2014-05-21 16:01

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

Sok magyar állampolgár keresi a megélhetést Németországban. Számuk évről évre növekszik. Tízezrével dolgoznak már jelenleg is a legkülönbözőbb német tartományokban, és sokan tanulják a német nyelvet azzal a céllal, hogy rövid időn belül kiköltözzenek Németországba. Nem csak fiatalok és pályakezdők keresnek munkát német nyelvterületen, hanem túlnyomó többségben családok gyermekekkel is. Szerkesztőségünkhöz nap mint nap érkeznek e-mailek, melyekben olvasóink a német társadalmi, szociális és jogi viszonyokkal kapcsolatos kérdésekben kérnek tőlünk tanácsot. Például: Hogyan lehet Németországban egy kis céget alapítani? Megigényelheti-e egy magyar állampolgár a német családi pótlékot? Hogy néz ki a német nyugdíjrendszer? Ezekre és hasonló kérdésekre próbálunk írásainkban rövid választ adni.

 kep

 

Hol kell megkérvényezni a német családi pótlékot?

 

Németországban a családi pótlékot “Kindergeld”-nek nevezik. A Kindergeld összege a család fenntartó fizetésétől független. A család az első és a második gyermek után gyermekenként 184 eurót kap havonta. A harmadik gyermek után 190 euró jár és minden további gyermek után pedig 215 euró. A Kindergeld csak irásban igényelhető meg, méghozzá egy írásos kérelem (hivatalos űrlap) kitöltésével, melyet a következő hatósághoz kell leadni: Bundesagentur für Arbeit. A Bundesagentur für Arbeit egy olyan állami hivatal, mely Németország minden nagy városában megtalálható. Ez a hatóság a munkaközvetítéstől a családi jutattásokig, a továbbképzések finanszírozásától a munkanélküli segélyig, minden fontos témakörrel foglalkozik.

 kep

Mivel foglalkozik a Bundesagentur für Arbeit hivatal?

 

Érdemes felkeresni ezt a hivatalt abban az esetben is, ha valaki munkát keres. A legtöbb cég ide adja le álláskeresését és a Bundesagentur für Arbeit közvetíti a munkát a munkakeresőknek. Ha a munkakereső (még ha külföldi állampolgár is) felkeresi ezt a hivatalt, nem csak a jelenleg létező összes munkalehetőséget át tudja tanulmányozni, hanem ingyenes tanácsadásban is részül azzal kapcsolatban, hogy milyen munkára lehet kilátása, melyik szakmában mik a követelmények, mennyit lehet keresni és mik a kilátások? Ne riasszon el bennünket az sem, ha nem tudunk igazán jól németül beszélni. A tanácsadók hozzá vannak szokva, hogy sok vendégmunkás keresi meg őket. Még a második vagy harmadik generációs olasz, görög, szerb és egyéb bevándorlók, akik Németországban születtek, sem beszélik helyesen a nyelvet. Sokan keresik fel ezt a hivatalt, így a hosszú várakozás elkerülésére érdemes időpontot kérni.

 kep

Hol kell leadni az űrlapot és ki jogosult a német családi pótlékra?

 

A Bundesagentur für Arbeit hivatalon belül a “Familienkasse” osztály foglalkozik a családi pótlékok megigénylésével. Ide kell leadni a kitöltött űrlapot, mely online az internetről is letölthető (itt). Szintén az interneten található a helyileg legközelebbi Bundesagentur für Arbeit és annak Familienkasse osztálya (itt). Ki jogosult a családi pótlékra Németországban? Mindenki jogosult rá, akinek a háztartásában egy gyermek él, legyen az vér szerinti szülő, örökbefogadó szülő vagy nevelő szülő. Ha a nagyszülők tartják el az unokájukat vagy egy mostoha apa, akkor azok kapják meg a családi pótlékot. Nem csak német állampolgároknak jár a Kindergeld, hanem minden EU-n belüli állampolgár megigényelheti a német családi pótlékot, aki Németországban hivatalos, tehát bejelentett lakcímmel rendelkezik. Minden olyan bevándorlónak, aki nem az Európai Unió egyik államából származik, meg kell először szereznie – nem kis procedúra árán – a németországi tartózkodási engedélyt. A gyermeknek németországi lakcímmel kell rendelkeznie.

 kep

Hány éves korig jár a családi pótlék?

 

A gyermek 18 éves koráig megkapja a család havonta a családi pótlékot. Ha az elkövetkező három évben nem talál munkát, akkor 21 éves koráig még átutalja a német állam az eltartó számlájára a családi pótlékot. Ha a gyermek főiskolára, egyetemre jár vagy bármilyen képzésben részt vesz, akkor 25 éves korig fizeti a német állam a családi pótlékot. Ha ez alatt az idő alatt a fiatal hetente bármilyen gyakornoki vagy egyéb munkával pénzt keres, de hetente 20 óránál többet nem dolgozik, akkor változatlanul jár a családnak a családi pótlék.

 kep

Egyéb fontos tudnivalók

 

Ne ijedjünk meg, ha időnként postai úton a Bundesagentur für Arbeit Familienkasse osztálya elküld egy űrlapot, amellyel leellenőrzik, hogy az eddig leadott adatok továbbra is megfelelnek-e a valóságnak. Válás esetén fennáll annak a lehetősége, hogy mindkét fél megkapja a családi pótlék felét. A hatóságok viszont leginkább azt az utat választják, hogy annak a szülőnek utalják át a családi pótlék teljes összegét, amely háztartásában a gyermek él. Mellékesen szeretnénk utalni arra, hogy a válás esetén a gyermektartás összegére vonatkozó információkat Németországban az un. “Düsseldorfer Tabelle” tartalmazza (itt). Ennek a táblázatnak az első oszlopában a nettó jövedelem tól-ig értéke található, mellette a gyermekek életkora négy oszlopba sorolva (0-5, 6-11, 12-17 és 18 éves kortól). A táblázat segítségével ki lehet számolni, hogy gyermekeként mennyi gyermektartást kell az eltartónak havonta fizetnie a gyermekek eltartására.

 kep

A Magyarországon élőknek jár a családi pótlék különbözet

 

Ha valaki Németországban dolgozik (vagy dolgozott), de családja (felesége és gyermekei) viszont Magyarországon él, akkor jár neki a német és a magyar családi pótlék közötti különbözet, akár négy évre visszamenőleg is. Ez 2010 május 1-től az Európai Bizottság jóvoltából lehetséges. Aki minimum 180 napnál többet dolgozik évente Németországban és ott adózik, azok megigényelhetik a különbözetet. Hogy ez mennyit jelent a család számára, azt egy példával szemléltetjük: Magyarországon a család számára a Magyar Állam Kincstár havonta gyermekenként 13.300 forint családi pótlékot utal át. Ez két gyermek esetén összesen 26.600 forint. Németországban viszont a két gyermek után a Kindergeld összege 2 x 184 euró lenne, azaz kb. 110.400 forint. A magyar és a német családi pótlék közti különbözet: 279 euró (azaz 83.800 forint), melyet meg lehet igényelni, sőt négy évre visszamenőleg is. Kivételt képez az az eset, ha a gyermek(ek) édesanyja ez alatt az időszak alatt a magyar államtól anyasági támogatást kap (kapott), vagy ha a gyermek(ek) édesanyja a Magyar Állam Kincstártól gyedet vagy gyest kap (kapott). Ebben az esetben ugyanis a magyar állam dönthet az éppen folyósított juttatások megszüntetéséről. Természetesen csak addig, ameddig a német családi pótlékot folyósítják. Ezzel a témával kapcsolatban szintén található bővebb információ ás tanácsadás az interneten (itt).

 

Mangold Krisztina

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

További cikkeink ehhez a témához:

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

 

 

 

 

54 hozzászólás a(z) “Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Kutyatartás Németországban – egy költséges és igényes hobbi | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig? | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (2.rész)

 4. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (1.rész)

 5. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései | Kontakt Magazin

 6. Visszajelzés: Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia? | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban! | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita? | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön? | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni | Kontakt Magazin

 13. Visszajelzés: A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: Családon belüli erőszak – nem tabu téma! | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni? | Kontakt Magazin

 16. Visszajelzés: Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt? | Kontakt Magazin

 17. Visszajelzés: Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben | Kontakt Magazin

 18. Visszajelzés: A német férfiak és nők együtt szaunáznak, méghozzá meztelenül | Kontakt Magazin

 19. Visszajelzés: A német állattenyésztés disznóságai – sokkoló képek a német tévében | Kontakt Magazin

 20. Visszajelzés: Szexriport – részletek a németek nemi életéből | Kontakt Magazin

 21. Visszajelzés: A németek és a szex – számok és tények | Kontakt Magazin

 22. Visszajelzés: Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek? | Kontakt Magazin

 23. Visszajelzés: Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne | Kontakt Magazin

 24. Visszajelzés: Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni! | Kontakt Magazin

 25. Visszajelzés: Dieter Schwarz: a leggazdagabb német milliárdos | Kontakt Magazin

 26. Visszajelzés: Vitatott téma: Legálisak-e a “streaming” filmportálok vagy sem? | Kontakt Magazin

 27. Visszajelzés: A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt | Kontakt Magazin

 28. Visszajelzés: A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára | Kontakt Magazin

 29. Visszajelzés: Ingyenes tanácsadás a vendégmunkásoknak Németországban | Kontakt Magazin

 30. Visszajelzés: Miért könnyű Németországban munkát találni? | Kontakt Magazin

 31. Visszajelzés: A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja | Kontakt Magazin

 32. Visszajelzés: A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták | Kontakt Magazin

 33. Visszajelzés: A segélyhívótelefon-oszlopok használata Németországban | Kontakt Magazin

 34. Visszajelzés: A „régi“ betegbiztosítási kártya szeptember végével lejár | Kontakt Magazin

 35. Visszajelzés: Hogyan kerüljük el az internetes előfizetési csapdákat? | Kontakt Magazin

 36. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

 37. Visszajelzés: Fontos: Hogyan nevezik Németországban a “külföldieket? | Kontakt Magazin

 38. Visszajelzés: A külföldről megigényelt német családi pótlékról | Kontakt Magazin

 39. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Könyvajánlatunk “Németül könnyűszerrel” | Kontakt Magazin

 40. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

 41. Visszajelzés: Fogyasszunk hormonkezelt állatok helyett rovarokat? | Kontakt Magazin

 42. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

 43. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

 44. Visszajelzés: A halál új kultúrája Németországban | Kontakt Magazin

 45. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

 46. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

 47. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

 48. Visszajelzés: Tanulj és dolgozz Németországban! | Kontakt Magazin

 49. Visszajelzés: Miért érdemes a német nyelvet megtanulni? | Kontakt Magazin

 50. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

 51. Visszajelzés: Középfokú nyelvvizsga szóbeli témák: Einkaufen, Geschäfte | Kontakt Magazin

 52. Visszajelzés: Középfokú nyelvvizsga szóbeli témák: Familie, Kindererziehung | Kontakt Magazin

 53. Visszajelzés: A rettegett DER-DIE-DAS névelők! Miért nem kell félnünk tőlük? | Kontakt Magazin

 54. Visszajelzés: DER, DIE vagy DAS? Sokszor még a németek is tévednek? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus