2014-06-30 12:56

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék

Kategóriák: Gasztro, Német hírek, Német hírek

Németország a maga 300 fajta kenyerével világbajnok a kenyér sokféleségét illetően. A kenyérszeretet észak-déli irányban jelentősen változik. Milyen kenyerek közkedveltek Észak-Németországban? Melyik kenyér áll Dél- és Kelet-Németország kedveltségi listájának élén? Mint minden kulináris hagyománynak, így a német kenyérevésnek is földrajzi és politikai háttere van. A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék. Hogyan lett egy alapélelmiszerből a világörökség része?

 

 kep

 

Vessünk pillantást a német kenyérkosarakba

 

A regionális, kézzel készített kenyérkülönlegességek divatba jöttek. És annak ellenére, hogy a fűszeres-aromás ízű és ropogós héjú kenyerek egyre több követőre találnak: a németek kedvenc kenyere továbbra is a teljes kiőrlésű rozskenyér marad, a tószt- valamint a különféle gabonákkal és magokkal dúsított kenyerektől követve. Ha a regionális kedveltséget vesszük figyelembe, akkor Hamburgban, Brémában és Schleswig-Holsteinban a markáns, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket kedvelik a legjobban. Észak-Németországban a nehéz, sötét, erősen savanykás ízű kenyérfajták kerülnek leginkább asztalra. Teljesen másként néz ki a helyzet délen. Minden 3. eladott kenyér enyhe ízű, búza- és rozs liszből készült kevert kenyér, Weizenmischbrot, amely Schwarzwälder Brot vagy Münchner Hausbrot néven is kedvelt. Németország keleti részén pedig generációk óta a Roggen­mischbrote, a túlnyomórészt rozsot tartalmazó kevert lisztből készült kenyerek állnak a kedveltségi lista első helyén.

 

 kep

 

Minden a liszttől függ

 

Mint minden kulináris hagyománynak, így a kenyérevésnek is földrajzi és politikai háttere van: Németország még a 18. század végén is kisállamok egyvelege volt. Amíg az egyik hercegségben a nagy hozamú búza jó termőtalajon növekedhetett, addig más, kevésbé kedvező talajadottságokkal rendelkező domíniumokon csak olyan ellenálló gabonafajták tudtak növekedni, mint a rozs, az árpa vagy a zab. A pékek a magas behozatali vámok miatt rá voltak kényszerítve a környékük gabonafajtáiból kenyeret sütni. A liszt fajtája és az őrlés foka máig is meghatározzák a kenyér tápértékét és ízét. Érvényes az az aranyszabály, hogy minél magasabb az őrlési fok, annál több marad az egész gabonaszemből és tápanyagaiból a lisztben és ezáltal a kenyérben is. A sokféle gabonafajta mellett a kenyér előállításához felhasználhatók még a következők: hüvelyesekből és burgonyából, olajmagokból és a gabona csírájából, korpájából és keményítőjéből készült termékek, valamint a kenyértészta lazítását elősegítő szerek, ivóvíz, só, cukor, zsírok, tej és tejtermékek, fűszerek, mazsola és kenyérmaradékok is.

 

 kep

 

Az alapélelmiszertől a világörökségig

 

A német kenyérhagyomány az elmúlt évtizedekben sok új ösztönzést kapott. Bevándorlók és utazók hoztak a hazájukból, valamint az utazásaikról addig ismeretlen kenyérspecialitásokat magukkal: olasz ciabatta kenyeret, francia baguette-t, török laposkenyeret és svéd ropogós kenyeret. Ezek valamennyien gazdagítják a német kenyérkosarat, némelyiket időközben hazai adalékanyagokkal „benémetesítették“. A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék. Időközben annyira befolyásolja a hétköznapi kultúrát, hogy a Német Pékiparosok Központi Szövetsége a német kenyér a világon egyedülálló sokrétűségét az UNESCO által világörökséggé kívánja nyilváníttatni. A német pékek az alkotásaikat 2011 óta a www. brotregister.de nevű internetes platformon is bejegyeztethetik. Ott ezidáig több mint 3.400 specialitást jelentettek be, a sörrel kelesztett Andechser Brot-tól kezdve a duplán sütött, öregtésztával készült Wellnesskruste-ig.

 

 kep

 

Mindennapi kenyerünk – a német kenyér

 

Egyébként: a 18 és 69 év közötti német polgárok 94%-a eszik naponta legalább egyszer kenyeret. 2012-ben minden német háztartás csaknem 52 kiló kenyeret és sütőipari terméket fogyasztott. De ez a szám csalóka: ezeknek a termékeknek legalább 20%-a a szemétbe vándorolt. Ennek oka a kereskedelem véleménye szerint az, hogy a fogyasztók  nagy fajtaválasztékot igényelnek és ezért az előállítóknak többet kell a polcokra kitenniük, mint amennyit eladhatnának. Nagy kár pedig minden szelet kenyérért.

 

Tipp: eltarthatóság és tárolás

 

Egy egyszerű szabály szerint: minél világosabb a kenyér, tehát minél nagyobb benne a búzaliszt mennyisége, annál rövidebb ideig eltartható. Magasabb rozstartalmú kenyerek hosszabb ideig puhák maradnak. Kenyeret legjobb szobahőmérsékleten és tiszta, száraz és jól szellőztethető kenyértartóban tárolni, pl. cserép vagy kerámia tartóban, kenyérdobozban vagy -zacskóban.

 

Fordította: Istvan Egresi

(Forrás: Dolce Vita 2/2013)

 

 

További német vonatkozású cikkeink:

Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

 kep

 

53 hozzászólás a(z) “A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban! | Kontakt Magazin

  2. Visszajelzés: Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön? | Kontakt Magazin

  3. Visszajelzés: Családon belüli erőszak – nem tabu téma! | Kontakt Magazin

  4. Visszajelzés: Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől? | Kontakt Magazin

  5. Visszajelzés: A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései | Kontakt Magazin

  6. Visszajelzés: A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya | Kontakt Magazin

  7. Visszajelzés: Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni | Kontakt Magazin

  8. Visszajelzés: Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt? | Kontakt Magazin

  9. Visszajelzés: Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben | Kontakt Magazin

  10. Visszajelzés: A német férfiak és nők együtt szaunáznak, méghozzá meztelenül | Kontakt Magazin

  11. Visszajelzés: A német állattenyésztés disznóságai – sokkoló képek a német tévében | Kontakt Magazin

  12. Visszajelzés: Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből | Kontakt Magazin

  13. Visszajelzés: A németek és a szex – számok és tények | Kontakt Magazin

  14. Visszajelzés: Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek? | Kontakt Magazin

  15. Visszajelzés: Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne | Kontakt Magazin

  16. Visszajelzés: Dieter Schwarz: a leggazdagabb német milliárdos | Kontakt Magazin

  17. Visszajelzés: Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni! | Kontakt Magazin

  18. Visszajelzés: A cefre nem egy bűzös lötty! Tanácsok a jó cefre elkészítéséhez! | Kontakt Magazin

  19. Visszajelzés: Lehet hitelt kapni Németországban SCHUFA nélkül is? | Kontakt Magazin

  20. Visszajelzés: A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt | Kontakt Magazin

  21. Visszajelzés: A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára | Kontakt Magazin

  22. Visszajelzés: A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba? | Kontakt Magazin

  23. Visszajelzés: Ingyenes tanácsadás magyaroknak Németországban | Kontakt Magazin

  24. Visszajelzés: Miért könnyű Németországban munkát találni? | Kontakt Magazin

  25. Visszajelzés: Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse) | Kontakt Magazin

  26. Visszajelzés: A külföldről megigényelt német családi pótlékról | Kontakt Magazin

  27. Visszajelzés: A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja | Kontakt Magazin

  28. Visszajelzés: A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták | Kontakt Magazin

  29. Visszajelzés: Stressz, nem köszönöm! – A dolgozók belebetegszenek az állandó elérhetőségbe | Kontakt Magazin

  30. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

  31. Visszajelzés: Mire ügyeljünk az állásinterjú előtt? Öt tanács a munkakeresőknek | Kontakt Magazin

  32. Visszajelzés: Magyar vagy német vagyok? Európai vagyok! | Kontakt Magazin

  33. Visszajelzés: A „régi“ betegbiztosítási kártya szeptember végével lejár | Kontakt Magazin

  34. Visszajelzés: A halál új kultúrája Németországban | Kontakt Magazin

  35. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

  36. Visszajelzés: Az önhitt németek utolsó hurrázása a hanyatlás előtt | Kontakt Magazin

  37. Visszajelzés: Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig? | Kontakt Magazin

  38. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

  39. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

  40. Visszajelzés: Egy megható lovas történet a lovak szerelmeseinek | Kontakt Magazin

  41. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

  42. Visszajelzés: Tanulj és dolgozz Németországban! | Kontakt Magazin

  43. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

  44. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

  45. Visszajelzés: 5 perc német: Európa leggazdagabb koldusa | Kontakt Magazin

  46. Visszajelzés: Miért érdemes a német nyelvet megtanulni? | Kontakt Magazin

  47. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

  48. Visszajelzés: Középfokú nyelvvizsga szóbeli témák: Familie, Kindererziehung | Kontakt Magazin

  49. Visszajelzés: 5 perc német: Orosz milliomosok beöltöznek koldusnak | Kontakt Magazin

  50. Visszajelzés: Sikeres nyelvtanulás: A hosszútávú memóriát fejlesztő metódussal | Kontakt Magazin

  51. Visszajelzés: Középfokú nyelvvizsga szóbeli témák: Einkaufen, Geschäfte | Kontakt Magazin

  52. Visszajelzés: A rettegett DER-DIE-DAS névelők! Miért nem kell félnünk tőlük? | Kontakt Magazin

  53. Visszajelzés: DER, DIE vagy DAS? Sokszor még a németek is tévednek? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus