2014-08-26 14:01

A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja

Kategóriák: Német hírek

Egy új európai generáció keresi a jövőjét Németországban, méghozzá a jól képzett fiatalok Dél- és Kelet-Európából. Enélkül a Németországban szívesen látott munkaerő nélkül már-már megbénulna a német gazdaság. Akik számára eddig az Egyesült Államok vagy Ausztrália jelentette az álom-országot, azok most Berlinben, Kölnben vagy Frankfurtban telepednek le. Németország tárt karokkal várja a jól képzett bevándorlókat.

 

06

 

 

Egy fél évszázad telt el azóta, hogy Carolina López (28) nagyapja vonattal érkezett Spanyolországból Németországba, hogy munkát keressen. 1961-ben a szükség hajtotta nagyapját, hogy elhagyja hazáját. Egy németországi gyárban talált munkát és fizetését éveken keresztül haza küldte családjának. Unokája, Carolina ismét a spanyol gazdasági válság elől menekül Németországba. Jelenleg Spanyolországban minden negyedik ember munka nélkül van, a fiatalok helyzete szinte kilátástalan. Carolina López 2009-ben végezte el a főiskolát marketing szakon. Az ő álma: Berlinben szeretne dolgozni és ott felépíteni a jövőjét.

 

 

A JELENLEGI BEVÁNDORLÓK EGY ÚJ GENERÁCIÓ MENEKÜLTJEI

 

 

Carolina López semmiben sem különbözik a többi berlini fiataltól: márkás pólót, csőnadrágot és skateboard-cipőt visel. Járt már Berlinben és megtetszett számára a város: a sok nemzetiségével, a szabadgondolkodásával és a lüktető élettel. A Németországba jelenleg bevándorlók egy új generáció menekültjei. Szintén azokból az európai országokból menekülnek, mint nagyszüleik régen. Szintén a gazdasági válság elől. Csak most fiatalok, jól képzettek és több nyelven beszélnek. Az új generáció nem feltétlen a gyárak szalagmunkásaivá válnak, hanem például a német egyetemi laborok asszisztenseivé. Nem azokat a munkákat végzik el, amelyeket mások nem akarnak, hanem irodaházakban dolgoznak, főorvosi karrierjüket építik vagy éppen olyan termékeket terveznek, amelyek világhírre hivatottak.

 

 

A MAI FIATALOK SZÁMÁRA MÁR NINCSENEK ORSZÁGOK ÉS NEMZETEK

 

 

Mennyire más a mai fiatal európai generáció hozzáállása Németországhoz, mint elődeiké a 60-as években! Nincsenek kiszolgáltatva. Nem érzik magukat „vendégmunkásnak“, hanem Európa polgárainak. Természetesen közlekednek Európán belül és semmi és senki nem szab nekik határt. A mai fiatalok számára nincsenek országok, nincsenek nemzetek, hanem munka van és karrier, a szabadidőben pedig sport és szórakozás. Nincs aki és ami korlátozza őket a szabadságukban és a szabad gondolkodásukban. Senki sem szabhat határt álmaiknak. Addig maradnak, amíg kedvük telik és mennek, ha máshol jobb perspektívát látnak.

 

03

 

 

A statisztikai adatok szerint 2012 első hat hónapjában több mint fél millió ember telepedett le Németországban. Évtizedeken keresztül a Németországba érkező bevándorlók általában alacsony képzettséggel rendelkeztek. Most a letelepedők fele diplomával érkezik. Így ma már nem állja meg a helyét a „szegény bevándorlóról“ alkotott kép. Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter már nem fél kijelenteni, hogy ezek a bevándorlók a német gazdaság motorjává váltak. Fiatalos lendületet, kreativitást és nemzetközi kapcsolatokat hoznak magukkal. A világ egyik legjelentősebb gazdasági hatalma mindig is nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok magas képzettségére. Miért ne örülnének annak, ha magasan kvalifikált fiatalok érkeznek az országba!

 

 

NÉMETORSZÁGNAK SZÜKSÉGE VAN A BEVÁNDORLÓKRA

 

 

Németországnak szüksége van a bevándorlókra. Egyre kevesebb munkavállalónak kell egyre több nyugdíjast eltartania. A népességkutatók kiszámolták, hogy a gazdaság jelenlegi színvonala csak abban az esetben tartható fenn, ha minden évben legalább 400.000 bevándorló telepedik le Németországban. A „gazdasági csoda“ generációjának (az 50-es éveknek) a gyermekei most mennek nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy 2025-ig mintegy 5,5 millió szakember fog hiányozni. Az iparilag erős térségekben már most panaszkodnak az üzemek. A közepes méretű cégek nem tudják teljesíteni megrendeléseiket, mert nem áll rendelkezésükre elég szakképzett munkaerő.

 

 

 NÉMETORSZÁG A BEVÁNDORLÓK ORSZÁGA LETT

 

 

Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy csak pár éve hallani pozitív kijelentéseket a német politikusok szájából. Éveken keresztül mást sem lehetett olvasni a médiákban, mint hogy Németország nem a bevándorlók országa („kein Einwanderungsland“), mint az Amerikai Egyesült Államok, és a német társadalom nem tud több embert befogadni. A bevándorlók terhet jelentenek az országnak, sőt fenyegetik a társadalom stabilitását, ezért minden eszközzel meg kell akadályozni. Hát sikerült: 2008-ban és 2009-ben több ember vándorolt el az országból, mint érkezett. Németország a kivándorlók országává vált – írták az újságok. A statisztikai adatok azt igazolták, hogy legfőképpen a jól képzett tudósok és vezető beosztásban dolgozók hagyták el az országot.

 

01

 

 

A német társadalomban mindeddig hiányzott a „befogadás kultúrája“. Hiányzott az a felismerés, hogy az ország érdeke jól képzett szakembereket befogadni, ezek letelepedését megkönnyíteni és a gyors integrálódásukat elősegíteni. A drasztikus demográfiai adatok és a munkaerő hiány 2010 után egy teljesen új szemléletet követelt. Németország már nem fél a bevándorlók tömegétől, sőt udvarol a jól képzett külföldi munkavállalóknak. Ma már nem azt kérdezik: „Mikor mész el végre?“. Hanem azt kérik, hogy: „Maradj még!“ Így történt ez Carolina Lópezzel is. Először talált egy szobát Berlin-Kreuzberg-ben. Beíratkozott egy nyelviskolába. Az első három hónapban minden délelőtt eljárt németet tanulni, a megspórolt pénzéből élt és nagyon sok német reklámügynökséghez leadta az életrajzát. Rövid időn belül felvették a „Twago“ internetes céghez.

 

 

 A NÉMET ÁLOM

 

 

„Megvalósítottam a német álmot“ – mondja Carolina. 2012 első félévében összesen 27 056 spanyol, 32 633 olasz, 26 382 görög és 9914 portugál polgár telepedett le hivatalosan Németországban. A legtöbbjük sokáig gondolkozott, hogy elhagyja-e hazáját? Sokáig várták, hogy országuk a válságot megoldja. Majd feladták a reményt. A bevándorlók átlag életkora 32 év. Épp annyi idősek, mint például Enrico Orselli, aki Olaszországból érkezett. Ford autójával mindennap Kölnből Leverkusenbe utazik, ahol a Bayer gyógyszeripari cég vegyésze. Enrico eddigi életrajza hűen tükrözi a mai európai fiatalság életpályáját. Bolognában járt egyetemre, utána egy évig Amsterdamban végzett kutató munkát. Miután Münster-ben ledoktorált négy évig Brüsselben dolgozott.

 

 

EURÓPA A HAZÁNK!

 

 

Az új generáció meg fogja változtatni Európát. A legtöbben nem egyetlen országban látják a jövőjüket, hanem az egész kontinensen. A fiatalok több nyelvet beszélnek, külföldön dolgoznak, tapasztalatokat gyűjtenek, barátokra lelnek, hazatérnek és ismét útra indulnak. Jobban megélik az összeurópai gondolatot, mint az Európai Unió alapítói valaha is remélték volna. Honvágyat egyik sem érez. Miért is kellene? A hétvégére vesznek egy repülőjegyet és haza ugranak szülővárosukba. De visszafelé meglátogatják barátaikat Budapesten vagy Londonban. Mint ahogy Emília Cincu (28) román biológusnő is, aki a berlini Humboldt egyetemen doktorál.

 

02

 

 

A bevándorlás nem csak a dél-európai országokból, hanem Kelet-Európából is jelentős. Igaz a többség diploma nélkül és nagyon szegény körülmények elől menekül Németországba. Mégis minden harmadik román, bulgár és lengyel bevándorló felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. Úgy mint Emília Cincu, aki az interneten keresett több európai egyetemen ösztöndíjas állást a doktori munkájához. A berlini Humboldt egyetem válaszolt a leggyorsabban. Azóta évente kétszer-háromszor hazalátogat. És ha befejezte a disszertációját számára minden európai város számításba jöhet. Odamegy, ahol a legjobb ajánlatot kapja.

 

 

A NÉMET POLITIKA KAMPÁNYOL AZ ORSZÁGNAK

 

 

Carolina López, Enrico Orselli és Emília Cincu azért jöttek Németországba, mert a német gazdaság stabil. Németországban még mindig hiányoznak többek között a mérnökök, az idősgondozók és az orvosok. Éppen ezért a német politika ma már kampányol az országnak és nyíltan keresi a szakképzett munkaerőt külföldön. A német munkaügyi minisztérium célirányosan toborozza a diplomásokat Kelet-Európából és közben csalódottan veszi észre, hogy például Csehországban már teljesen hiábavaló az igyekezetük. A jól képzett fiatalok már elhagyták az országot és Írországban, Angliában vagy Franciaországban dolgoznak. „Téves volt azt hinnünk, hogy majd hozzánk fognak jönni, miután éveken keresztül azt az érzést adtuk nekik, hogy nem látjuk őket szívesen“ – elemzi a helyzetet Bernreiter, a CDU párt politikusa. Ennek az időnek vége. A diplomás külföldieket ma már tárt karokkal várják. Willkommen in Deutschland!

 

 

Mangold Krisztina

 

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

További német vonatkozású cikkeink:

A külföldről megigényelt német családi pótlékról

Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse)

Miért könnyű Németországban munkát találni?

A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba?

A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára

A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt

Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni!

Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

A németek és a szex – számok és tények

Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből

Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései?

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

28 hozzászólás a(z) “A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: A “tervezett elavulás” avagy hogyan csapnak be bennünket a gyártók | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: A „régi“ betegbiztosítási kártya szeptember végével lejár | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Hogyan kerüljük el az internetes előfizetési csapdákat? | Kontakt Magazin

 4. Visszajelzés: Európában a németek túlóráznak legtöbbet | Kontakt Magazin

 5. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

 6. Visszajelzés: Mire ügyeljünk az állásinterjú előtt? Öt tanács a munkakeresőknek | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: Fontos: Hogyan nevezik Németországban a “külföldieket? | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: Az önhitt németek utolsó hurrázása a hanyatlás előtt | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: Magyar vagy német vagyok? Európai vagyok! | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: Jelenleg minden negyedik európai fiatal munkanélküli | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Könyvajánlatunk “Németül könnyűszerrel” | Kontakt Magazin

 13. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

 16. Visszajelzés: Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról | Kontakt Magazin

 17. Visszajelzés: A halál új kultúrája Németországban | Kontakt Magazin

 18. Visszajelzés: Egy megható lovas történet a lovak szerelmeseinek | Kontakt Magazin

 19. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

 20. Visszajelzés: A segélyhívótelefon-oszlopok használata Németországban | Kontakt Magazin

 21. Visszajelzés: Tanulj és dolgozz Németországban! | Kontakt Magazin

 22. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

 23. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

 24. Visszajelzés: 5 perc német: Európa leggazdagabb koldusa | Kontakt Magazin

 25. Visszajelzés: Miért érdemes a német nyelvet megtanulni? | Kontakt Magazin

 26. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

 27. Visszajelzés: 5 perc német: A német kenyér-kultúra az UNESCO Világörökség része lesz? | Kontakt Magazin

 28. Visszajelzés: A rettegett DER-DIE-DAS névelők! Miért nem kell félnünk tőlük? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus