2014-08-11 13:54

Miért könnyű Németországban munkát találni?

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

Látszólagos kisvállalkozók, ideiglenes bérmunkások, kelet-közép európai munkavállalók, ezek mind-mind nagyon rosszul megfizetett dolgozók Németországban. Emberhez méltatlan körülmények között vannak elszállásolva és rabszolga munkát végeznek. A DGB (a német szakszervezetek szövetsége) „Faire Mobilität“ nevezetű tanácsadó irodája ezen a helyzeten szeretne változtatni azzal, hogy felvilágosítást nyújt a külföldi munkavállalóknak a jogaikról.

 

01

 

 

 

 

 

 

 

 

Nevezzük Donátának azt a lengyel nőt, aki nem szeretné, ha nevét bárki is olvasná egy újságban vagy az interneten. Donáta ugyanis fél, még mindig fél. Fél a régi munkatársaitól. Fél attól, hogy soha többet nem fog munkát találni idősgondozóként Németországban. És fél attól, hogy hazájában kinevetik kudarcáért. Amikor nemrég a ZDF tévéadó „Frontal 21“ műsorának stábja felkereste őt szülővárosában Krakkóban, a szőke középkorú nő kérte, hogy a hangját majd feltétlen változtassák meg. Ennek ellenére elmesélte a tapasztalatait arról, hogy ő mint munkakereső lengyel nő milyen körülmények között ápolt német nyugdíjasokat egy berlini idősek otthonában.

 

06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

950 euró havi fizetésért dolgozott Donáta majdnem egész nap és a hét minden napján. Szabadnap vagy szabadidő nem létezett. „A legjobban az zavart, hogy semminemű magánéletet nem engedtek meg“ – panaszolja a műsorban Donáta. Monika Fijarczyk ezt a fajta kizsákmányolást sokkal keményebb kifejezésekkel illeti. Monika Fijarczyk ugyanis annál jobban ismeri a Lengyelországból származó és Németországban dolgozó idősgondozók munkakörülményeit, mint hogy finomkodjon vagy árnyaltan fogalmazzon. „A legtöbb ápoló nem elfogadható, sőt embertelen körülmények között dolgozik Németországban“ – meséli Monika Fijarczyk, aki a külföldi munkavállalók berlini tanácsadó irodájában dolgozik.

 

02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Vannak, akiket a külvilágtól teljesen elzárnak és mindenféle munkára kényszerítenek. Az ápolói tevékenység mellett takarítaniuk kell és a kerti munkákat is elvégeztetik velük. Mindezt szinte megállás nélkül egész nap“ – magyarázza Monika Fijarczyk. A tanácsadó irodájuk együtt dolgozik a német szakszervezet „Faire Mobilität“ projektjével és nap mint nap találkoznak hasonló esetekkel. A tanácsadó irodában egymásnak adják a kilincset a visszaélések és az önkényesség áldozatai. Ennek ellenére tömegével érkeznek Németor-szágba Dél-, Kelet- és Közép-Európából a munkakeresők – egy jobb élet reményében. A legtöbb európai ország eladósodott és gazdasági válságtól szenved, így évről évre többen keresik Németországban a szerencséjüket. A bevándorlók száma állandóan növekszik. Németország gazdasága stabil, de ebből sajnos a legtöbb külföldi munkavállaló semmit nem érez.

 

04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint ahogy a sok idősgondozó sem. Németországban nagy a kereslet idősgondozókra. A 8.440 öregek otthona összesen 717.000 nyugdíjas számára épült, melyek – az ápolók hiánya miatt – katasztrofális helyzetbe kerültek. Éppen ezért az olcsó munkaerőt Közép-Kelet Európából toborozzák. Jelenleg 400.000 ápolóra lenne szükség, melyeket nemcsak megbízható, hanem pénzéhes közvetítő irodák is felhajtanak, akik a fizetések felét is elveszik a munkaközvetítés fejében. Monika Fijarczyk kiszámolta, hogy ha a kelet-közép európai idősgondozók keresetüket elosztják a ledolgozott órák számával, akkor 2-3 eurós órabér jön ki a számukra.

 

 

A legtöbb munkavállaló ennek ellenére nem mer ellenszegülni, mert megfélemlítik őket a közvetítők azzal, hogy – ha panaszkodnak vagy egy tanácsadó irodához fordulnak -, akkor felkerülnek egy állítólagos fekete listára és soha többé nem kapnak munkát Németországban. Pont az ellenkezője igaz. A tanácsadó irodák segítségével rövid időn belül megkapják visszamenőleg is a számukra járó, ki nem fizetett béreket.

 

03

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos ez a kizsákmányolás nem csak az idősgondozókra vonatkozik, hanem több iparágban elterjedt gyakorlattá vált, különösen a fuvarozás és a húsfeldolgozás területén. A német szakszervezetek szeretnének a helyzeten segíteni, de még azt sem tudják pontosan, hogy hol és hány bevándorló dolgozik. A legtöbben rövid időre érkeznek, nem beszélik a nyelvet és nincsenek hivatalosan bejelentve. Ezek a vendégmunkások különösen ki vannak téve a legborzasztóbb munkakörülményeknek.

 

 

A német statisztikai hivatal szerint 2013-ban Lengyelországból 176 000, Romániából 116 000, Bulgáriából 58 000 munkakereső érkezett Németországba. A jó hír, hogy ezek legnagyobb része bejelentett munkát végzett. Viszont sokan érkeznek olyan munkaközvetítők által, akik a németül nem beszélő munkakeresőket becsapják. Ennek több formája is létezik. A leggyakrabban aláíratnak velük egy olyan papírt, amely nem egy munkaszerződés, hanem egy kisvállalkozást alapító okirat.

 

05

 

 

A „Faire Mobilität“ tanácsadó irodákban jelentkező közép-kelet európaiak elmesélik, hogy nem kapták meg a fizetésük egy részét, hogy túlzsúfolt, embertelen szállásokon kellett lakniuk vagy horibilis összeget vontak le a fizetésükből lakbér címszó alatt. A legtöbb munkavállaló nem marad három hónapnál tovább Németországban, mert három hónap elteltével meg kellene igényelni a hivatalos munkavállalást. Így rövid időre visszatérnek hazájukba. Az ide-odautazás viszont állandó pénztelenséget és nehezen fenntartható családi életet eredményez.

 

 

Éppen ezért a külföldi bevándorlók megsegítésére hozta létre a német szakszervezetek szövetsége (DGB) a „Faire Mobilität“ tanácsadó irodákat. Ezenfelül előadásokat tartanak a kelet-közép európai országokban „Ne írj alá semmit, amit nem értesz!“ címmel. A jövőben egyre több „Faire Mobilität“ tanácsadó iroda fogja megnyitni kapuit Németországban – a német szakszervezet égisze alatt. Fontos lenne viszont, hogy a német politika se hunyja le a szemét a jelenség előtt és még ennél sokkal többet foglalkozzon a bevándorlók helyzetével.

 

A “Faire Mobilität” magyar nyelvű tanácsadóival a következő írásunk foglalkozik: “Ingyenes tanácsadás bajba jutott magyaroknak Németországban”.

 

Mangold Krisztina

 

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

További cikkeink a kivándorlásról és a külföldön élő magyarokról:

A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba?

A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára

A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt

Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni!

Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

A németek és a szex – számok és tények

Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből

Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései?

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

 

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

brautpaar-hochzeit-556_01_neu_600

33 hozzászólás a(z) “Miért könnyű Németországban munkát találni?” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba? | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: Ingyenes tanácsadás magyaroknak Németországban | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse) | Kontakt Magazin

 4. Visszajelzés: A külföldről megigényelt német családi pótlékról | Kontakt Magazin

 5. Visszajelzés: A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja | Kontakt Magazin

 6. Visszajelzés: A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: A “tervezett elavulás” avagy hogyan csapnak be bennünket a gyártók | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: A „régi“ betegbiztosítási kártya szeptember végével lejár | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: Hogyan kerüljük el az internetes előfizetési csapdákat? | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: Stressz, nem köszönöm! – A dolgozók belebetegszenek az állandó elérhetőségbe | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: Mire ügyeljünk az állásinterjú előtt? Öt tanács a munkakeresőknek | Kontakt Magazin

 13. Visszajelzés: Fontos: Hogyan nevezik Németországban a “külföldieket? | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: Magyar vagy német vagyok? Európai vagyok! | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Jelenleg minden negyedik európai fiatal munkanélküli | Kontakt Magazin

 16. Visszajelzés: Európában a németek túlóráznak legtöbbet | Kontakt Magazin

 17. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Könyvajánlatunk “Németül könnyűszerrel” | Kontakt Magazin

 18. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

 19. Visszajelzés: Az önhitt németek utolsó hurrázása a hanyatlás előtt | Kontakt Magazin

 20. Visszajelzés: A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt | Kontakt Magazin

 21. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

 22. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

 23. Visszajelzés: Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról | Kontakt Magazin

 24. Visszajelzés: A halál új kultúrája Németországban | Kontakt Magazin

 25. Visszajelzés: Egy megható lovas történet a lovak szerelmeseinek | Kontakt Magazin

 26. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

 27. Visszajelzés: Tanulj és dolgozz Németországban! | Kontakt Magazin

 28. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

 29. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

 30. Visszajelzés: 5 perc német: A világ leggazdagabb koldusa | Kontakt Magazin

 31. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

 32. Visszajelzés: 5 perc német: A német kenyér-kultúra | Kontakt Magazin

 33. Visszajelzés: A rettegett DER-DIE-DAS névelők! Miért nem kell félnünk tőlük? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus