2014-07-05 10:54

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Kategóriák: Legolvasottabb cikkeink, Német hírek, Német hírek

2015. január 1-től jön a minimálbér (8,50 euró). Kezdődhet tehát egy óriási kísérlet. De valójában mi is fog a minimálbér bevezetésével változni? Kinek jár a minimálbér? Milyen szakmákban dolgozóknak lehet hasznuk a minimálbér bevezetéséből? Hogyan fogják a minimálbéreket a jövőben ellenőrizni? Mikor fog a minimálbér további emelésére sor kerülni? Egy biztos: a jövőben kevesebb alacsony jövedelemmel találkozhatunk – de talán csak azért, mert meg fog szűnni egy csomó munkahely. Összefoglaljuk a minimálbérrel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

 kep

Az SPD ünnepel: “végre megváltoznak a munkaerőpiacon uralkodó méltatlan viszonyok”. A jövőben “megakadályozhatók a munkaerőpiac egyenlőtlenségei”, így dícsér a CDU/CSU. A nagykoalíciós német kormány az elmúlt csütörtökön meghozta azt a hosszú ideje vitatott törvényt, amely Németországnak első ízben egységes, törvényesen meghatározott minimálbért ajándékoz. A kormány ennek a törvénynek a nagyon érdekesen hangzó „Tarifautonomiestärkungsgesetz“ (a kollektív szerződések erősítésének törvénye) nevet kölcsönözte.

 

De valójában mi is fog a minimálbér bevezetésével változni?

 

A legfontosabb kérdések és válaszok az alábbiakban:

 

Kinek jár a minimálbér?

 

A törvény alapvetően érvényes lesz minden munkavállalóra, aki ma 8,50 eurónál alacsonyabb órabérért dolgozik. Ennél alacsonyabb bérek fizetésére csak 2 éves átmeneti időszakon belül és csak bizonyos feltételek mellett lesz lehetőség. 2015. január 1-től a német kormány becslései szerint 3,7 milliónyi munkavállaló fogja megkapni a 8,50 euróra felemelt bért. 2017. január 1-re ezek száma pedig a prognózis szerint 4,7 millióra fog növekedni.

 kep

Milyen szakmákban dolgozóknak lehet hasznuk a minimálbér bevezetéséből?

 

A mezőgazdaságban dolgozók 44 %-a 8,50 eurónál alacsonyabb órabért kap. A  Német Gazdasági Intézet felmérései szerint a vendéglátóiparban ez az arány 36%-ot, a banki és biztosítási szektorban ezzel szemben csak 7%-ot tesz ki. Hagyományosan alacsony jövedelmű ágazatnak számítanak emellett például a húsfeldolgozó ipar, a fodrász- és a pékipar, a részmunkaidős foglalkoztatás (Zeitarbeit) és a taxizás. A keveset keresők 60%-a általában csak egy minijobbal rendelkezik.

 

Merre dolgoznak azok az alacsony keresetűek, akik a minimálbérből hasznosulhatnak?

 

Kelet–Németországban az alkalmazottak kb. 30%-a kap 8,50 eurónál alacsonyabb órabért. Nyugaton ez az arány 15%-ra tehető. Kis cégek sokkal nagyobb mértékben foglalkoztatnak munkavállalókat 8,50 eurónál alacsonyabb órabérért, mint nagyüzemek. Ezek aránya az 5 főnél kevesebb alkalmazottal rendelkező cégeknél 40%, a több mint 2000 munkást foglakoztató nagyüzemeknél ezzel szemben csupán 8%, mint a Sozioökonomischer Panel nevű tanulmány reprezentativ felmérései mutatják.

 kep

Kinek nem jár egyelőre a törvényes minimálbér?

 

Először is azoknak nem, akik a minimálbér miatt el fogják veszíteni munkájukat; ezek számát máris hevesen vitatják. Emellett két eltérő rendelkezést, valamint a kollektív szerződésekben meghatározott minimálbérrel rendelkező szakmák átmeneti szabályozásait is figyelembe kell venni: a 18 év alatti fiataloknak nincs igényjogosultságuk a 8,50 euróra, ha még nem fejezték be a szakmai képzésüket. Másrészt a tartós munkanélkülieket – tehát azokat, akik legalább egy évig munka nélkül voltak – új munka felvétele után, 6 hónapon keresztül 8,50 euró alatt is lehet fizetni.

 

Melyik szakmákra érvényesek átmeneti rendelkezések?

 

Az újságkihordókra különleges rendszabályt kell alkalmazni: nekik 2015-ben törvényesen legalább 6,38 eurós, 2016-ban pedig 7,23 eurós minimálbért kell fizetni. Amennyiben azonban más szakágak a kormány által elfogadott kollektív szerződéseiben meghatározott minimálbér már létezik, úgy azokban is megengedett a 8,50 eurónál kevesebb minimálbér fizetése, de legfeljebb 2016 végéig. Ez például a húsfeldolgozó iparban dolgozókat, a részmunkaidőben foglalkoztatottakat és a fodrászokat érinti.

 kep

A részmunkaidős foglalkoztatás példáját felhozva: a kollektív szerződések szerint Nyugat-Németországban már most is 8,50 eurós minimálbér érvényes, Kelet-Németországban (ahol most 7,86 euró a minimálbér) ezt a bérszínvonalat csak 2016-ban kell elérni. További, hasonló kollektív szerződések tárgyalásai folyamatban vannak a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban is és a munkavállalókként alkalmazott taxisok számára is vizsgálják ezek lehetőségeit. Ez utóbbiaknál minden esetben feltétel egy országszerte érvényes kollektív szerződés megléte.

 

Hány munkahelyet fog a minimálbér megsemmisíteni?

 

Az ezzel kapcsolatos előrejelzések becslései nullától több mint egy millióig terjednek. Andrea Nahles (SPD) munkaügyi miniszter és a szakszervezetek Hans-Böckler Alapítványának megyőződése szerint a minimálbér bevezetése egyáltalán nem lesz negatív kihatással a munkaerőpiacra. Ezzel szemben az ismert müncheni Ifo Intézet 900.000 munkahely megszűnését jósolja; az idén tavasszal készített tanulmányuk szerint ezek közé fog tartozni 660.000 minijob is. Ezek teljes munkaidős állásokra átszámítva 340.000 munkahelyet jelentenének, ami a Németországban létező összes munkahelyek kb. 1-2%-ának felel meg. Sok szakértő azt várja, hogy a munkahelyek megszűnése nem sokkszerűen, hanem fokozatosan és feltűnés nélkül fog bekövetkezni.

 kep

Mikor fog a minimálbér további emelésére sor kerülni?

 

A minimálbér első emelésére 2017. január 1-én, azt követően pedig 2 évenként kerül sor.

 

Hogyan fog a minimálbér nagysága a jövőben fejlődni?

 

Erről a szakszervezetek és a munkaadók szövetségeinek egyenként 3 képviselőjéből álló bizottság fog dönteni egy szavazati joggal rendelkező elnök vezetése alatt; ennek személyét közös megegyezés alapján határozzák majd meg. Ha ez a megegyezés nem sikerül, úgy a szakszervezetek és a munkaadók váltakozva veszik át az elnökséget. A bizottság gyakorlati munkáját illetően mindkét fél azt ajánlotta, hogy a minimálbér növelését normális esetben a szerződésben megállapított hivatalos bérek alakulásához igazítsák, a rendszeresen megkötött, szakmákban szokásos bérek átlagértékének megfelelően. Ezáltal a minimálbér 2 évenként kb. 4-5 %-al, 2017-ben tehát kb. 8,90 euróra és 2019-ben kereken 9,30 euróra növekedne. Ha a bizottság elnöke a szakszervezetekhez közel áll, akkor ez utóbbiak elméletileg a többség szavazata alapján akár a ver.di szakszervezet követeléseinek megfelelő 10 eurós órabért is érvényre juttathatnák.

 kep

Hogyan fogják a minimálbéreket a jövőben ellenőrizni?

 

Jelenleg az állami vámigazgatáshoz tartozó illegális munkát ellenőrző pénzügyi hivatal 6250 munkatársa foglalkozik a bizonyos szakmai ágazatokhoz (mint pl. az építőiparhoz vagy épülettakarításhoz) tartozó minimálbérek ellenőrzésével. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter kilátásba helyezte, hogy a munkatársak számát az elkövetkezendő 2 évben további 1600-zal növelni fogják. Emellett be kívánnak – angol példára – vezetni egy „Hotline“-t, egy olyan közvetlen telefonszámot, ahol a munkavállalók vagy a versenytársak a minimálbérrel kapcsolatos visszaéléseket jelenthetnek. Németországban azonban az adatvédelmi jog ennek a lehetőségnek szigorúbb korlátokat szab mint Nagy-Britanniában.

 

Hogyan fog a minimálbér az árakra és a konjunktúrára kihatni?

Erre is léteznek különféle becslések. A Rajna- Wesztfáliai Gazdasági Kutatóintézet (RWI) szkeptikus analízist terjesztett elő. A probléma lényege: a bérköltségek gyorsabban fognak nőni mint a nettó bérek, az RWI 12 miliárdos költség – és 8 milliárdos bérnövekedéssel számol. Ha a vállalkozások a többletköltségeiket teljes mértékben az árakra ruházzák át, akkor az a fogyasztói árak kb. 0,8 %-os növekedéséhez fog vezetni. Ezáltal a minimálbérért dolgozók ugyan átlagosan a vásárlási erő növekedésével számolhatnának, de minden többi, jövedelemből élő dolgozó csak veszítene rajta. Még abban az esetben is, ha nem kerülne sor munkahelyek megszüntetésére: a konjunktúra nem lenne képes fellendülni. Amit viszont a cégek – a gyakorlatban túlnyomórészt kis- és mikrovállalkozások – nem tudnának az áremelésekbe beépíteni az csökkentené a nyereségüket. Ezzel pedig ismét csökkenne vagy a vásárlói kereslet vagy pedig a beruházási kedv.

 

Sikerülhet a minimálbérrel a bérek egyenlőtlenségét leküzdeni?

 

Egyértelműen igen. Ha a minimálbér bevezetése nem vezet munkahelyek megszűnéséhez, akkor az alacsony béreknek lesz idejük a többi bérhez hozzáigazodni. Ha a minimálbér miatt pedig munkahelyek mennek veszendőbe, akkor a bérelosztás még egyenletesebb lesz mint idáig. Ennek magyarázata, hogy még a 8,50 eurós órabér is átlagon alattinak számít. Az átlag alatt fizetett munkahelyek csak akkor nem fognak többé a bérek egyenlőtlenségéhez hozzájárulni, ha véglegesen megszűnnek és ezáltal a bérstatisztikákban sem fogják őket többé figyelembe venni.

(Ez a cikkünk a német minimálbérről nagy érdeklődésre talált. És ez érthető is. De az általános lelkesedést és örömöt Németországban kritikus kommentárok is kísérik. Ezeket sem szeretnénk elhallgatni olvasóink elől. A “Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?” c. írásunkat itt olvashatjátok.)

Fordította: Istvan Egresi

(forrás:http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/mindestlohn-ein-milliardengeschenk-fuer-8-50-euro-13023579.html)

 VISSZA A FŐOLDALRA !!!

További német vonatkozású cikkeink:

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

 Új arany pezsgő

43 hozzászólás a(z) “A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Családon belüli erőszak – nem tabu téma! | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől? | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt? | Kontakt Magazin

 4. Visszajelzés: Kik és hogyan verik át a magyar munkásokat külföldön? | Kontakt Magazin

 5. Visszajelzés: Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben | Kontakt Magazin

 6. Visszajelzés: A német férfiak és nők együtt szaunáznak, méghozzá meztelenül | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: A német állattenyésztés disznóságai – sokkoló képek a német tévében | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: Fogyasszunk hormonkezelt állatok helyett rovarokat? | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: Szexriport – részletek a németek nemi életéből | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: A németek és a szex – számok és tények | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek? | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne | Kontakt Magazin

 13. Visszajelzés: Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni! | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: Dieter Schwarz: a leggazdagabb német milliárdos | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Vitatott téma: Legálisak-e a “streaming” filmportálok vagy sem? | Kontakt Magazin

 16. Visszajelzés: A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt | Kontakt Magazin

 17. Visszajelzés: Ingyenes tanácsadás a vendégmunkásoknak Németországban | Kontakt Magazin

 18. Visszajelzés: Miért könnyű Németországban munkát találni? | Kontakt Magazin

 19. Visszajelzés: Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse) | Kontakt Magazin

 20. Visszajelzés: A külföldről megigényelt német családi pótlékról | Kontakt Magazin

 21. Visszajelzés: A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja | Kontakt Magazin

 22. Visszajelzés: A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták | Kontakt Magazin

 23. Visszajelzés: A „régi“ betegbiztosítási kártya szeptember végével lejár | Kontakt Magazin

 24. Visszajelzés: Hogyan kerüljük el az internetes előfizetési csapdákat? | Kontakt Magazin

 25. Visszajelzés: Európában a németek túlóráznak legtöbbet | Kontakt Magazin

 26. Visszajelzés: Mire ügyeljünk az állásinterjú előtt? Öt tanács a munkakeresőknek | Kontakt Magazin

 27. Visszajelzés: Fontos: Hogyan nevezik Németországban a “külföldieket? | Kontakt Magazin

 28. Visszajelzés: Jelenleg minden negyedik európai fiatal munkanélküli | Kontakt Magazin

 29. Visszajelzés: A “tervezett elavulás” avagy hogyan csapnak be bennünket a gyártók | Kontakt Magazin

 30. Visszajelzés: A halál új kultúrája Németországban | Kontakt Magazin

 31. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Könyvajánlatunk “Németül könnyűszerrel” | Kontakt Magazin

 32. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

 33. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

 34. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

 35. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

 36. Visszajelzés: Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról | Kontakt Magazin

 37. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

 38. Visszajelzés: Egy megható lovas történet a lovak szerelmeseinek | Kontakt Magazin

 39. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

 40. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

 41. Visszajelzés: Miért érdemes a német nyelvet megtanulni? | Kontakt Magazin

 42. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

 43. Visszajelzés: A rettegett DER-DIE-DAS névelők! Miért nem kell félnünk tőlük? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus