2014-06-23 09:28

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kategóriák: Német hírek, Német hírek
  • Magas költségek haszon nélkül
  • Már 1 milliárd eurót nyelt el a terv – a megígért haszon nélkül
  • Az orvosok mély hallgatásba merültek, a betegbiztosítók fenyegetőznek.
  • Elveszíti türelmét a politika?

 

Majd minden állami egészségbiztosítással rendelkező beteg magánál hordja. Kb. 70 millió biztosított kapta meg az elmúlt év végéig az új, a páciens fényképével és chip-pel ellátott elektronikus egészségügyi kártyát. Az új kártyák és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a törvényes betegbiztosításnak (Gesetzliche KrankenVersicherung – GKV) egy halom pénzébe kerül. Az összköltségek az idei év végéig túlhaladhatják az egy milliárdos határt is, véli Volker Hansen, a törvényes betegbiztosítás igazgatótanácsának elnöke, aki ezzel a megállapítással egyáltalán nincs megelégedve. Mert a milliárdos terv sajnos elsősorban csak a kártyaelőállítóknak és az információtechnológiai felszerelés- beszállítóknak hozott eddig hasznot.

kep

A sok-sok előnyből, amelyekkel 11 évvel ezelőtt a kártya bevezetését reklámozták ma egy sem áll rendelkezésre: adatok sürgősségi esetekhez, elektronikus recept, zárójelentés, szervadományozási nyilatkozat – ezek mind csak ígéretek maradtak. Bevezetésük 2018-ra vagy azutánra várható, ígérik a biztosítási szakemberek. „Alábecsültük a terv összetettségét“, hangsúlyozza Doris Pfeiffer elnöknő. A kártyán található chip legalább már most tud online egy számítógéppel kommunikálni és le tudja ellenőrizni, hogy például Müllerné asszony lakcíme stimmel-e vagy pedig Meier úr kártyáját lopás után zárolták-e.

 

kep

De ez még nem minden. Az orvosok az adatok egyeztetését nem akarják átvenni és továbbra is kezelnek minden olyan beteget, aki még a régi, fénykép és chip nélküli kártyával jelentkezik náluk. A betegbiztosítók és az orvosok felváltva rónak fel blokkoló magatartást egymásnak. „Ezt így nem akarjuk, másként akarjuk, egyáltalán nem akarjuk“, így jellemzi Hansen a betegbiztosításban résztvevő orvosok és azok szövetségének (Kassenärzte und ihrer Bundesvereinigung (KBV) ) elutasítási stratégiáját.

 

kep

 

„Örök elutasítók“

 

A KBV elnöke Andreas Gassen visszavág: a betegbiztosító funkcionáriusai kiadják magukat „örök elutasítóknak“. Több százezer beteg még ma sem rendelkezik az új kártyával. „Mindezek alapján nagyképűség a funkcionáriusok részéről a régi egészségügyi kártya végérvényes leváltását követelni 2014. szeptember 30.-ig.“ Ugyanis ebben a határidőben állapodtak meg – így az orvosok.

 

A politikának, amely évek óta küzd mind az orvosoknál, mind a betegbiztosítóknál ennek a hosszúra nyúlt folyamatnak a meggyorsításáért, lassan elege van a huzakodásból. Az egészségügyi minisztérium szerint: „Azt akarjuk, hogy az elektronikus egészségügyi kártya sikerrel járjon.“ Ennek feltételeit az orvosoknak és a betegbiztosítóknak kell megteremteniük. Hasonlóképpen nyilatkozott a szakág minisztere Hermann Gröhe (CDU) az orvosok szövetségi gyűlésén. Még egyértelműbben vélekedik Jens Spahn (CDU) az únió egészségvédelmi szóvivője. „Döntő szakaszban vagyunk, az elektronikus egészségügyi kártyának végre a tényleges használatban kell a betegek és az orvosok számára hasznos többletértékét bebizonyítania.“, nyilatkozta a Frankfurter Allgemeinen Zeitung- nak. Pontos időbeli célkitűzéseket és alkalmazásokat vár és a törvénnyel fenyeget: „Ha annak megvalósítására az érintettek önmaguk nem képesek, akkor be fogunk avatkozni.“

kep

 

Az orvosok saját hálózattal rendelkeznek

 

Ezért kérik a biztosítók a politikát könyörögve: pontos határidők megadására és szankciók kilátásba helyezésére van szükség, mondja Hansens kollégája, Christian Zahn. Ha a biztosítókon múlna, akkor az orvosok ez év októberétől a szolgáltatásaikat a betegbiztosítók felé már csak az új kártyán keresztül számolhatnák el. Az új kártyával nem rendelkező betegeknek ezt vagy utólag be kellene nyújtaniuk – vagy pedig az orvosoknak számlázniuk kellene a kezeléseiket feléjük.

 

kep

A vita arról is folyik  kinek a hatáskörébe tartozzanak elsődlegesen az adatok és azok áramlása az egészségügyben. A politika erre létrehozott egy Gematik nevű üzemeltető társaságot. Ebben helyet foglalnak az egészet fizető biztosítók az orvosokkal, fogorvosokkal és gyógyszerészekkel egyetemben és közösen tervezgetik az új egészségügyi hálót. Ez azonban nem mindenkit tart vissza saját hálózat megteremtésétől. Így köt össze egyre több a betegbiztosításban résztvevő orvosi rendelőt saját információtechnológiai hálózat a kórházakkal. Ennek neve „KV Safenet“.

 

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/gesundheitskarte-ohne-mehrwert-12999272.html

 

Fordította: Istvan Egresi

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

További cikkeink ehhez a témához:

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (1.rész)

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódások és a férfi emancipáció

Német nyelvtanulás: A német bolhapiacokról és azok kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást