2014-01-07 09:46

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Kategóriák: Magyar hírek, Magyar hírek, Német hírek, Német hírek

A magyar családok közel fele számol gyermeke későbbi külföldi munkavállalásával. A szülők egy harmada pedig úgy véli, hogy gyermeke külföldön fog továbbtanulni.Ezek az adatok a Jobline.hu Pályaorientáció-Kutatásából derülnek ki. A reprezentatív felmérés többek között arra kereste a választ, hogy miként vélekednek a magyar szülők gyermekeik külföldi továbbtanulási és munkába állási terveiről. A Jobline.hu reprezentatív kutatása rámutat arra, hogy az első számú motivációt a külföldi munka esetében a magasabb, értékarányosabb fizetések jelentik, ezt követi a nyelvtanulási lehetőség és a jobb karrierlehetőségek.

 

Tanuljon a gyermek külföldön?

 

A reprezentatív felmérést továbbtanulás előtt álló (középiskolás vagy alapképzésben részt vevő) gyerekkel rendelkező szülők körében végezték, mert noha a legtöbb esetben a fiatalok döntenek saját jövőjükről, Magyarországon a fiatalok céljaikat a család anyagi finanszírozása nélkül nehezen tudják megvalósítani. A Jobline Pályaorientáció-Kutatásban megkérdezett szülők 6 százaléka kizárólag külföldi továbbtanulásban gondolkodik gyermeke esetében, míg 22 százaléka külföldivel és belföldivel egyaránt. A továbbtanulási célországok tekintetében a legnépszerűbb az Egyesült Királyság (a külföldi tanulmányokat tervezők 39 százaléka említette), ezt Németország és Ausztria követi (28-28 százalék), negyedik pedig az Egyesült Államok (9 százalék).

 

A családok tisztában vannak azzal, hogy a külföldi tanulmányok magasabb költségekkel járnak: a költségtérítéses szakokra jelentkezők itthon átlagosan 235 ezer, míg külföldön 282 ezer forintos tandíjjal számolnak. A tandíjon felüli költségek becslését illetően nagyobbak a különbségek: míg itthon mindössze havi 67 ezer forintos pluszkiadással számolnak, addig a külföldre készülők 160 ezer forint tandíjon felüli költséget tartanak reálisnak. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a családok a külföldi tanulmányokat illetően, ami a tanulmányok díját és az azon felüli kiadásokat illeti, rosszul, legtöbbször kimondottan tévesen tájékozottak. A családok 69 százaléka elsősorban az internetről próbál tájékozódni a külföldi továbbtanulási lehetőségekről. Sokan fordulnak ismerősökhöz (36 százalék) és a gyerek tanárához is (32 százalék), akik viszont nem rendelkeznek átfogó ismeretekkel.

 

Mennyire valószínű a külföldi munkavállalás?

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a megkérdezettek szerint mennyire valószínű gyermekeik külföldi munkavállalása. A Jobline Pályaorientáció-Kutatásban vizsgált fiatalok szüleinek közel fele (45 százalék) valószínűnek tartja, hogy gyermeke külföldön is megpróbál majd munkába állni. Az eredmények szerint minél alacsonyabb végzettségre számít a tanuló, annál valószínűbbnek tartják szülei a külföldi munkavállalást. Viszont a várhatóan diplomát szerzők esetében is a szülők 40 százaléka, míg az érettségiig eljutók szüleinek 68 százaléka tartja valószínűnek, hogy gyermeke nem Magyarországon helyezkedik el.

 

A felmérés eredményeiből az is kiderül, hogy a szülők közül csak kevesen gondolják a külföldi elhelyezkedést véglegesnek. A külföldi munkavállalással számolók harmada 1-2 éves időtartamra számít, és csak hatoda véli úgy, hogy gyermeke külföldi munkavállalása akár végleges is lehet. Érdekesség, hogy a szülők háromszor nagyobb esélyt adnak a végleges külföldön maradásnak, ha azt megelőzően külföldön is tanulnak a fiatalok. A külföldi tanulást és munkavállalást egyébként a szülők már korán, a fiatalok idegennyelv-oktatására fordított jelentős összegekkel támogatják, hiszen úgy gondolják, a sikeres elhelyezkedésnél a nyelvtudás a legfontosabb tényező.

 

 kep