2014-07-09 15:04

A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései

Kategóriák: Gasztro, Német hírek, Német hírek, Német nyelvtanulás

kep

 

Üdvözlünk mindenkit, akiket a német sörfajták és azok speciális kifejezései érdekel!

 

A „sör“ téma nagyon aktuális és jól passzol a jelenlegi foci világbajnoksághoz. Egyébként sem isznak a németek kevés sört, sőt azt lehet mondani, hogy a sör a németek NEMZETI ITALA, de ez idő tájt valószínűleg a német sörgyárak a foci világbajnokság igazi nyertesei.

 

Ha megnézzük az egy főre jutó sörfogyasztást, akkor Európában – Csehország után – Németország foglalja el a második helyet: 109,6 literrel évente. Azt követi Ausztria és Írország. Magyarország csak a 19. helyen kullog. A legkevesebb sört Franciaországban és Olaszországban isszák, ahol a borkultúrának sokkal nagyobb a szerepe. Az 1327 német sörgyár annyiféle sört gyárt, hogy szinte alig lehet átlátni.

 

Aki viszont Németországban él vagy Németországba tart, idővel egészen biztos, hogy nagyon sok sörfajtával és kifejezéssel fog találkozni (legfőképpen, ha a vendéglátóiparban fog dolgozni).

 

 kep

 

Sörfajták (Biersorten):

 

Lássuk tehát, hogy milyen sörfajtákat isznak a németek? Fontos megjegyezni, hogy minden sörfajtát más és más formájú sörös pohárba töltik. A sörös poharakat formájuk és űrtartalmuk szerint minden német tartományban másként nevezik. A majd hogy nem 100 különböző elnevezést itt nem soroljuk fel. Egy érdekességet viszont megemlítünk még: A németek a sör mellé nagyon szívesen isznak pálinkát (Schnaps) kísérőnek. Több tartományban is nagy hagyománya van a sörpárlat készítésének és fogyasztásának. A sörpárlat íze a sörre emlékeztet. A drágább sörpárlatokat tölgyfahordóban érlelik. És most kezdjünk a legismertebb sörfajtákkal:

 

Pils

 

A Pils (Pilsener vagy Pilsner) egész Németországban a legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott sörfajta. A Pils szó a sör készítésének a módjára utal, méghozzá a sör különleges erjesztésére. A Pils karakterisztikusan kesernyés és alkoholtartalma 4,0 % és 5,2 % között mozog. Összetevői: világos maláta, lágy víz, élesztő és nagyon aromás komló. Tehát a Pils nem a sör eredetére, hanem a sörkészítésének a módjára utal.

 kep

 

Weizenbier

 

Ezt a sört árpamaláta helyett búzából készítik. Magas alkoholtartalmú sör (5,0 % -5,6 %), melyet fűszeres íz jellemez. Nem annyira keserű sör, leginkább a délnémet tartományokban közkedvelt.

 

Hefeweizen

 

A Hefeweizen egy olyan Weizenbier (búzasör), amelyet nem szűrnek át. Ennek megfelelően nem átlátszó, hanem a színe enyhén „zavaros“, ami ne tévesszen meg bennünket. A sörben levő élesztő „úszkál“ a poharunkban. A palackból való kiöntéskor éppen ezért különösen ügyelnünk kell arra, hogy ezt a palack aljára leülepedett réteget is kiöntsük. Létezik Helles Hefeweizen (világos búzasör) és Dunkles Hefeweizen (sötét búzasör).

 kep

 

Kristallweizen

 

A Kristallweizen szintén egy Weizenbier (búzasör), melyet viszont átszűrtek. Átlátszó a pohárban és minden esetben citromkarikával szolgálják fel az éttermekben, kocsmákban és bárokban.

 KEP

 

Starkbier

 

Ezek olyan sörök, melyeknek sokkal nagyobb a fűszertartalma, mint a normális söröké, és éppen ezért nagyobb alkoholtartalommal erjesztik. A hagyomány szerint régen a téli szezonban, november 15-e után fogyasztották, mert „tartalmasabb“ és „táplálóbb“. A világhírű müncheni Starkbierfest minden évben megrendezésre kerül, méghozzá a nagyböjti időszakban.

 kep

 

Export

 

Mit neveznek Németországban Export sörnek? A különös gonddal elkészített, különleges minőségű söröket. Éppen ezért ezeket Premium söröknek is nevezik. Nagyon magas a fűszertartalma és legtöbbször 5 %  feletti az alkoholfoka. Export sört leginkább Dortmund, München és Bécs környékén isznak.

 kep

 

Kölsch

 

A Kölsch névvel kizárólag a Kölnben készített söröket nevezik, 4,8 % alkoholtartalommal. A Kölsch sör Köln város büszkesége. A híres kölni farsang idején sok túrista is megkedveli.

 kep

 

Altbier

 

Az Altbier alkoholtartalma szintén 4,8 %. Ezt a sört a Niederrhein (Alsó-Rajnai) térségében fogyasztják. Düsseldorf legkedveltebb sörfajtája, a dizájn kocsmák és az éjszakai élet elképzelhetetlen enélkül a sör nélkül. Íze sötét és kesernyés.

 kep

 

Schwarzbier

 

Közép-Németország közkedvelt söre a Schwarzbier, melynek színe nagyon sötét. Íze testes, alkoholtartalma 4,8 % és 5 % között mozog.

 kep

 

Berliner Weiße

 

A Berliner Weiße sör enyhén kesernyés és alkoholtartalma viszonylag alacsony (2,8 %). Kimondottan berlini sörfajta, Berlinben és környékén készítik. Általában a Berliner Weiße sört nem isszák tisztán, hanem édes málnalével (Himbeersaft). Ebben az esetben az éttermben eine Rote Berliner Weiße a neve. De fogyasztják a sört üde Waldmeister-lével is, akkor természetesen a vendég egy Grüne Berliner Weiße rendel.

 kep

 

Alkoholfreies Bier

 

Egyre több ember fogyaszt Németországban alkoholmentes sört: alkoholfreies Bier. Nagyon sok nő, de sok férfi is fogyasztja az autóvezetés miatt.

 

Karamalz

 

A Karamalz is egy alkoholmentes sör, melyet árpamalátából készítenek már az 50-es évek óta. Alkoholfoka szinte a nullával egyenlő (0,2 %). Nagyon édes, elég magas a kalóriatartalma, éppen ezért kedvelt ital volt a 80-as és a 90-es években. Mára a sok különböző féle üdítőital miatt visszaesett a forgalma. Ezt próbálják új ízesítésű Karamalz sörökkel fellendíteni. Ma már létezik „Karamalz Fresh Lemon“ (tehát citromos ízű) és „Karamalz Aktiv“ (kálciummal és magnéziummal).

 kep

 

Sörkeverékek (Biermischungen vagy Biermixgetränke):

 

Legalább annyira közkedvelt Németországban a sört valamivel összekeverni, mint tiszta sört inni. Ez talán a külföldiek számára megdöbbentő, de Németországban annyira elterjedt, hogy feltétlen meg kell ismernünk a legfontosabb „sörkeverékeket“. Évtizedek óta isszák a németek ezeket a különböző ízesítésű italokat az éttermekben, a kocsmákban vagy otthon elkészítve. Viszont 1993 óta, amióta a sörtörvény megváltozott, a sörgyárak is palackozhatnak ilyen sörkeverékeket. Így manapság már meg lehet vásárolni ezeket a szupermarkettekben vagy az italnagykerekben is.

 

sör + limonádé

A legkedveltebb sörkeverék Németországban: a sör + citromos limonádé. A délnémet tartományokban ezt „Radler“-nek nevezik vagy ritkábban azt is mondják, hogy: „Gespritztes“. Északon az „Alster“ vagy „Alsterwasser“ nevek terjedtek el. Berlinben, Brandenburgban és a Sachsen-Anhalt tartományban „Potsdamer“ vagy „Stange“ a neve. Ha valaki a délnémet tartományokban a sört nem citromos limonádéval, hanem ásványvízzel kéri, akkor „Sauer Radler“-t rendel.

 

sör + cola

A sört colával összekeverve már évtizedek óta nagyon kedvelt ital Németországban. A legtöbb helyen ennek „Diesel“ a neve. De regionálisan léteznek más kifejezések is, mint például: Colabier, Moorwasser, Krefelder, Schmutz, Schmutziges, Dreckiges Bier, Gestreiftes, Drecksack, Schussbier, Schweinebier vagy Kalter Kaffee. Mennyi colát kell a sörbe önteni? A cola és a sör aránya minden kocsmában és minden tartományban más és más. Az egész kevés colától egészen a fele-fele arányig, minden létezik és elfogadott.

 

búzasör + cola

Colaweizen“ a neve annak sörkeveréknek, melyben búzasörhöz colát adnak. De néhol Colahefe, Colaweiße, Hefecola, Neger, Cab vagy Mohren névvel is illetik. A búzasör és a cola aránya fele-fele, de nem mindegy, hogy hogyan öntjük össze. Észak-Németországban az a hagyomány, hogy először a colát öntik a pohárba és utána a búzasört, hogy ne annyira habozzon. Dél-Németországban fordított a sorrend. Itt a habréteg kötelező. Tehát a colát öntik a sörhöz, ami által egy édes hab jön létre a pohár tetején. Azonkívül a cola jobban elkeveredik a sörrel és nem marad a pohár alján.

 

sör + ásványvíz

Legtöbbször Pils sört kevernek ásványvizzel. Ennek neve néhol “BMW”, a „Bier-mit-Wasser“ szó rövidítése, máshol „Schneewittchen“ ( = Hófehérke).

 

Rote és Grüne Berliner Weiße

Általában a Berliner Weiße sört nem isszák tisztán, hanem édes málnalével (Himbeersaft). Ebben az esetben az éttermben eine Rote Berliner Weiße a neve. De fogyasztják a sört üde Waldmeister-lével is, akkor természetesen a vendég egy Grüne Berliner Weiße rendel. Ha viszont a „mit Strippe“ hangzik el, az azt jelenti, hogy kömény párlatot kérnek bele, ami természetesen a sör alkoholtartalmat növeli.

 

Potsdamer

A Potsdamer elnevezést külön is megemlítjük, mert Kelet-Németországban nagyon elterjedt. A sört (legtöbbször a Pils sört) keverik narancs vagy citromos limonadéval. Van aki a Pots vagy a Potsi nevet használja.

 

Heller Moritz

A Heller Moritz búzasörből (Weizenbier) és pezsgőből készül. Nagyon habzik és minden esetben citromkarikával szolgálják fel.

 

Monaco

Monaco a neve annak a sörkeveréknek, amely Pils sörből és egy kevés Grenadine szirupból áll (Grenadine: egy édes, vörös színű gyümölcsszirup).

 

Almradler

Az Almradler egy olyan kevert ital, amelyben sört Almdudler alma üdítővel keverik.

 

Kowalsky

A Kowalsky nem más, mint sörbe egy kis pálinkát (Schnaps) keverni.

 

Alt-Schuss, Schuss, Pilsschuss

Ezekkel a nevekkel azokat a sörkeverékeket illetik, amelyekben valamilyen sört malátasörrel öntenek össze. Például Altbier + Malzbier (malátasör) vagy Pils + Malzbier (malátasör).

 

Bananenweizen, Kirschweizen, Johannisbeerweizen és Pfirsichweizen

Ezek a sörkeverékek búzasörből (Weizenbier) és valamilyen gyümölcslé keverékéből készülnek (banánlé, cseresznyelé, ribizlilé vagy baracklé).

 

Red Eye, Red beer

A Red Eye vagy Red beer sör és paradicsomlé keveréke.

 

Schwuchtel

Ha Pils sört vagy Kölsch sört almalével keverünk, azt sok helyen „Schwuchtel“-nek nevezik.

 

 

Kis német-magyar „sör“ szótár:

 

Fassbier = sör hordóban

Flaschenbier = üveges sör

gezapftes Bier = hordóból csapolt sör

kleines Bier = kis pohár sör (0,2 l vagy 0,3 literes pohárban)

Halbe vagy Halber = nagy sör (0,5 literes sörös pohárban)

Maß = sör 1 literes sörös korsóban

 

Akiket a német gasztronómiával kapcsolatos további cikkeink érdekel, azok kattintsanak ide:

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német-magyar kisszótár: Sörözők, borozók, kocsmák

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

 

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

Új arany pezsgőA 22 Karátos Arany Pezsgőt különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, Karácsonyra és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvárásolható a Metro, a Tesco és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

 

15 hozzászólás a(z) “A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: A Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: A német állattenyésztés disznóságai – sokkoló képek a német tévében | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből | Kontakt Magazin

 4. Visszajelzés: A németek és a szex – számok és tények | Kontakt Magazin

 5. Visszajelzés: Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek? | Kontakt Magazin

 6. Visszajelzés: Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni! | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: Dieter Schwarz: a leggazdagabb német milliárdos | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: A cefre nem egy bűzös lötty! Tanácsok a jó cefre elkészítéséhez! | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse) | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: A külföldről megigényelt német családi pótlékról | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták | Kontakt Magazin

 13. Visszajelzés: A „régi“ betegbiztosítási kártya szeptember végével lejár | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Fogyasszunk hormonkezelt állatok helyett rovarokat? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus