2014-01-30 13:11

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

Németországban évek óta a hétköznapok egyes számú beszédtémája: Ki milyen “Flat”-szerződést kötött. A “Flat” jelenség a magyarok és más külföldiek számára egy szokatlan, sokszor érthetetlen és átláthatatlan rendszer. Pedig hozzá kell szokni, mert a “Flat” ajánlatok ismerete nélkül mára már sem mobiltelefon, sem pedig internet szolgáltatót nem találni Németországban. Sőt időközben a “Flat” szó reklám hatékonysága oly mértékben megnőtt, hogy a kifejezést már nem csak a telekommunikáció területén, hanem más ágazatokban is használják.

 kep

 

A “Flat” egységes díjszabást jelent

 

Mit is jelent a “Flat” szó Németországban? A “Flat” (ill. “Flatrate”) szó eredetileg, mint sok minden más modern kifejezés, az angolból nyelvből ered és annyit jelent, hogy egy bizonyos szolgáltatásért mindig minden hónapban ugyanannyi átalánydíjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy mennyi az ügyfél tényleges fogyasztása. A “Flat” szót valójában könnyen le lehet fordítani a következő német kifejezésekre: “Pauschalgebühr”, “Pauschalpreis” vagy “Grundgebühr”. Ennek ellenére a németek imádják és sokkal szívesebben használják az angol “Flat” (vagy “Flatrate”) elnevezést. Ez nem csak a telekommunikációra vonatkozik, hanem az élet minden területére. Az angol elnevezések ismerete Németországban egy világot járt és világot ismerő ember hatását kelti. A modern német életérzés szerves része a nemzetközi körforgás részesévé válni, a technika terén a legújabb tendenciákat ismerni és legfőképpen az angol nyelven keresztül érezni korunk lüktetését. Talán ez is oka a német gazdaság sikerének.

 kep

 

Nem gond, ha néha többet vagy kevesebbet telefonálunk

 

A “Flat” szolgáltatás felajánlását legfőképpen a nagy telekommunikációs cégeknek éri meg. A nagy ügyfél szám alapján kikalkulálnak egy “átalánydíjat” (amit nevezhetünk “egységes díjszabásnak” is), mely mindenki számára egységesen fizetendő. Ezzel ugyan azok a fogyasztók, akik ritkábban veszik igénybe a szolgáltatást a gyakori felhasználók díjának egy részét finanszírozzák. Viszont összességében mindenki számára megéri, mert a szolgáltatások igénybe vétele általában ügyfelenként is havonta hullámzó szokott lenni. Ezért nem gond, ha egy időszakban többet telefonálunk vagy többet internetezünk. Máskor minden bizonnyal éppen ennek az ellenkezője a helyzet. Így összességében és hosszútávon kiegyenlítődnek nem csak a kollektív, de az egyéni felhasználási idők is.

 

 kep

 

“Flat” a vezetékes telefonbeszélgetésekre

 

2004-ben startolt Németországban először az Arcor telekommunikációs cég egy “Flat” tarifával. A Németországon belüli vezetékes telefonbeszélgetések (németül: Festnetz) havi “átalánydíja” akkor 20 euró volt, függetlenül attól, hogy kevesebbet vagy többet telefonált az ügyfél. 2005-ben a piacvezető Deutsche Telekom is felkínált egy nagyon kedvező “Flat” tarifát a vezetékes telefonbeszélgetésre: 20 euró/hó. Ez utána egy egész lavinát indított el. Mára már minden cégnek szerepel az ajánlatában egy “Flat” a vezetékes telefonbeszélgetésekre. Jelenleg ennek költsége már a havi 10 euró körül mozog. HanseNet és más telekommunikációs cégek időközben kibővítették “Flat” ajánlataikat egész Európára.

 kep

 

A nagy konkurencia óriási árcsökkenést okozott

 

2005 óta léteznek Németországban “Flat” tarifák mobiltelefonról vezetékes, ill. saját mobilhálózaton belüli beszélgetésekre. E-Plus startolt az első “Flat” csomaggal, mely hétköznaptól és hétvégétől függetlenül, a nap bármely időszakára vonatkozott. Röviddel utána már T-Mobile, Vodafone, O2, congstar, klarmobil.de és sok más cég is alacsony “Flat” tarifákkal bombázta a potenciális ügyfeleket. Így a nagy konkurencia óriási árcsökkenést okozott, az ügyfelek nagy örömére. 2008 óta nagy közkedveltségnek örvendenek az SMS “Flat” tarifák is. 2007 óta léteznek olyan “Flat” tarifák, melyek mobiltelefonról minden német mobilhálózati hívásra vonatkoznak. A Freenet cég “Free flat XL” csomagja volt az első. 2010-ig ezeknek a csomagoknak az ára viszonylag magas volt. Ma már viszont megfizethető, főleg ha internet “Flat” tarifával kombináljuk. Ajánlatos manapság egy bizonyos szolgáltatónál az “Internet Flatrate” és “Telefon Flatrat” kombinálása. 2012 óta egyre több kommunikációs cég ajánl fel “Komplettpaket” (teljes csomag) lehetőséget, melybe telefon, internet és SMS is beletartozik. Ugyanez vonatkozik a mobiltelefonon folytatott internetezésre is.

 

Szabó Anita

 

Német-magyar kisszótár:

 

Pauschalgebühr = átalánydíj

Pauschalpreis = csomag ár, alapár

Grundgebühr = alapdíj

Flat, Flatrate (kiejtés: flet) = egységes díjszabás

Handy = mobiltelefon

Festnetz = vezetékes telefon

Internetverbindung = internet kapcsolat

Tarif = tarifa

Komplettpaket = teljes csomag

Alle Handy-Netze = minden mobilhálózat

 

A “Német nyelvtanulással” kapcsolatos cikkeink:

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (1.rész)

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódások és a férfi emancipáció

Német nyelvtanulás: A német bolhapiacokról és azok kifejezéseiről

 

HIRDETÉS:

 

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro és az  Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

kep