2014-06-10 17:44

Kutyatartás Németországban: költséges-körülményes

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

A németeknél a kutya családtag

 

A magyar ember szereti a kutyáját, viszont a legtöbb ember négylábú házőrzőjét télen-nyáron a szabadban tartja. Néhányan ugyan megteszik kutyájukkal a javasolt napi sétát, de egyetlen magyar ember sem jönne arra az ötletre, hogy magával vigye kedvenckéjét egy étterembe vagy nyaralni. A németekkel ellentétben. Teljesen más a németek kapcsolata kutyáikhoz. A kutya teljes jogú tagja a családnak és mindenhová elkíséri őket, kirándulásaikra szintúgy, mint bevásárlásaikra. Ezért természetesen a Magyarországra költöző németek is magukkal hozzák kutyájukat. Mivel a legtöbb német kivándorló és nyugdijas vidéken él, falun vagy tanyán, így Magyarország igazi paradicsom a német kutyatulajdonosok számára. A telkek nagyobbak, mint Németországban. Így nem zavarja a kutya tartás a szomszédokat. Az idillikus homokos utak pedig kiváló lehetőséget nyújtanak végtelen sétákra. Sokkal nehezebb helyzettel találkozik az a magyar, aki Németországba szeretné magával vinni kutyáját. Pedig a felmérések és körkérdések azt igazolják, hogy annak ellenére, hogy Németországban a többi európai országokkal összehasonlítva, viszonylag kevés kutyát tartanak, a németek többsége szereti a kutyákat. Sőt a kutyatartás imázsa nagyon pozitív.

 kep

A kutyatartás imázsa Németországban

 

Németországban általános vélemény, hogy aki kutyát tart, az jól szituált, magabiztos és igényes. Azt tartják, hogy a kutyatulajdonosoknak az átlagnál magasabb a jövedelme. Ezt statisztikai adatok is igazolják. A kutyatulajdonosok nettó jövedelme 2500 eurót meghaladja és a legnagyobb része saját lakással vagy kertes házzal rendelkezik (ami Németországban ritkaság). Erre szükség is van, mert a főbérlők nem igen engedik háziállatok tartását. A kutyatartással kapcsolatban Németországban még az is megfigyelhető, hogy a kutya fajtája utal arra, hogy a kutyatulajdonos melyik társadalmi réteghez tartozik (úgy mint az autó márkája és típusa is visszatükrözi Németországban az autótulajdonos személyiséget, szellemiségét és társadalmi hovatartozását). A német juhászkutyákat a hagyományőrző és konzervatív emberek tartják. A kisebb kutyákat és terriereket pedig a fiatalok. A vadászkutyák az előkelő társadalmi réteg háziállatai. A fajtiszta kutyákat Németországban a kutya barátok sokkal elitebb állatnak tartják, mint a keverékeket. Az az általános vélemény, hogy akik fajtiszta kutyákat tartanak, azok aktívabb, magasabb színvonalú, kulturáltabb, stílusosabb és tudatosan egészségesebb életmódot folytatnak, mint mások.

 kep

 

A kutyatartás Németországban költséges

 

Más európai országokkal összehasonlítva Németországban kevés kutya él. Számuk évek óta 5 millióra tehető, ami a 80 milliós lakossághoz képest kevés (ez összesen a társadalom 13 %-át teszi ki, Franciaországban például négyszer ennyi kutyát tartanak). A kutyák alacsony száma minden bizonnyal két dologgal függ össze: a kutyatartás elég magas költségével és a kutyák irányában érzett felelősségvállalással. Németországban kötelező kutya adót fizetni. A legtöbb kutyatulajdonos ezenfelül megköti a kutya-felelősségbiztosítást is. Bizonyos tartományokban elvárják a kutyatulajdonosoktól, hogy letegyék a „Hundeführerschein” (kutya jogosítvány) vizsgát, mely egy gyakorlati és egy elméleti részből áll. Ezzel a vizsgával kell bebizonyítaniuk, hogy kutyájukat a hétköznapi életben minden téren ellenőrzés alatt tudják tartani és mindent tudnak a fajtájukról. Ezenfelül létezik egy un. „Rasseliste”, mellyel bizonyos veszélyes kutyák tartását akarják megakadályozni. De akinek kutyája van, az komolyan veszi háziállata nevelését és ápoltságát is. Rendszeresen elviszi kedvenckéjét  kutyaiskolába és természetesen kutyaszalonba is. Tehát – mint mindig mindenben – a németek ezen a téren is a tökéletességre törekednek. Magas elvárásaik önmagukkal szemben gátat szab egy természetes és egyszersmind normális állattartásnak.

 kep

A kutyatartás átlagos költségei Németországban:

Kutya eledel: 25 – 80 euró (hónap)

Kutya adó: 50 – 150 euró (év) minden községben, ill. városban más

Állatorvos: 100 – 200 euró (év)

Kutya-felelősségbiztosítás: 50 – 120 euró (év) függ a kutya fajtájától és méretétől és a biztosítótársaság díjaitól

Kutyaiskolák: 150 – 450 euró (egy kurzus)

Kutya kozmetikák: kb. 35 euró (egy kezelés), de a nem hivatalos, tehát nem bejelentett szalonok olcsóbbak

Kutya panziók: 10 – 15 euró (nap)

 kep

 

Kutya német-magyar kisszótár:

 

der Hundehalter/der Hundhalter = a kutyatulajdonos, a kutyát tartó ember

die Hundehaltung / die Hundhaltung = kutyatartás

die Hündin = nőstény kutya

der Rüde = hím kutya

die Welpen = kis kutyák

die Hündin ist läufig = a kutya tüzel

Kastration, Sterilisation = ivartalanítás, sterilizáció

der Rassehund = fajtiszta kutya

der Mischling = keverék

das Tierheim = állatmenhely

das Tierarzneimittel = állat orvosság

der Tierarzt = állatorvos

das Hundefutter = kutya eledel

der Züchter = kutyatenyésztő

die Hundeschule = állatiskola

die Hundehaftpflichtversicherung = kutya-felelősségbiztosítás

der Hundesalon = kutya kozmetika

die Hundepension = kutyapanzió

 

További cikkeink ehhez a témához:

Gyerekkel Németországban: A német családi pótlékról

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban