2014-07-02 15:15

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Kategóriák: A világ hírei, A világ hírei, Magyar hírek, Magyar hírek, Német hírek, Német hírek

A nyaralás után jön a számla: aki külföldön jár, gyakran magas mobiltelefon számlákra számíthat. Az EU évek óta lépéseket tesz az extra díjak ellen. Az idén, pontosan a nyaralási szezon kezdetével csökkennek megint az árak. Nyaraláskor minden 3. európai polgár biztosra megy és az európai külföldön járva kikapcsolja a mobiltelefonját. Túl nagy a félelme a magas telefonszámlától. Utazásokon magas extradíjak esedékesek mind a haza telefonáláskor, mind az emailek lehívásakor. Az EU nyomására azonban a mobiltelefonos szolgáltatóknak évek óta csökkenteniük kell a telefonálás, az sms-ezés és a mobil internetes szörfözés díjait az európai közösség országaiban.

 kep

Mi is az a “Roaming”? Mik azok a “roamingdíjak”?

 

A kifejezés az angolból származik és annyit jelent, mint “barangolni”. Ha a fogyasztó az európai külföldön telefonál, akkor külföldi mobiltelefonos hálózatokban “barangol”. A beszélgetések és adatok továbbításáért a szolgáltatók barangolási díjakat számítanak fel. Még 2012-ben is 5 milliárd forgalmat tudtak egyedül ebből elérni.

 kep

Mi változik július 1-től?

 

Ettől az időponttól kezdődően új, törvényesen meghatározott felső díjhatárok lépnek életbe – 2007 óta már 8. alkalommal. Ezentúl az európai külföldről kezdeményezett telefonhívás 24 cent helyett maximálisan 19 centbe fog kerülni, amihez Németországban a többletérték adó is hozzájárul. Német fogyasztók az adóval együtt így maximum 22,5 centet fizetnek percenként, a bejövő hívásokért pedig kevesebb, mint 6 centet. Az sms a német ügyfeleknek legfeljebb 7,1 centbe fog kerülni 9,5 cent helyett. A beérkező sms-ekért továbbra sem kell fizetni semmit

 

 kep

Mi az új az internetes szörfözésben külföldön?

 

A szolgáltatóknak maximálisan 20 centet szabad adózás előtt (45 cent helyett) egy megabyte-nyi adatmennyiségre számítva elkérniük. Adóval együtt ez 23,8 centet tesz ki (eddig ez 53,5 cent volt). Ezek a felső határok csak 2012 nyarától kezdve érvényesek, azelőtt a fogyasztók sok esetben 4 eurót is ki kellett fizetniük ugyanazért. Egy megabyte adatmenyiség kb. 100, függelék nélküli emailnek, 1 órányi internetes szörfözésnek vagy 1 perces MP3-as formátumú zene letöltésének felel meg.

 kep

Mit kap a fogyasztó július 1- től a pénzéért?

 

Az EU Bizottság kiszámította: aki hajlandó 10 eurót kiadni a „barangolásért“, az külföldön is tudja tartani a kapcsolatot a barátaival vagy a családjával és ha kell akár a labdarúgó világbajnokság eredményeiről is tájékozódhat. Ezért az összegért a felhasználó például feltölthet 3 fényképet, 10 percen keresztül olvashatja a híreket, fél óráig facebookozhat, vethet az időjárási app-jére egy pillantást, letölthet egy, a világbajnoksággal foglalkozó további app-et és ha akarja még a gólokat is megnézheti a Youtube-on.

 kep

Milyen ajánlataik vannak a mobiltelefonos szolgáltatóknak?

 

Németországban elsőként az E-Plus lépett. A szolgáltató a simyo, blau.de vagy aldi-talk diszkontcégein keresztül megrövidítette a barangolás költségeit és részben törölte is őket. A telefonálás bel-és külföldön náluk egységesen már csak 9 centbe kerül. Sok cég akciós ajánlatokkal jelentkezett. A Deutsche Telekom ügyfelei például 20 eurós felárért 4 héten keresztül telefonálhatnak és szörfözhetnek az EU-ban. Aki sokat jár külföldre, az megkötheti ezt a szolgáltatást a meglévő szerződése mellett havi 5 eurós felárért 1 éves időtartamra. A Vodafone a flat nevű egységes díjszabásokra 3 eurós napi átalányt ajánl.

 kep

Mi lesz mostantól hátrányos a fogyasztókra?

 

Az Offenbachban székelő Posta, Információs Technológiák és Telekommunikáció Német Szövetsége (DVPT) figyelmezet arra, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik a szerződéseiket csomagban kötik meg, gyakran többet kell fizetniük. A mobil hálók üzemeltetői az EU-s javaslatokat csak bizonyos díjszabásokban (ún. „Euro-Tarifa“) alkalmazták. „Ha valaki azonban az Euro-Tarifától eltérő díjszabást választ, annak bizonyos esetekben jóval magasabb djakkal kell számolnia“, így Christian Lehmann a DVPT-től. A Bitkom szakágazati szövetség más helyeken számol áremelkedésekkel, mint pl. a belföldi telefonbeszélgetéseknél vagy a mobil internetezésnél.

 kep

Mikor lesz már vége a magasabb külföldi díjaknak?

 

2015 december 15.-ével. Neelie Kroes európai biztos így vélekedik: „Bízom benne, hogy ezektől a díjaktól még 2015 karácsonya előtt sikerül egyszer és mindenkorra megszabadulnunk“. Kroes eredetileg 2016 nyarát ajánlotta, de az Európai Parlament korábbi határidőt követelt. Már csak az egyes tagállamok megegyezése szükséges – Kroes ezzel az év végéig számol.

 kep

És mi van abban az esetben ha valaki az EU-n kívüli országba szeretne telefonálni?

 

A tengerentúlra vagy Ázsiára ezek a fent említett szabályok nem érvényesek. Az EU nem terjesztheti ki a törvényhozását európán kívüli országokra.

 

Fordította: István Egresi

(Forrás: http://www.focus.de/digital/multimedia/telekommunikation-so-sparen-handy-nutzer-im-ausland-kuenftig-geld_id_3958968.html)

 

 VISSZA A FŐOLDALRA !!!

További német vonatkozású cikkeink:

Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

kep