2014-07-08 15:23

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

Németországban összesen 350 “Frauenhaus”-ba és 40 lakásba menekülhetnek azok a nők, akiket élettársuk, barátjuk, férjük vagy apjuk bántalmaz. Évente sajnos 15.-17.000 nőt szállásolnak el ezeken a helyeken és védenek meg ezzel a további családi erőszaktól. Miután sok nő gyermekével, ill. gyermekeivel érkezik, így 30.-34.000 azok száma, akik védelmet és segítséget keresnek. Kik és hogyan segítenek a bántalmazott nőknek?

 kep

Nicole Grobe vezeti a gelsenkircheni “Frauenhaus”-t már 15 éve. A magas, erős, szőke nő eredetileg pedagógiai képzettséggel került az intézménybe, de itt leginkább az erejére és az idegeire van szüksége. Épp az elmúlt héten kellett egy dühöngő férjet megakadályoznia abban, hogy betegye a lábát a “Frauenhaus”-ba, amikor az a feleségét akarta erőszakkal hazavinni. Nicole Grobe elmeséli, hogy a legtöbb nő rendszerint egy szál ruhában érkezik, mert elrohan otthonról. Épp ezért a “Frauenhaus” számukra egy-két mindennapi holmit rendelkezésre tud bocsájtani. Annak ellenére, hogy majdnem 40 évvel ezelőtt jöttek létre az első ilyen jellegű menedékhelyek nők számára, még a statisztikai adatok a mai napig azt igazolják, hogy minden negyedig nő élt már át családon belüli erőszakot. Ha utána nézünk a “Frauenhaus” mozgalom keletkezésének, akkor meglepődve állunk az előtt a tény előtt, hogy a mára már köztudott és közmegvetést keltő jelenség – a férfi erőszak – 40 évvel ezelőtt még mennyire meglepte és felkavarta a nyilvánosságot.

 kep

1976-ban jött létre az első “Haus für geschlagene Frauen” (intézmény a megvert nők számára) Berlinben. Egy pszichológusokból, orvosokból és ügyvédekből álló csoport hozta létre akkor, amikor még sem statisztikai adatok, sem tanulmányok nem foglalkoztak ezzel a témával. Sőt az akkori családminiszter-asszony, Katharina Focke a családon belüli férfi erőszakot a feministák agyszüleményének nevezte. Erre azután kitört a botrány. A médiák megtörték a jeget és az addigi tabu témát elrettentő példákkal és statisztikai adatokkal a nyilvánosságra hozták. Dokumentumfilmeket forgattak az érintettekkel és felnyitották a közvélemény szemét. Akkor már Angliában 80 “Frauenhaus” létezett, Hollandiában, Dániában és Norvégiában is sorra nyíltak az ilyen jellegű menedékhelyek, ahová a nők (egyedül vagy gyermekeikkel) a férfiak kegyetlensége elől menekülhettek.

 kep

Ahogy az első berlini “Frauenhaus” megnyílt, egy pár napon belül megtelt. Odamenekültek nők, akiket a férjük kutya pórázzal ütött, fojtogatott vagy kékre-lilára vert. Rövid időn belül újabb szobákkal kellett kibővíteni a menedékhelyet. További 350 “Frauenhaus” jött azóta létre Németországban. A gelsenkircheni jelenleg 24 nőt tud befogadni az épület három emeletén. A menedéket kereső nők száma azóta sem csökkent, de egy dolog megváltozott. Míg a 70-es éveben a “Frauenhaus”-ban csak német nők laktak, most az erőszakot elszenvedő nők fele bevándorolt családokból származik. Legfőképpen Kelet-Európából (beleértve Oroszországot is) és Törökországból. Ezek a nők olyan családoktól menekülnek ide, amelyekben patriarchális (azaz férfi) uralom uralkodik. És fiatal lányok szaladnak el otthonról, mert édesapjuk veri őket vagy házasságra kényszeríti egy általa kiszemelt leendőbelivel. A német nők ellenben egyre emancipáltabbak, nagyobb lett az önbizalmuk, nem érzik kiszolgáltatva magukat partnerüknek és nem hagyják magukat megverni.

A “Frauenhaus” lényege, hogy a bántalmazott nő a veszélyhelyzetből egy biztos közegbe kerüljön és lenyugodjon. A “Frauenhaus”-ba menekült nők majd kétharmad része súlyos testi és szexuális sérülésekkel érkezik, ezért ápolásra szorul. A nők pszichológus, tanácsadó és ügyvéd segítségét is igénybe vehetik, hogy új életet kezdhessenek. Ma már “Frauenhaus” minden nyugat-európai országban létezik. Talán ennek híre megy Kelet-Európában is, ahol erre még nagyobb szükség lenne.

Mangold Krisztina

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

További német vonatkozású cikkeink:

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

 

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

 kep