2014-06-30 12:56

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék

Kategóriák: Gasztro, Német hírek, Német hírek

Németország a maga 300 fajta kenyerével világbajnok a kenyér sokféleségét illetően. A kenyérszeretet észak-déli irányban jelentősen változik. Milyen kenyerek közkedveltek Észak-Németországban? Melyik kenyér áll Dél- és Kelet-Németország kedveltségi listájának élén? Mint minden kulináris hagyománynak, így a német kenyérevésnek is földrajzi és politikai háttere van. A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék. Hogyan lett egy alapélelmiszerből a világörökség része?

 

 kep

 

Vessünk pillantást a német kenyérkosarakba

 

A regionális, kézzel készített kenyérkülönlegességek divatba jöttek. És annak ellenére, hogy a fűszeres-aromás ízű és ropogós héjú kenyerek egyre több követőre találnak: a németek kedvenc kenyere továbbra is a teljes kiőrlésű rozskenyér marad, a tószt- valamint a különféle gabonákkal és magokkal dúsított kenyerektől követve. Ha a regionális kedveltséget vesszük figyelembe, akkor Hamburgban, Brémában és Schleswig-Holsteinban a markáns, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket kedvelik a legjobban. Észak-Németországban a nehéz, sötét, erősen savanykás ízű kenyérfajták kerülnek leginkább asztalra. Teljesen másként néz ki a helyzet délen. Minden 3. eladott kenyér enyhe ízű, búza- és rozs liszből készült kevert kenyér, Weizenmischbrot, amely Schwarzwälder Brot vagy Münchner Hausbrot néven is kedvelt. Németország keleti részén pedig generációk óta a Roggen­mischbrote, a túlnyomórészt rozsot tartalmazó kevert lisztből készült kenyerek állnak a kedveltségi lista első helyén.

 

 kep

 

Minden a liszttől függ

 

Mint minden kulináris hagyománynak, így a kenyérevésnek is földrajzi és politikai háttere van: Németország még a 18. század végén is kisállamok egyvelege volt. Amíg az egyik hercegségben a nagy hozamú búza jó termőtalajon növekedhetett, addig más, kevésbé kedvező talajadottságokkal rendelkező domíniumokon csak olyan ellenálló gabonafajták tudtak növekedni, mint a rozs, az árpa vagy a zab. A pékek a magas behozatali vámok miatt rá voltak kényszerítve a környékük gabonafajtáiból kenyeret sütni. A liszt fajtája és az őrlés foka máig is meghatározzák a kenyér tápértékét és ízét. Érvényes az az aranyszabály, hogy minél magasabb az őrlési fok, annál több marad az egész gabonaszemből és tápanyagaiból a lisztben és ezáltal a kenyérben is. A sokféle gabonafajta mellett a kenyér előállításához felhasználhatók még a következők: hüvelyesekből és burgonyából, olajmagokból és a gabona csírájából, korpájából és keményítőjéből készült termékek, valamint a kenyértészta lazítását elősegítő szerek, ivóvíz, só, cukor, zsírok, tej és tejtermékek, fűszerek, mazsola és kenyérmaradékok is.

 

 kep

 

Az alapélelmiszertől a világörökségig

 

A német kenyérhagyomány az elmúlt évtizedekben sok új ösztönzést kapott. Bevándorlók és utazók hoztak a hazájukból, valamint az utazásaikról addig ismeretlen kenyérspecialitásokat magukkal: olasz ciabatta kenyeret, francia baguette-t, török laposkenyeret és svéd ropogós kenyeret. Ezek valamennyien gazdagítják a német kenyérkosarat, némelyiket időközben hazai adalékanyagokkal „benémetesítették“. A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék. Időközben annyira befolyásolja a hétköznapi kultúrát, hogy a Német Pékiparosok Központi Szövetsége a német kenyér a világon egyedülálló sokrétűségét az UNESCO által világörökséggé kívánja nyilváníttatni. A német pékek az alkotásaikat 2011 óta a www. brotregister.de nevű internetes platformon is bejegyeztethetik. Ott ezidáig több mint 3.400 specialitást jelentettek be, a sörrel kelesztett Andechser Brot-tól kezdve a duplán sütött, öregtésztával készült Wellnesskruste-ig.

 

 kep

 

Mindennapi kenyerünk – a német kenyér

 

Egyébként: a 18 és 69 év közötti német polgárok 94%-a eszik naponta legalább egyszer kenyeret. 2012-ben minden német háztartás csaknem 52 kiló kenyeret és sütőipari terméket fogyasztott. De ez a szám csalóka: ezeknek a termékeknek legalább 20%-a a szemétbe vándorolt. Ennek oka a kereskedelem véleménye szerint az, hogy a fogyasztók  nagy fajtaválasztékot igényelnek és ezért az előállítóknak többet kell a polcokra kitenniük, mint amennyit eladhatnának. Nagy kár pedig minden szelet kenyérért.

 

Tipp: eltarthatóság és tárolás

 

Egy egyszerű szabály szerint: minél világosabb a kenyér, tehát minél nagyobb benne a búzaliszt mennyisége, annál rövidebb ideig eltartható. Magasabb rozstartalmú kenyerek hosszabb ideig puhák maradnak. Kenyeret legjobb szobahőmérsékleten és tiszta, száraz és jól szellőztethető kenyértartóban tárolni, pl. cserép vagy kerámia tartóban, kenyérdobozban vagy -zacskóban.

 

Fordította: Istvan Egresi

(Forrás: Dolce Vita 2/2013)

 

 

További német vonatkozású cikkeink:

Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

 kep