2014-08-27 22:04

A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták

Kategóriák: Német hírek

A német kormány korlátozni akarja a Bulgáriából és Romániából érkező bevándorlók ideköltözését – és máris záporoznak a kritikák minden oldalról. Beutazási tilalom, határidőhöz szabott munkakeresés és több pénz az önkormányzatoknak – ezzel a menetrenddel kívánja a német kormány az uniós országokból eredő „szegénységi bevándorlás“ problémáit megfékezni. Több mint fél éves vita után szerdán a kormány útjára bocsájtotta az erről szóló kormányjelentést és törvénycsomagot.

 

02

 

 

A CSU-nak egyelőre nem sikerült keményebb követelések keresztülvitele. Ők voltak azok, akik annak idején az egész vitát az „Aki csal – az repül“ szlogenjükkel megindították. Thomas de Maizière (CDU) belügyminiszter és Andrea Nahles (SPD) szociális miniszter asszony kihangsúlyozta a szankciók jogi határait. A Bulgáriából és Romániából érkezők hasznosak Németország számára. De Maizière mottója szerint: „Szabad mozgás és segítség annak negatív kihatásainak leküzdésére. De a visszaélések: nem.“
Az EU-ban az év eleje óta a bolgár és román munkavállalókra érvényes szabad mozgás bevezetése óta jelentősen megnövekedett az ezekből az országokból származó bevándorlók száma. A törvénytervezet értelmében EU-s bevándorlók a jövőben csalás (például a „Kindergeld“, a gyermekek után járó támogatás jogosulatlan felvétele) esetén 5 évig nem utazhatnak be Németországba. A munkakereséshez szükséges tartózkodási engedély érvényét ezentúl 6 hónapra kívánják korlátozni – konkrét eredmények reménye nélkül is. Thomas de Maizière (CDU) belügyminiszter elismerte, hogy az érintettek sok esetben el sem hagyják az országot, ill. a schengeni szerződés nyitott határain keresztül a lebukás veszélye nélkül bármikor újra beutazhatnak. De így legalább nem juthatnak már szociális támogatásokhoz.
Visszaélések és kizsákmányolás
Meg akarják akadályozni a „Kindergeld“ többszörös felvételének lehetőségét. Ennek érdekében elő akarják írni, hogy annak felvételéhez az adóazonossági számot meg kell adni. De Maizière szerint meg kell vizsgálni annak jogi lehetőségeit, hogy például a Németországban gyerekeikkel együtt élő bolgár szülők „Kindergeld“-jének színvonalát a bulgáriai gyermekek után járó támogatás szintjéhez igazítva állapítsák meg. A CSU elképzelései a „Kindergeld“ néhány hónapi felfüggesztésére azonban jogilag nem megvalósíthatók. Nahles asszony elismerte, hogy a „Kindergeld“ esetében nem lehet pontosan megállapítani a visszaélések mértékét.

 

RTR2J9S3

 

 

Aki tartózkodási engedélyéhez hamis adatok közlésével, tisztességtelenül jut hozzá, azt meg fogják büntetni. A hivatalos szervek hatásosabb együttműködésével kívánják az EU-s bevándorlók elterjedt kizsákmányolását, a feketén végzett munkát és a látszólagos kisvállalkozások alapítását leküzdeni. „Bizonyos városokban olyan dolgok léteznek, amelyeket ott munkakurválkodásnak neveznek“ – így de Maizière. Az érintetteket 1-2 eurós órabérekért dolgoztatják – „mindenkit feketén, mindenkit illegálisan“. Küzdeni kell teljesen lerobbant hajlékok drága kiadása ellen is. „Ezen a területen tömeges visszaélésekkel és az ide érkezők kizsákmányolásával találkozunk.“
Nahles asszony kihangsúlyozta: „Jóllehet ez bizonyos városok bizonyos szálláshelyein sűrítetten fellépő jelenség, de nem jelenti általánosan azt, hogy az egész országban a Bulgária és Románia csatlakozásához kapcsolódó szabad mozgás problémáival állunk szemben.“ A bolgár kormányt például aggasztja, hogy sok szakember, például orvosok Németországba távoznak. De Maizière szerint: „Ezek az emberek azzal, hogy maguknak és családjaiknak jobb lehetőségeket keresnek, egyúttal Németország jólétéhez és fejlődéséhez is hozzájárulnak.“

 

A szociális segélyek számos román és bolgár kedvezményezetteinek otthont biztosító önkormányzatoknak a kormány az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékű anyagi segítséget kíván nyújtani. Ezek az önkormányzatok a folyó évre a tervezettnél 25 millió euróval többet fognak kapni a „Hartz-IV-re jogosultak“ elhelyezésére, 10 millióval többet egészségügyi ellátásra, mint például oltóanyagok beszerzésére és 40 millióval többet kiegészítő integrációs tanfolyamokra. Az EU és Németország különböző forrásaiból származó segélyek összege a jövő évben el fogja érni a 250 millió eurót. Ebből részesülni fognak olyan városok, mint Duisburg, Frankfurt/Main, München és Offenbach. A pénzek elosztásáról még nem határoztak.
Nem létező problémák elleni küzdelem
Gerda Hasselfeldt asszony a CSU tartományi főnöknője dicséri a tervezetet. „A CSU-nak sikerült döntő követeléseket érvényre juttatni a szociális juttatásokkal történt visszaélések és a szegénységi bevándorlás ügyében“ – nyilatkozta a „Passauer Neue Presse“ újságnak. Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy a német kormány tartja magát az érvényes európai jogokhoz. Ezzel szemben a parlamenti ellenzék és a szociális szervezetek élesen kritizálják a tervezetet. A Zöldek szociális ügyekben jártas szakértője Wolfgang Strengmann-Kuhn szerint: “A kormánynak végre abba kellene hagynia a nem létező problémák elleni küzdelmét.“

 

01

 

 

Még mindig nem világos ugyanis, mit tervez de Maizière a bevándorlók kizsákmányolásának megszüntetésére. Katina Schubert baloldali képviselőnő egyenesen a bevándorlók megbélyegzését veti a kormány szemére. A Diakonie segélyszervezet kihangsúlyozza, hogy a visszaélések csak kivételes eseteknek számítanak. A Paritätische Wohlfahrtsverband segélyszervezet populizmussal vádolja a kormányt. „Összegzésképpen megállapítható, hogy még a román és bolgár bevándorlás is hasznot hoz Németországnak“ – így a munkaadókhoz közelálló IW Intézet. Minden ötödik kereső tevékenységet folytató bolgár vagy román bevándorló szakmai végzettséggel rendelkezik vagy vezető állásban dolgozik.
A DGB kifogásolja a kormány bevándorlási jelentését
8 hónap telt el azóta, hogy a CSU az „Aki csal – az repül“ mondásával kiélezte az EU-s bevándorlókról zajló vitát. Az ehhez a témához készített államtitkári jelentést szerdán vitatta meg a kormány. A német szakszervezetek szövetsége, a Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB) az egész jelentést összességében félkésznek minősíti. Már alapvető dolgokban kirívó hiányosságokra mutatnak rá: „Hiányzik az EU-s polgárok munkapiaci helyzetének differenciált elemzése“, áll a szakszervezet 11 oldalas állásfoglalásában, amelyet a német sajtó rendelkezésére bocsájtottak.
Az államtitkári jelentés nem veszi figyelembe sem a társadalombiztosítási és bérezési csalások, sem a feketén végzett munka ellenőrzésének adatait. Ehelyett csak általános számokra hivatkozik. A DGB szerint: „A társadalombiztosítási csalás tényét sem cáfolni, sem adatokkal bizonyítani nem tudják.” A jelentés elkészítésével megbízott államtitkárok végkövetkeztetései felületesek maradnak.

 

einwanderung-2-540x304

 

A munkaadók kizsákmányoló munkahelyi viszonyaival, bér- és biztosítási csalásaival és a bevándorló munkavállalók embertelen elhelyezési körülményeivel sem foglalkoztak az államtitkárok. Ez „teljes mértékben érthetetlen“, hiszen sok egyértelmű utalás létezik már fennálló kizsákmányoló struktúrákra és szabályozási hiányosságokra. „A központi problémák közé tartozik, hogy némely munkaadó visszatartja a munkavállalók bérét és mind a bel- mind a külföldi társadalombiztosításokat nagystílűen becsapják“.
A DGB nincs megelégedve a tervezett jogi változtatásokkal sem: „Az EU-s állampolgárok munkakereséssel kapcsolatos itt-tartózkodásának időbeni korlátozása nincs jogilag egyértelműen meghatározva“. A családjuk utánaköltözésének feltételeiben tervezett változtatások a családtagok helyzetének rosszabbodását fogják eredményezni. Az 5 évre tervezett újra beutazást tiltó rendelkezés ellenkezik azzal az előírással, hogy EU-s állampolgárokat nem lehet rosszabb helyzetbe hozni, mint nem EU-s országok polgárait. A beutazási tilalom ellenére történt beutazás 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtott büntetése aránytalanul szigorú.
De a jelentést még maga a DGB sem kívánja teljesen elutasítani. Állásfoglalásuk szerint van értelme javítani az önkormányzatok pénzügyi helyzetén. De van ellenvetésük is: az államtitkárok szerint a bevándorlók gyermekeinek oltási költségeit a betegbiztosítóknak kell átvállalniuk. A DGB szerint ezt az államnak kellene átvennie azok helyett.

 

Egresi István

 

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

További német vonatkozású cikkeink:

A segélyhívótelefon-oszlopok használata Németországban

A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja

A külföldről megigényelt német családi pótlékról

Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse)

Miért könnyű Németországban munkát találni?

A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba?

A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára

A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt

Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni!

Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

A németek és a szex – számok és tények

Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből

Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

A német sörfajták és a német sörkultúra kifejezései?

Német nyelvtanulás: Miért érdemes nyelveket skype-on tanulni?

Német nyelvtanulás: Az építőipar legfontosabb német szakkifejezései

5 perc német: Mit jelent a gyakori szólás “Nullachtfünfzehn”?

5 perc német: Mit jelent az “Ich drück dir die Daumen”?

5 perc német: Mit jelent a “Du hast nicht alle Tassen im Schrank”?

5 perc német: Mit jelent a “Toi, Toi, Toi” kifejezés?

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Német-magyar “ásványvíz” szótár (1.rész)

Német nyelvtanulás: “Spezi” – a leghíresebb német üdítőital (2.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

Német nyelvtanulás: A kétnyelvű szövegek segítik a nyelvtanulást

 

22 hozzászólás a(z) “A „szegénységi bevándorlás“ elleni törvényt elfogadták” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: A “tervezett elavulás” avagy hogyan csapnak be bennünket a gyártók | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: A „régi“ betegbiztosítási kártya szeptember végével lejár | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Hogyan kerüljük el az internetes előfizetési csapdákat? | Kontakt Magazin

 4. Visszajelzés: Európában a németek túlóráznak legtöbbet | Kontakt Magazin

 5. Visszajelzés: Mire ügyeljünk az állásinterjú előtt? Öt tanács a munkakeresőknek | Kontakt Magazin

 6. Visszajelzés: Az önhitt németek utolsó hurrázása a hanyatlás előtt | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: A segélyhívótelefon-oszlopok használata Németországban | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

 13. Visszajelzés: A halál új kultúrája Németországban | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Stressz, nem köszönöm! – A dolgozók belebetegszenek az állandó elérhetőségbe | Kontakt Magazin

 16. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

 17. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

 18. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

 19. Visszajelzés: Miért érdemes a német nyelvet megtanulni? | Kontakt Magazin

 20. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

 21. Visszajelzés: 5 perc német: A német kenyér-kultúra | Kontakt Magazin

 22. Visszajelzés: A rettegett DER-DIE-DAS névelők! Miért nem kell félnünk tőlük? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus