2014-06-06 10:58

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás „Nullachtfünfzehn“?

Kategóriák: Német nyelvtanulás

A német nyelvterületen nagyon gyakran hallani egy érdekes szólást: „Nullachtfünfzehn“ (vagy „Nullachtfuffzehn“), melyet “08/15″ formában írnak le. Ez a kifejezés megfelel a “ganz Gewöhnliches, nichts Besonderes, Durchschnitt, Mittelmaß” szavak jelentésének. Tehát a “08/15″ szót akkor használják, ha valami “nem különleges, átlagos, középszerű, egyszerű, említésre sem méltó”. Ezt a kifejezést Németországban, Ausztriában, Svájcban és Dél-Tirolban nap mint nap használják, néha pejoratív értelemben, tehát ez által becsmérelve, lenézve valamit, máskor ezzel inkább valaminek az egyszerűségére utalnak.

 

kep

 

Hol és mikor használják a “08/15″ kifejezést?

 

A “08/15″ kifejezés a köznyelvben szinte minden nap hallható. Mivel ez egy elfogadott és szalonképes szólás, így a tévében is hallani és az újságokban is lehet olvasni. Különösen szívesen használja a marketing és reklámszakma, ha azt akarják kifejezésre juttatni, hogy a reklámozott termék nem “08/15″ minőségű, tehát nem egy megszokott, egyszerű és középszerű dologról van szó, hanem valami külünlegesről. Szintén szívesen használják különböző intézmények, mint például a bankok, ha azt akarják kifejezni, hogy szolgáltatásaik nem “08/15″, tehát nem átlagosak, hanem egyediek. Munkapályázatok kiírásánál is olvasható abban az összetételben, hogy a cég nem egy “08/15″ embert, tehát nem egy megszokott, átlagos alkalmazottat keres, hanem valakit, aki különleges képeségekkel, szorgalommal vagy munkabírással rendelkezik.

 

 kep

Hogyan lett egy furcsa számkombinációból egy szólás?

 

A “08/15″ szólás eredetét az I. világháborúra vezetik vissza, ezenbelül az akkoriban feltalált MG 08/15 géppuskára. A német katonáknak előírták, hogy ezzel a géppuskával mindennap egy hosszú és monoton képzésben és gyakorlásban vegyenek részt, mely idővel nagyon fárasztóvá és egyben unalmasabb rutinná vált. A géppuska minősége a háború előre haladtával egyre jobban csökkent, a hibák gyakorisága is nővekedet. Igy a katonák elkezdték használni azt a kifejezést, hogy: “Die Waffe ist 08/15!“, ami annyit jelentett, hogy “A fegyver 08/15!”, ami annyit jelentett, hogy a fegyver nem különleges, csak középszerű. Ebből alakult ki a mai szólás: “semmi különös, csak a szokásos”.

 

Mangold Krisztina

 

 kep(GM 08/15 géppuska az I. világháborúból.)

kep(fordítás: Szerencsére a Sparkasse Bank nem egy 08/15 – megszokott – bank.)

kep(Reklámfotó a következő weboldalhoz: “Die kuriosesten Ausbildungsberufe – Weit wg von 08/15.” – A legérdekesebb szakmák – Messze a megszokottaktól.)

kep(fordítás: A 08/15 – az egyszerű – gyermek fotók már a múltté.)

kep

 (A cikk címe: A 08/15 – a középszerű – szociális ellátás ellen.)

További cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (1.rész)

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódások és a férfi emancipáció

Német nyelvtanulás: A német bolhapiacokról és azok kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro és az  Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

Új arany pezsgő