul tudsz, eleve abban a „multis” környezetben kell majd versenyezned, ahol amúgy is nagyságrendekkel nagyobb a konkurencia. Ha a nyelvtudásod miatt kisebb helyi cégeknél is tudsz dolgozni, komoly előnyre tehetsz szert a többi külföldi jelentkezővel szemben: neked ugyanis helyi referenciáid lesznek. Így egy-két év múlva jóval egyszerűbben bejuthatsz a nagyobb multikhoz is.


Összességében: ha nem beszéled legalább alapfokon a célország nyelvét, ne indulj el!

 

kep

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro és az  Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

Új arany pezsgő