2014-08-25 10:50

A külföldről megigényelt német családi pótlékról

Kategóriák: Német hírek, Német hírek

Minden németországi munkahellyel rendelkező uniós állampolgár jogosult a német családi pótlékra (= Kindergeld), tehát a gyermekek után járó támogatásra. Még akkor is, ha a gyermekei külföldön élnek. Ez az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EuHG) ítélete alapján érvényes a szezonális munkásokra is. Miről is van szó pontosan?

 

12

 

 

Kezdetben csak 304 euróról volt szó

 

 

Ennyi Kindergeld-et igényelt meg Waldemar Hudzinski lengyel szezonális munkás a két gyermekére, akiket az édesanyjuknál otthon, Lengyelországban hagyott, amikor Németországba jött 3 hónapra dolgozni. Ez 6 éve történt. Ma már fél milliárd euróról van szó. A Familienkasse (a Bundesagentur für Arbeit családi pótlékkal foglalkozó osztálya) először el is utasította Hudzinski kérelmét azzal az indokkal, hogy a családi pótlékért Lengyelország és nem pedig Németország felelős. Hudzinski végül is csak átmenetileg tartózkodott Németországban, mialatt a gyermekei végig Lengyelországban éltek, ahol szintén létezik a gyermekek után járó támogatás (tehát a lengyel családi pótlék). Emiatt ez esetben nem a német, hanem a lengyel társadalombiztosítási jogot kell alkalmazni. A lengyel gazda azonban keresetet nyújtott be ez ellen minden jogi lehetőség kihasználásával. A Luxemburgban székelő Emberi Jogok Európai Bírósága (EuGH) igazat adott neki.

 

01

 

Röviden összefoglalva: minden külföldinek joga van a Kindergeld-re, amennyiben Németországban dolgozik és “teljes körű adókötelezettséggel” rendelkezik, függetlenül attól, hogy hol élnek a gyermekei.

 

02

 

Lengyelországban a hír futótűzként terjedt el

 

 

A 2012 júniusában meghozott “Hudzinski ítélet” Németországban csak adójogi szaklapokban keltett figyelmet. Lengyelországban azonban futótűzként terjedhetett el, mert másként nem lehet a Kindergeld-kérvényeknek azt az özönét elmagyarázni, amelyek az ítélet kihirdetése után a Bundesagentur für Arbeit (BA) Familienkasse osztályát elérik. A pénzügyminisztérium becslése szerint ez az ítélet Németországnak középtávon kereken 600 millió eurójába fog kerülni.

 

03

 

“Az ítélet kihatásait alábecsültük”, nyilatkozta a Familienkasse vezetője. A Familienkasse intézi a Kindergeld ügyeket a pénzügyminisztérium megbízásából. A kérvények számának emelkedésével ugyan számoltak. “De ez a kérvényhullám meglepett bennünket”. A gyermekeiket a hazájukban hagyott külföldiek kérvényeinek száma az ítélet meghozatalától a 2013 végéig eltelt időszakban 30 %-kal emelkedett.

 

04

 

 

“Abból indulhatunk ki, hogy a kérvényhullám lecsillapodása után az igényjogosultak számának a kiindulási értékkel szembeni állandósult növekedése fog fellépni”, áll a Bundesagentur für Arbeit belső célra kiadott információjában, amely a “Welt” napilap rendelkezésére áll. Ezt a növekedést azonban jelenleg nem lehet számokban pontosan kifejezni, mert ezzel a fejlődéssel párhuzamosan “a Kelet- és Dél-Európából bevándorlók számának növekedésével a kérvények számának általános emelkedése is megfigyelhető”.

 

05

 

 

A kérvények özöne megbénítja a Familienkasse pénztárakat

 

 

Azoknál a Familienkasse pénztáraknál, amelyek az “államok közötti jogokra” specializálódtak, ez idő szerint 30.000 elintézetlen kérvény tornyosul. Sok esetben a kérvényezők már több mint egy éve várnak a pénzükre. Egyes esetekben a torlódás egészen 2012-ig visszanyúlik. “A kérvények özöne az érintett Familienkasse-kat szinte megbénítja”- így a Familienkasse vezetője és biztosít róla: “A belföldi Kindergeld-fizetésekkel nincsenek különösebb problémák”.

 

06

 

 

 

A bautzeni Familienkasse pénztárnál a fellépett munkatöbblet 70 %-al növekedett. A lengyel határ mellett fekvő kis szász városban dolgozzák fel ugyanis az összes, Lengyel- és Csehországból beérkező kérvényt. Ezek elintézésére eredetileg egy 22 főből álló csoportot hoztak létre. Időközben viszont már két csapat dolgozik, továbbiak felállításán már dolgoznak és ezenkívül a chemnitzi kollégák is besegítenek a kérvények elintézésébe. A kérvények nagy számának oka, hogy a Kindergeld – az adójog szokásaihoz igazodva – 4 évre visszamenőleg is megkérvényezhető.

 

07

 

 

A kérvényezőknek pedig nagyon megéri. “A Kindergeld-ből néha még egy kisebb autó ára is összejöhet” – meséli a bautzeni iroda egyik munkatársa. A Familienkasse egy összegben kifizetett Kindergeld-jének eddigi csúcsösszege 25.000 euró volt. Nem csoda, ha dühös kérvényezők néha még személyesen is megjelennek és panaszkodnak, hogy hol marad a pénzük.

 

08

 

 

A jövedelem a Kindergeld-del majdnem 40 %-al emelkedik

 

 

Különösen hétfőnként nagy a forgalom, amikor a buszok hozzák Lengyelországból a dolgozókat és pénteken, amikor visszamennek. “Az autópálya direkt Bautzen mellett húzódik”, magyarázza egy munkatársnő. Ha egy kérvényező 1000 eurós bérért dolgozik havonta és két gyermeke van, akkor a bére a Kindergeld-del egy csapásra majdnem 40 %-al emelkedik. Néha 100 vagy 200 kérvényt adnak be egyszerre egy tanácsadó iroda vagy jövedelemadó kisegítő egyesület által.

 

09

 

 

A bautzeni munkatársaknak nehéz bürokratikus munkát kell elvégezniük. Külföldi okmányokat, adóvégzéseket, munkaadói, családi állapotra vonatkozó és képzettséget igazoló okiratokat kell ellenőrizniük. Igazolásokat és információkat kell külföldön beszerezni és lefordíttatni. Sok kérvényezőt csak néhány hétre vagy hónapra küldenek lengyel cégek Németországba, a legkülönbözőbb munkaadóknak dolgoznak, néha 2-3-szor, mások négyszer vagy hatszor jönnek Németországba dolgozni.

 

10

 

 

Kétnyelvű kérvények állnak rendelkezésre

 

 

Időközben a lengyel gyermekek után járó családi pótlékot a német Kindergeld-be is beszámítják. De még így is megéri. Mialatt Németországban az első két gyermek után fejenként 184 euró, a harmadik után 190 euró és minden további gyermek után pedig 215 euró jár, addig Lengyelországban ez az összeg 10 és 12 euró között mozog – a gyermekek számától és életkorától függően. Ezenkívül az összeg a pénz átváltási árfolyamától is függ.

 

11

 

 

A Bundesagentur für Arbeit szolgáltatásokra orientáltan dolgozik: A Kindergeld kérvényeit időközben a németen kívül cseh és lengyel nyelven is be lehet nyújtani. A kérvényezőknek berendeztek egy első kapcsolattartó pontot, ahol a tanácsadás már időpont kérése is lehetséges. “Aki Németországban szorgalmas és adót fizet, megérdemli a Kindergeld-et is”, így egy munkatárs. A Bundesagentur für Arbeit reméli, hogy a pénzügyminisztériummal folytatott tárgyalások eredményeképpen több pénzt és személyzetet kap, amivel a kérvények torlódását kívánják feloldani.

 

13

 

 

Ősszel itélet várható a Hartz IV ügyében is

 

 

A közvélemény aggodalommal pillant Luxemburgra. Ott hoz az Emberi Jogok Európai Bírósága ősszel ismét egy ítéletet, amelynek komoly kihatásai lehetnek a német munkaerő hivatalra: arról fognak dönteni, hogy az uniós külföldiek németországi munkakeresésük idején jogosultak-e Hartz IV-re (“Hartz IV“-nek nevezik a német munkanélküli segélyt). Németország a márciusban folytatott szóbeli tárgyalásokon már megvédte az eddig alkalmazott általános kizárást. Ha az Emberi Jogok Európai Bírósága a német szabályozást elveti, akkor a Jobcenter munkatársainak minden egyes esethez nagyon munkaigényes ellenőrzést és munkapiaci előrejelzést kellene készíteniük. Ez a Bundesagentur für Arbeit vezetője szerint a munkatársak egyértelmű túlterheléséhez vezetne és figyelmeztet: “Ha az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítéli meg, hogy a jövőben már a munkakeresés idejére is Hartz IV-t kell fizetni, akkor azzal a szociális segély turizmusa egészen új dimenziókba lépne”.

 

 

Egresi István

 

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

További német vonatkozású cikkeink:

Miért könnyű Németországban munkát találni?

A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba?

A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára

A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt

Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni!

Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

A németek és a szex – számok és tények

Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből

Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései?

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

 

HIRDETÉS:

 

Blue Nun Arany Pezsgő – a világ első számú esküvői pezsgője! A 22 karátos aranylemezkékkel különösen ajánljuk eljegyzésre, arany esküvőre, születésnapra, sportban az arany érem mellé és minden egyéb ünnepélyes alkalomra! ARANY A PEZSGŐBEN – SZERENCSE AZ ÉLETBEN! Az aranylemezkék pozitívan hatnak az emberi szervezetre és erősítik az immunrendszert. Megvásárolható a Metro és az Auchan üzleteiben. További érdekes információk (party fotók, filmek, díszcsomagolás): itt

brautpaar-hochzeit-556_01_neu_600