2014-06-16 13:11

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

Németországban nem létezik a magyar bölcsőde rendszerhez hasonló, az egész országot átfogó és lefedő gyermek megőrzés és nevelés. Ugyan az elmúlt évben létre hozott törvény minden Németországban élő gyermek számára biztosít egy bölcsődei helyet. Ez viszont még csak elmélet, a valóságban még nem létezik. Az az általános vélemény, hogy az édesanya, ha teheti, a gyermek három éves koráig otthon nevelje gyermekét. Az utóbbi években legfőképpen a nagyvárosokban létre jöttek un. „Kinderkrippen“ azon gyermekek számára, akiknek édesanyja dolgozik. Ezekbe viszont nagy részben a bevándorlók gyermekei járnak, tehát a török, szerb, olasz, görög és egyéb anyanyelvvel született gyermekek.

Azon édesanyák, akik jó fizetéssel rendelkeznek és karrierjüket nem akarják megszakítani azzal, hogy három évig gyermeküket otthon nevelik, azok csemetéjüket a legtöbb esetben egy „napi anyukára“ bízzák („Tagesmutter“). A „Tagesmutter“ általában egy vagy két saját gyermekkel rendelkezik és ezek mellé otthonába rendszeresen felvesz két vagy három idegen gyermeket gondozásba. A dolgozó anyuka gyermekét reggel elviszi ehhez a „Tagesmutter“-hez és este pedig – a munka után – elhozza onnan. Egy „Tagesmutter“ viszonylag drága gyermekmegőrzési variáció. Olyan édesanyák engedhetik meg maguknak, akik jól kereső szakmával rendelkeznek. De ennek ára regionálisan különböző. Vidéken jóval olcsóbb, mint a nagyvárosokban.

 kep

(Kinderkrippe)

Tagesmutter vagy Kinderkrippe?

 

Természetesen a „Tagesmutter“ jobb alternatíva, mint a „Kinderkrippe“, ahol a személyzet Németországban legtöbbször még sajnos képzetlen. Az elmúlt egy évben létre hozott bölcsődék számára alig találnak szakképzett nevelőket, így sok helyen idősgondozókat vesznek fel a bölcsődékbe. A „Tagesmutter“-nél a gyermek már-már úgy érzi magát, mintha otthon lenne édesanyjával. A „Tagesmutter“-hez a három év alatt erős kötődés alakul ki. Egy „Tagesmutter“-t szinte kizárólag szájpropaganda útján lehet találni, ritkábban hirdetések által. Az adott községben vagy városban érdeklődjünk más édesanyáknál vagy a helyi óvodákban. Ha mi magunk (kisgyermekkel vagy anélkül) Németországban tartózkodunk, viszonylag jól beszélünk németül és szeretjük a gyermekeket, akkor semmi akadálya annak, hogy magunk is „Tagesmutter“-ként tevékenykedjünk. Tegyünk ki a környező óvodákba, az egyház községek házára (Gemeindehaus), vagy a helyi boltokra egy hirdetést rövid szöveggel és telefonszámmal. Az interneten is elterjedt már az, hogy az édesanyák “Tagesmutter”-t keresnek. Ezért a különböző portálokra ingyen fel lehet tenni a hirdetéseket, mint pl: http://www.tagesmutter-anzeigen.de/ vagy http://www.babysitter.de/tagesmutter/N%C3%BCrnberg/90402/1

A „Kinderkrippe“ (bölcsőde) a sok kisgyermeket nagy csoportokba tömöríti. S miután a gyermekek szinte csak saját anyanyelvüket beszélik, így a nevelőknek nagyon nehéz a több nyelvű kicsikkel kommunikálniuk. Természetesen Németországban is létezik gyes azon édesanyák számára, akik a szülés előtt dolgoztak. Sőt három év után, ha a gyermek óvodába kerül, a munkahelynek kötelező ismét foglalkoztatnia az édesanyát. Ha az édesanya a gyermeket három éves koráig (tehát az óvodáig) otthon neveli, akkor léteznek olyan csoportos foglalkozások, melyek az unalmas és egyhangú hétköznapokat az édesanyák számára változatosabbá teszik. Ilyenek a különböző csoportos foglalkozások kisgyermekek és édesanyák számára.

 kep

(Tagesmutter)

Csoportos foglalkozások kisgyermekek számára

 

Minden községben és minden városrészben léteznek olyan foglalkozások, melyeken hetente egyszer vagy kétszer édesanyák gyermekeikkel részt tudnak venni. Ezek általában a helyi katolikus vagy evangélikus egyházközösség egyik termében kerülnek megrendezésre. A vezetőjük általában egy pedagógiailag képzett anyuka, aki minden héten ötleteket ad és összefogja a 10-12 anyukát és azok gyermekeit. A gyermekek megtanulják a legismertebb gyermekdalokat, mondókákat és versikéket, együtt festegetnek és játszanak. Ezen csoportok neve: „Krabbelgruppe“ vagy „Spielkreis“. Ez nagyon jó lehetőség más anyukák megismerésére és a német nyelv gyakorlására is. Ezeket feltétlen ajánljuk mindenkinek!

Az un. PEKiP-Gruppe egy más jellegű, sok helyen nagyon divatossá vált babyfoglalkozás. Vannak, akik esküsznek rá, mások viszont kígyót-békát kiabálnak erre. A PEKiP-Gruppe (Prager Eltern-Kind-Programm) egy olyan csoportos foglalkozás a babyk egy éves koráig, amelyen a gyermekeket meztelenre vetkőztetik és egy jól fűtött szobában az érzékeiket, mozgásukat és egyéb képességeiket fejlesztik. Az ötlet az Egyesült Államokból származik és célja a gyermekek korai fejlesztése. Sokan kritizálják a túl sok és túl korai benyomásokat, amelyekkel ezeket a kis pöttömkéket bombázzák.

 

Mangold Krisztina

kep(Krabbelgruppe vagy Spielgruppe)

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

További német vonatkozású cikkeink:

Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

kep