2014-07-31 12:03

Vitatott téma: Legálisak-e a “streaming” filmportálok vagy sem?

Kategóriák: A világ hírei, A világ hírei, Életmód-Fiatalok, Német hírek, Német hírek

Vitatott téma Németországban: Legálisak-e a streaming filmportálok?

 

A kino.to, kinox.to, movie-stream.to és hasonló filmportálokon a felhasználók a legújabb filmeket már a nyilvános bemutatójuk után néhány nappal akár otthon is megnézhetik. Ez miatt újra és újra felmerül a kérdés: Legálisak-e egyáltalán a streaming filmportálok vagy sem? Hiszen ezek is olyan, a szerző jog védelme alatt álló filmműveket mutatnak be, amelyekkel a filmek előállítói nem csak a kiadásaikat akarják fedezni, hanem nyereséget is szeretnének elérni. Ezért érdemes ezzel a témával közelebbről is foglalkozni és mindenekelőtt néhány fogalmat tisztázni.

 

05

 

 

 

 

 

 

 

Mi is az a streaming?

 

A streaming-portálok legtöbb használója nem ismeri azok műszaki hátterét. Az oldalt megnyitva rákattintanak a kiválaszott filmre és várják, hogy induljon a lejátszás. De mi zajlik a háttérben műszaki szempontból?

 

Live-Streaming

 

A streamingnek (a „streaming media” egyidejű, vagy azonnali adatfolyamot jelent) többfajta változata létezik, mint pl. az On-Demand-Stream-ek vagy a Live-Stream-ek. Ez utóbbiak esetében például a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit a német 1-es (ARD) és 2-es (ZDF) tévéadók honlapjain közvetlenül úgy lehetett megtekinteni, mintha a tévé előtt ülnénk. A Live-Streaming-nél az adatcsere a szervertől függetlenül történik.

 

09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

On-Demand-Streaming

 

A Live-Streaming ellentéte az On-Demand-Streaming. Ennél a felhasználónak a Live-Streaminggel szemben lehetősége van a bemutatott tartalmak előre és visszajátszására is. A felhasználó tevékenysége tehát nem csak a film megtekintésére korlátozódik. Az On-Demand-Streaming adatátvitelnél (mint pl. a YouTube-nál vagy a különféle német privát vagy állami tévéadók Mediathek-jei esetében, de az ingyenes filmportáloknál is) a filmek lejátszására kattintás után az adatcsomagokat a szolgáltatók szerveréről internetprotokoll (IP) segítségével továbbítják a felhasználók számítógépére. Ezeket az adatcsomagokat (amelyek a film szorosan tömörített változatát tartalmazzák) a fogadó számítógép általában egy átmeneti tárolóban (az ún. “cache”-ben) menti le. Ha a felhasználó az így elmentett filmet előre vagy hátra akarja lejátszó program (player) segítségével forgatni, akkor annak ezekhez az elmentett adatokhoz kell hozzáférnie.

 

08

 

 

 

 

 

 

 

 

Átmeneti tárolás gyorsítótárban (cache)

 

A hozzáférhetőség megteremtéséig hátralévő időben a felhasználó a letöltés folyamatának állását láthatja. A film lejátszásának az adatátvitel kezdetével egyidőbeli megkezdése a film lejátszásának elhúzódását jelentené. Ennek elkerülésére a film első másodpercei teljes terjedelmükben az átmeneti tárolóba kerülnek. Ezt az eljárást nevezik “buffering”-nek, az első adatcsomag felfogásának, tárolásának. Ennek megtörténte után indul csak meg a film késedelem nélküli lejátszása a felhasználó böngészőjéhez tartozó lejátszó program (Flashplayer) segítségével. A Flashplayer a legtöbb számítógépen már az operációs rendszer tartozéka. De miután a film nem csak az első másodpercekből áll, ezért a további részek letöltése folytatódik egymást követően abban az időben is, amikor a felhasználó már a filmet elkezdte nézni.

 

07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meddig marad a film a számítógép tárolójában?
Tehát a film végignézésével az a felhasználó számítógépének átmenti tárolójában teljes hosszában megtalálható. Hogy ezek az adatcsomagok a böngésző átmeneti tárolójában mennyi ideig maradnak meg, azt minden felhasználó maga dönti el. Van aki úgy állította be a böngészőjét, hogy annak cache-je a böngésző bezárásával automatikusan kiürül. Ebben az esetben az átmeneti tárolás csak addig folytatódik, amíg az internetes böngésző a streaming folyamat idejére be van kapcsolva. De a böngészőt be lehet úgy is állítani, hogy annak átmeneti tárolója csak egy bizonyos adatmennyiség elérése után ürítődjön. Ebben az esetben a letöltött film addig marad a gép átmeneti tárolójában, amíg az vagy magától törlődik vagy pedig a felhasználó maga utólag törli.

 

06

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy áll a jelenlegi jogi helyzet Németországban?

 

Annak tudatában, hogy a megtekintett film a gép átmeneti tárolójába kerül felvetődik a kérdés: A mozifilmek megtekintése streaming portálokon Németországban legális-e vagy nem? Attól a pillanattól kezdve, hogy a streamingportál üzemeltetője a filmeket a portálján a felhasználók rendelkezésére bocsájtja, érintkezésbe kerül a nyilvános hozzáférhetőséggel kapcsolatban a német szerzői jogi törvény (UrhG) 19a-s számú paragrafusában leírtakkal. A nyilvános hozzáférhetőség megadásának joga annak alapján kizárólag a szerzőt illeti meg (§ 15 Abs. 2 Satz 2 Nr. 2 UrhG). Ez a tény azonban csak a streamingportálok üzemeltetőire érvényes, magukra a felhasználókra viszont nem.

 

04

 

 

 

 

 

 

 

 

Összeegyeztethető tehát a streaming szolgáltatások igénybe vétele az érvényben lévő jogi előírásokkal?

 

Ha a műszaki hátteret még egyszer közelebbről szemügyre vesszük feltűnik, hogy a filmek másolatai (szakkifejezéssel Vervielfältigungsstücke – sokszorosított darabok) a cache-ben tárolódnak. A művek sokszorosításához viszont egyedül a szerzőnek van joga (§ 16 Abs. 1 UrhG). Ennek a jognak elbírálásánál mindegy, hogy a filmet csak átmenetileg vagy véglegesen tárolják. Ezzel tehát minden ilyen mozifilm-portál használója megsérti a szerzői jogokat. Ha azonban a jogi helyzet ilyen egyszerű, akkor miért ütköznek annyira különböző vélemények állandóan egymásba annak megítélésében, hogy a streaming-portálok legálisak-e vagy illegálisak-e?

 

03

 

 

 

 

 

 

 

Fontos tudni: a privát másolatra mindenkinek joga van

 

Az elmúlt évek ítélkezési gyakorlatából világosan kiderül, hogy minden felhasználónak joga van művek sokszorosításához saját használatra. Ezt a német szerzői jogi törvény (UrhG) 53. paragrafusának első bekezdése is pontosan megfogalmazza: “Egy mű egyedi sokszorosítása megengedett jogi személyek számára magán felhasználás céljából akkor, ha a sokszorosítás sem közvetetten, sem közvetlenül nem jövedelemszerzés céljából történik és nem nyilvánvalóan jogellenesen előállított vagy nyilvánosan hozzáférhetővé tett minta sokszorosítására használják.”

 

02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt is érvényes azonban az a korlátozás, hogy a másolat nem nyilvánvalóan jogtalanul előállított vagy nyilvánosan hozzáférhetővé tett mintán alapszik. Mint feljebb már megemlítettük: ezzel kapcsolatosan a portál üzemeltetője követ el jogsértést. Ebből kifolyólag tehát a felhasználó az átmeneti tárolóban (cache) megtalálható másolata is kimeríti a jogtalan sokszorosítás fogalmát, megsértve ezzel a szerzői jogot.

 

01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit is jelent az, hogy “nyilvánvalóan jogellenesen előállított”?

 

Erre a kifejezésre nem létezik általános érvényű meghatározás. Ha a felhasználók egy aktuális mozifilmet vagy egy éppen most DVD-n az üzletekbe került kasszasikert ingyen megnézhetnek egy ilyen portálon, akkor tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek esetében nyilvánvalóan jogellenesen előállított mintáról van szó. Ez ugyanígy vonatkozik televíziós sorozatokra vagy régebbi filmekre is. A felhasználóknak tudatában kell lenniük azzal, hogy ezeknek a filmeknek és sorozatoknak az ingyenes rendelkezésre bocsájtása jogellenes cselekedet. Ezzel szemben például az On-Demand szolgáltatóknál (maxdome, Videoload, Amazon, stb.) a filmek megtekintéséért fizetni kell. Az ott megkért díjakból fizetik a szolgáltatók a szerzői jogdíjakat is. Ettől eltekintve: a filmeket ingyenesen ajánló streaming-portálok legalitása még nincs egyértelműen tisztázva.

 

07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy további jogszabályt is figyelembe kell venni, mégpedig a szerzői jogi törvény (UrhG) 44a. számú paragrafusát amelyben többek között ez áll:

 

“Minden olyan, nem saját, gazdasági jelentőséggel bíró, átmeneti sokszorosítási tevékenység megengedett, amely múlandó vagy kísérő jellegű és átfogó, jelentős részét alkotja egy műszaki eljárásnak amelynek egyedüli célja: 1. átvitelt létrehozni harmadik személyek között egy hálózatban közvetítő útján vagy 2. lehetővé tenni egy mű vagy egyéb védett tárgy jogszerű használatát és nem rendelkezik saját, gazdasági jelentőséggel.” A törvényhozás egyértelmű véleménye és felfogása alapján a sokszorosított darabok esetében csupán azok átmeneti tárolásáról van szó a cache-ben. Ezek így múlandónak és kísérő jellegűek tekintendők. E szerint a felfogás szerint tehát az ingyenes mozifilm-streaming-portálok használata megengedett és ebből következően legális.

 

05

 

 

 

 

 

 

 

Összegezve:
A streaming kérdésében máig sem létezik hatékony ítélkezési gyakorlat. Ezenkívül a fentiekkel szemben álló vélemények is léteznek. Ezért tanácsos kivárni, hogyan fognak a bíróságok erről a kérdésről a jövőben dönteni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fenti fejtegetések csak a fájlok átmeneti tárolásával foglalkoznak. Ha a filmeket más, direkt erre a célra készült alkalmazások segítségével töltik le, akkor egészen másmilyen a jogállás. A filmek az ún. DivX-Playeren keresztüli lejátszása is vezethet pl. másfajta joghelyzethez. A DivX formátumban rendelkezésre álló filmeket a gép azok megtekintése közben automatikusan az internetes fájlok ideiglenes tárolására szolgáló „Temporary Download Files“ mappába tölti le, ahol azok tartósan megmaradnak.

 

01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes tudni!

 

Időközben számos legális portál is elérhető az interneten ahol az érdeklődők költséges ügyvédi figyelmeztetések veszélye nélkül is nézhetnek filmeket. Ezekről pl. itt is lehet tájékozódni: cloudsider.com

 

Magyarra fordította: Istvan Egresi

 

(A fenti dokumentum kizárólag tájékoztatásra szolgál, annak tartalmáért ill. kihatásaiért a fordító felelősséget semmilyen formában nem vállal!)

 

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

További német vonatkozású cikkeink:

Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni!

Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

A németek és a szex – számok és tények

Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből

Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései?

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

 

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

brautpaar-hochzeit-556_01_neu_600

Egy hozzászólás a(z) “Vitatott téma: Legálisak-e a “streaming” filmportálok vagy sem?” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Manipulálja a Facebook és a Google a felhasználókat? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus