2014-07-01 13:02

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

Kategóriák: Gasztro, Német hírek, Német hírek

Az egyébként édes szájú németek inkább otthon, a kanapén ülve élvezik a fagyit, mint a fagylaltozókban. De otthon viszont a legérdekesebb új jégkrémeket kóstolgatják meg. Az utóbbi időben ugyanis sok új fagyi került a szupermarkettek polcaira: fagyik toppinggal díszítve vagy fűszerekkel ízesítve, laktózmentes, vegán és bió jégkrémek. Egy sor új ízlésirányzat keletkezett.

 kep

A németek inkább otthon nyalogatják a hűsítő édességeket

Tavaly a hűvös tavasz nagyon elrontotta a fagylaltozók üzletét. Idén jóllehet az időjárás ideális egy tölcsér gyors elfogyasztására a szabadban, de a németek mégis inkább visszahúzódnak az otthoni szófára a fagylaltjukkal. A elmúlt esztendőben minden német átlagban 7,8 liter fagyit nyalt el. A Német Édesipar Szövetségének (BDSI) Fagylalt Információs Szolgálata szerint ez 1,3 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben.

 kep

A németek a háztartási csomagolású fagylaltot kedvelik legjobban

Feltűnő: az édes szájú németek inkább otthon, a kanapén ülve élvezik a fagyit, mint a fagylaltozóban: a Fagylalt Információs Szolgálat szerint az elmúlt esztendőben 230 millió liter fagylaltot vittek haza az üzletek hűtőpolcairól. A kisebb, poharas csomagolású, maximum fél literes mennyiségű fagylaltadagok eladása az előző évhez képest egyenesen megháromszorozódott. Kedveltek az ún. többszörös csomagolások is, amelyek pl. több fagylalttölcsért tartalmaznak: az elmúlt évben ezekből 208 millió liter került a bevásárlókosarakba. Ezzel ellentétben a pálcikás, a tölcséres és a poharas jégkrémnek, a csokis jégkrémszeletnek és társainak nem volt akkora esélyük csábító hatásuk kifejtésére a szupermarkettekben, a kioszkokban vagy pedig a fürdőtavak partján, mert eladásuk 3,3 százalékkal visszaesett. A gyártók ezért a hűvös és esős évkezdetet okolják. 2013 hideg, nedves tavaszán úgy tűnik senkinek nem volt étvágya a nyalánkságokra, az üzlet csak az első nyári hónapokban élénkült meg. Ennek megítélésében mind a fagylaltgyártók, mind a fagylaltozók üzemeltetői egy véleményen vannak.

 kep

Fagyi toppinggal (díszítéssel) és fűszerekkel, de laktózmentesen

2014 az eddigi nagyon enyhe hőmérsékletével és a sok napsütéses nappal előreláthatólag jobban fog a fagylaltos szakmának ízleni. Sok új, eredeti jégkrémet hoztak forgalomba, amitől az emberek a fagyi iránti étvágyának növekedését várják. A fagylalt kedvelői így például már a karácsonyi időszakon kívül is örvendhetnek a Spekulatius (flamand eredetű fűszeres sütemény) fagyinak. Emellett csalogatnak olyan igényes fagylalt-alkotások is mint a „vaníliajégkrém földimogyoró vajjal, földimogyoró darabkákkal és málnaöntettel“ vagy a „vanília- és csokoládéfagylalt brownie-val, sózott karamell maggal“. Akinek jobban ízlik, az megkóstolhatja a mojito ízű vizes alapú fagylaltot, a kandírozott makadámia dióval és enyhén sózott toffee krémmel ízesített vagy a latte macchiato és a kávéöntet keverékéből készült fagyit, esetleg a „földi szeder darabokkal ízesített crème fraiche“ nevű kreációt.

 kep

A legkülönlegesebb jégkrémfajták kerültek forgalomba

Ezek az új fagylaltalkotások hangsúlyt helyeznek a már jól bevált és az új ízlésirányzatok kombinációjára. Ezen kívül olyan toppingokkal szeretnék a nyelvet ingerelni, mint gyümölcs-, csokoládé és kekszdarabkák, mogyorók, szószok és granulált fedőrétegek. Emellett egyre gyakrabban felhasználnak fűszereket és fűszernövényeket is az ízesítésre. Az üzletekben időközben kaphatók már olyan különleges jégkrémfajták is, mint a csokoládé csilivel, őszibarack levendulával vagy sárgabarack bergamottal ízesítve. A laktózmentes, vegán és bió jégkrémek választéka is növekszik: a vizes alapú gyümölcsfagylaltokon kívül létezik már állati eredetű kiegészítő anyagok nélkül készült pisztácia vagy csokoládéfagylalt is. Azok számára pedig akik az alakjukra kívánnak ügyelni és inkább a frozen yogurthoz nyúlnak, egyre több, otthon, de útközben is fogyasztható termék áll rendelkezésre. A trend itt is a toppingok felé irányul.

 kep

Az év jégkrémje: a körte-parmigiano fagyi

Lehet, hogy nem mindenki ízlésének megfelelő, de nagyon eredeti az a kreáció amelyet az olasz fagylaltosok németországi egyesülete tétovázás nélkül az év fagylaltváltozatának kiáltott ki: a körte-parmigiano nevű fagylaltnak körte és parmezánsajt íze van.

Európában a skandinávok fogyasztják a legtöbb fagylaltot

Európai összehasonlítást véve Németország fagylaltfogyasztás tekintetében a BDSI adatai szerint csak az ötödik helyen áll: érdekes módon éppen skandináv országok, mint Finnország, Norvégia és Svédország vezetik a fagylalt-rangsort, fejenkénti 12 literig terjedő éves fogyasztással. A fagylalt állítólagos feltalálói, az olaszok a BDSI szerint csak a negyedik helyen végeznek. Ők, átlagban jó hat liter, iparilag készített fagylaltot esznek. A többi, meleg éghajlatú országban, mint pl. Görög- vagy Spanyolországban pedig még Németországnál is kevesebb fagylaltot fogyasztanak.

 Fordította: István Egresi

(Forrás: http://www.focus.de/gesundheit/ernaehrung/geniessen/kuehle-koestlichkeit-eiszeit-das-schlecken-wir-in-diesem-sommer_id_3863639.html)

Kis német-magyar “fagylalt” szótár:

Fontos infó: a németek nem tesznek különbséget a fagyi (tehát a tölcséres fagyi) és a jégkrém (amik a boltokban vásárolhatóak) között. Németül mind a kettőre csak egy kifejezés létezik: EIS (köznyelv), SPEISEEIS (hivatalos kifejezés).

Eis am Stiel = jégkrém pálcikán

Eis im Becher = poharas jégkrém vagy poharas fagyi

Eis in Waffel = tölcséres fagyi

Kugel = gombóc

Eisbecher = fagylalt kreációk pohárban

Eisdiele = fagylaltozó

Softeis = nyomós fagyi

Fruchteis = gyümölcsfagyi, ill. gyümölcsjégkrém

Cremeeis = víz nélkül, csak tejjel vagy tejszínnel készített fagyi

Milcheis = tejjel készített fagyi

Sahneeis = tejszínnel készített fagyi

Wassereis = vízzel készített fagyi

További cikkeink a német gasztronómiáról:

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék

Létezik egyáltalán német konyha?

TOP 10: A legkedveltebb német sörök

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

További német vonatkozású cikkeink:

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódások és a férfi emancipáció

Német nyelvtanulás: A német bolhapiacokról és azok kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást