2014-07-21 15:11

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

Kategóriák: A világ hírei, A világ hírei, Magyar hírek, Magyar hírek, Német hírek, Német hírek

Eltűnt az útlevél. Most mi lesz? Kevesen tudják, hogy mit kell ilyenkor tenni. A hitelkártya mellett az útlevél a legfontosabb, amit magával visz az ember külföldre. De ne essünk pánikba! Ez az eset több emberrel megtörténik, mint gondolnánk és még nem halt bele senki. Ha az útlevelet ellopták vagy elveszett, akkor az első és legfontosabb szabály: őrizd meg nyugalmadat! A szituáció idegesítő és váratlanul ér mindenkit. De hogy ha már megtörtént, akkor ne feledd: ez is megoldható. De hogyan?

 kep

 

Mit tegyünk, ha az útlevelünk nyomtalanul eltűnt?

 

Az első lépés: azonnal elmenni személyesen a legközelebbi magyar nagykövetségre vagy magyar konzulátusra. Minden ország fővárosában van egy nagykövetség és szinte minden nagy városban van egy magyar képviselet (konzulátus). Amit feltétlen kerüljünk el, hogy e-mailt írunk a nagykövetségre vagy a konzulátusra, amelyben jelentjük az útlevél elvesztét vagy tanácsot kérünk. Egy nagy szabású nemzetközi felmérés kimutatta, hogy a követségek válaszára rettentően sok időt kell várni. Létezik egy online utazási portál – a www.ab-in-den-urlaub.de -, mely letesztelte a külföldi követségeket. Voltak olyan követségek, amelyek egyáltalán nem is válaszoltak az e-mailekre.

 

Hogyan kapod meg az új útleveledet?

 

- Először feltétlen jelentsd az útlevél eltűnését a helyi rendőrségen.

- Keresd meg a legközelebbi nagykövetség vagy konzulátus címét az interneten. Ezen az oldalon minden követséget megtalálsz: http://kovetseg.lap.hu/ A google-ban a konzulátusokat is meg lehet találni.

- Vidd magaddal a személyigazolványodat (ha nálad van), vagy az útleveled fénymásolatát, ha előtte elkészítettél egyet.

- Csináltass egy igazolvány képet.

- Utazz el a nagykövetségre vagy a konzulátusra.

- A követségen kérvényezd meg az új útlevelet és fizesd ki annak díját.

- Egy-két nap vagy hét múlva kérdezz rá, hogy elkészült-e az útlevél vagy az azt helyettesítő dokumentum.

- Hozd el az új útlevelet vagy az azt helyettesítő dokumentumot.

 

A “helyettesítő útlevél” elég gyorsan elkészül. Legtöbbször egy napon belül vagy néhány nap múlva, viszont rövid az érvényessége. Az igazi útlevél elkészülése általában sokkal hosszabb ideig tart.

 kep

Hogyan kerülheted el, hogy elveszítsd a fontos irataidat?

 

Egy pár tippünk az utazásra:

 

- A dokumentumaidat ne vidd magaddal, hagyd mindig a szálláshelyeden, talán egy széfben vagy a recepción.

- Az utazás előtt feltétlen csinálj fénymásolatokat az útleveledről és a személyigazolványodról, ez megkönnyíti és meggyorsítja az új útlevél megigénylését. A fénymásolatokat tarthatod magadnál a csomagodban is. Miután viszont valószínűleg megnézed rendszeresen az e-mailjeidet bárhol is jársz a világban, így az utazás előtt beszkennelheted a legfontosabb igazolványokat és elküldheted magadnak e-mailben.

- Ajánlatos – az utazás előtt – fénymásolatokat készíteni a következő fontos dokumentumokról is: utazási biztosítás és annak nemzetközi telefonszáma, TB-kártya, nemzetközi vagy nemzeti jogosítvány és hitelkártya (mindkét oldala).

- Ha úton vagy, használj mindig övtáskát és abba tedd a legfontosabb és legértékesebb tárgyaidat.

 

K.M.