2014-09-12 11:18

Most kezdődnek a német bolhapiacok! Hová érdemes elmenni?

Kategóriák: Életmód-Fiatalok, Német hírek

Bolhapiacok mindenhol vannak, az egész világon. Különösen imádják az amerikaiak minden használt kacatjuk eladását, legfőképpen a saját telkükön és a garázsaikban. Ezeknek yard sales a nevük. De az Európából ismert nagy bolhapiacok is közkedveltek, melyek közül a legnagyobbak a kaliforniai Pasadena, a floridai Daytona Beach és a new yorki Brooklyn piacai. Amennyire az Egyesült Államokban a limlomok gyűjtése és eladása az amerikai hétköznapi kultúra része, olyan nagyon azért nem divatos a német lakosság körében a sokszor értéktelen ócskaságok összegyűtjése és csereberéje. De léteznek Németországban és Ausztriában is híres, nagy múlttal rendelkező bolhapiacok. Ezenfelül kialakultak újfajta bolhapiacok is, mint pl. a Flohmarkt rund ums Kind, Spenden-Flohmärkte, Nachtflohmärkte és Bücher-, Militaria-, Schallplatten-, Puppen-, Spielzeugbörsen, melyekre érdemes ellátogatni.

 

800px-Dresden_Flohmarkt_Elbwiese_500(Flohmarkt Drezdában.)

 

A németek utálják a kacatokat

 

A németek általában nem szeretik a kacatokat, az ócskaságokat, a rendszertelen összevisszaságot. A háztartásaikban minden tárgynak van helye, funkciója és értelme. Viszonylag könnyen válnak meg olyan dolgoktól, melyeknek nem látják értelmét, mert ezek számukra “csak a helyet foglalják”. Sőt különösen rosszul érzik magukat, ha úgy érzik, tele van a házuk kacattal. A használt cókmókok német kifejezései: Kram, Krempel, Gerümpel, Firlefanz, Krimskrams, Kruscht (dél-német). Ha felgyülemlenek a felesleges limlomok, akkor kirakják zsákokban a házuk elé. Mindig van, aki elviszi. Kelet-Európai lomisok, a Vörös Kereszt és sok más kommerciális vagy jótékonysági szervezet összegyűjti és a legtöbbször továbbértékesíti ezeket a holmikat. Kevesen éreznek Németországban indíttatást ahhoz, hogy kiálljanak motyójukkal egy bolhapiacra. Ha mégis, akkor inkább buliból, a társaságért és a hangulatért. Ennek ellenére évszázadok óta léteznek híres német bolhapiacok, melyeket több ezren látogatnak.

 

800px-Flohmarkt_(Hannover)_IMG_5632_500(Flohmarkt Hannoverben.)

 

Nagy hagyománnyal rendelkező német bolhapiacok

 

Érdekes, hogy a magyar “bolhapiac” elnevezés egy az egyben megfelel a német “Flohmarkt” szónak (Floh = bolha). Ez a kifejezés ugyanis visszavezethető még a középkorba, amikor a hercegek és más nemesek elegáns, de már nem használt ruháikat a szolgáiknak ajándékozták, akik ezzel tovább kereskedtek. Viccesen jegyezték meg akkoriban, hogy némely bolha így vándorol tulajdonosról tulajdonosra. A legismertebb német bolhapiacok a legkülönbözőbb szuperlatívuszokkal reklámozzák magukat: a legnagyobb, a leghosszabb vagy a legrégibb bolhapiacok a tartományban, a városban, az országban és így tovább. Ausztriában a legismertebb bolhapiacok: a bécsi auf dem Naschmarkt és a klagenfurti Viktring. A határokon túl is ismert és nagyszámú látogatót és turistákat vonzanak a következő, nagy hagyománnyal rendelkező német bolhapiacok.

 

Flohmarkt am Mauerpark Berlinben

Flohmarkt am Mainufer Frankfurtban

Rheinauenflohmarkt Bonnban

Trempelmarkt Nürnbergben

Töster Markt Tostedtben

Nachtflohmarkt Münchenben,

Flohmarkt auf der Promenade Münsterben

Altstadt-Flohmarkt am Hohen Ufer Hannoverben

Flohmarkt Konstanzban

Nachtflohmarkt Lipcsében

Vohwinkeler Flohmarkt unter der Schwebebahn Wuppertalban

 

TRAVELER DIGITAL CAMERA (Vohwinkeler Flohmarkt.)

 

 

A profin megszervezett bolhapiacok

 

A nagy múlttal rendelkező bolhapiacok évente csak egyszer vagy kétszer kerülnek megrendezésre. Ezeknek az időpontjait érdemes az interneten figyelemmel kísérni. Különböző egyesületek, kisebb és nagyobb községek is megszerveznek bolhapiacokat, de szűkebb keretek között. Eladásra kerülnek új termékek olcsó áron kereskedők által. De egyre több olyan kisvállalkozás is kínálja portékáját, melyeknek a neve: Haushaltsauflöser. Ezek a cégek háztartások felszámolásával foglalkoznak. Szokás Németországban, hogy elhalálozás, kilakoltatás, kivándorlás esetén, vagy ha valaki pszichiátriai klinikára vagy az öregek otthonába kerül, a tulajdonos számára használhatatlanokká, értéktelenekké vagy hely hiányában értelmetlenné vált tárgyakat egy Haushaltsauflöser rendelkezésére bocsájtja. Ez a cég – pénz ellenében – a bútorokat, a háztartási tárgyakat, a ruhákat és sok más dolgot elviszi és egy részét eladja, a többit pedig megsemmisíti.

 

800px-Flohmarkt_Theresienwiese_IMG_3205_500(Theresienwiese Münchenben.)

 

Új típusú bolhapiacok

 

A legtöbb német általában nem szívesen vásárol használt ruhát, mégis az elmúlt években elöntötték Németországot az óvodák, az iskolák, a vallási közösségek és a legkülönbözőbb egyesületek által megszervezett Flohmärkte rund ums Kind (= gyermek bolhapiacok). A családok nagyon szívesen bérelnek egy standot (legtöbbször asztalt) és kirakják gyermekük kinőtt ruháit, legóit, képeskönyveit és játékait. A gyermek autóüléstől kezdve a háromkerekű bicikliig mindent meg lehet vásárolni, méghozzá olcsón. A Spenden-Flohmärkte más célból jöttek létre. A standok bérbeadásából és az eladásból származó bevételeket egy szervezet vagy egyesület jótékonysági célra használja fel. Ezenkívül léteznek speciális börzék is, mint pl. a Bücher-, Militaria-, Schallplatten-, Puppen- és Spielzeugbörsen, melyek időpontjai és helyszíne megtalálható az interneten. A leges legújabb bolhapiac: a Nachtflohmarkt (= éjszakai bolhapiac), melynek óriási a sikere. Késő délután kezdődnek és az éjszakába nyúlnak. Hatalmas csarnokokban kerülnek megrendezésre. Egy pár éve legfőképpen a dél- és keletnémet tartományokban terjedtek el és több ezer embert vonzanak, akik élvezik, hogy munka után is tudnak nézelődni és vásárolni. Lehet enni, inni és zenét hallgatni. Lipcsében 2000 óta létezik a Kohlrabizirkus. Münchenben 2007-ben startolt a nachtkonsum. Erfurtban egymással konkurrál két éjszakai bolhapiac: a Thüringenhalle és a Messehalle csarnokokban.

 

800px-Nachtflohmarkt_nachtkonsum_500(Nachtflohmarkt = éjszakai bolhapiac.)

 

Ebay contra Flohmarkt

 

Az eBay és más árveréssel foglalkozó internetes oldalak sikere Németországban felbecsülhetetlen. Nincs ember, aki ne árulná használt holmijait az eBay-en. Már-már mindenki mindent az eBay-en vásárol, melynek kárvallottjai a boltok és az üzletek. Az eBay-nek óriási a kultusza. Divatossá vált és pozitív benyomást tesz, ha valaki elmondhatja, hogy az eBay-en vásárolt. Az aukció izgalma, a sport szellem teszi élvezetessé és a kulcsszavak által bárki gyorsan megtalálhatja a keresett tárgyat. A bolhapiacokkal ellentétben viszont az eBay egy magányos akció. Az eBay sikere miatt a Flohmarkt valójában elvesztette a célirányos vásárlás szerepét. Sokkal fontosabbá váltak azok a tényezők, amelyek megkülönböztetik a bolhapiacot az internetes vásárlástól. A kellemes sétálás közben az eladókkal való beszélgetés. Egy különleges, nem várt tárgy felfedezésének öröme. Az ár körüli alkudozás. Az evés, ivás és nézelődés minden feszültség nélkül. A bolhapiacot manapság már szinte csak a hangulata teszi kiváló kirándulási célponttá.

 

Mangold Krisztina

 

Német-magyar kisszótár:

 

Bücherbörse = könyv börze

ersteigern = eBay-en vásárolni

Flohmarkt = bolha piac, zsibpiac

Flohmarkt rund ums Kind = bolhapiacok gyermek és baba holmikkal

Haushaltsauflösung, Entrümpelung = háztartás felszámolása

Haushaltsauflöser = háztartás felszámolásával foglalkozó cég

Kram, Gerümpel, Firlefanz, Krimskrams, Krempel = kacat, ócskaság, limlom

Krambude = zsibárusbódé

Kruscht (dél-német) = kacat

Militariabörse = katonai börze

Nachtflohmarkt = éjszakai bolhapiac 

Puppenbörse = baba börze

Schallplattenbörse = lemez börze

Schnäppchen = olcsón megszerzett áru

Schnäppchenmarkt = olcsó piac, börze

Small-Talk, Schwätzchen, Plausch, Alltagsgespräch = beszélgetés

Spenden-Flohmärkte = adományozás céljára létrehozott bolhapiacok

Spielzeugbörse = játékbörze

Trödelkram, Trödelware = zsibáru

Trödelmarkt = bolha piac, zsibpiac

Trödler = zsibárus

Trödel aller Art = mindenféle zsibáru

 

 

VISSZA A FŐOLDALRA !!!

 

További német vonatkozású cikkeink:

Európában a németek túlóráznak a legtöbbet

A “szegénységi bevándorlás” elleni törvényt elfogadták Németországban

A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja

A külföldről megigényelt német családi pótlékról

Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse)

Miért könnyű Németországban munkát találni?

A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba?

A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára

A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt

Szeretnél biztos, állandó munkát? Segítünk megtalálni!

Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

A németek és a szex – számok és tények

Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből

Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A német bolhapiacokról és azok német kifejezéseiről

A külföldi kiküldetésről

Munkavállalás Németországban

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

További cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (1.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódások és a férfi emancipáció

Német nyelvtanulás: A német bolhapiacokról és azok kifejezéseiről

28 hozzászólás a(z) “Most kezdődnek a német bolhapiacok! Hová érdemes elmenni?” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: A német Munkaügyi Központok állásajánlatai | Kontakt Magazin

 2. Visszajelzés: Mire ügyeljünk az állásinterjú előtt? Öt tanács a munkakeresőknek | Kontakt Magazin

 3. Visszajelzés: Fontos: Hogyan nevezik Németországban a “külföldieket? | Kontakt Magazin

 4. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

 5. Visszajelzés: Magyar vagy német vagyok? Európai vagyok! | Kontakt Magazin

 6. Visszajelzés: Jelenleg minden negyedik európai fiatal munkanélküli | Kontakt Magazin

 7. Visszajelzés: Német nyelvtanulás: Könyvajánlatunk “Németül könnyűszerrel” | Kontakt Magazin

 8. Visszajelzés: Magyar-Német Képes Szótár: 12.000 szólással és kifejezésekkkel | Kontakt Magazin

 9. Visszajelzés: Factory Outletek és akciós termékek Németországban | Kontakt Magazin

 10. Visszajelzés: Milyen a tipikus német advent és karácsony? | Kontakt Magazin

 11. Visszajelzés: Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról | Kontakt Magazin

 12. Visszajelzés: Egy megható lovas történet a lovak szerelmeseinek | Kontakt Magazin

 13. Visszajelzés: Tanulj és dolgozz Németországban! | Kontakt Magazin

 14. Visszajelzés: 5 perc német: 12 év után felébredt a kómából | Kontakt Magazin

 15. Visszajelzés: Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak? | Kontakt Magazin

 16. Visszajelzés: 5 perc német: Mit jelent a „Toi, Toi, Toi“ kifejezés? | Kontakt Magazin

 17. Visszajelzés: 5 perc német: Európa leggazdagabb koldusa | Kontakt Magazin

 18. Visszajelzés: Miért érdemes a német nyelvet megtanulni? | Kontakt Magazin

 19. Visszajelzés: Segíts Magyarországon élő idős szeretteiden, megbízható házi gondoskodással! | Kontakt Magazin

 20. Visszajelzés: 5 perc német: A német kenyér-kultúra az UNESCO Világörökség része lesz? | Kontakt Magazin

 21. Visszajelzés: Középfokú nyelvvizsga szóbeli témák: Persönlichkeit, Verhalten | Kontakt Magazin

 22. Visszajelzés: Középfokú nyelvvizsga szóbeli témák: Familie, Kindererziehung | Kontakt Magazin

 23. Visszajelzés: A legsikeresebb nyelvtanulási módszer: A hosszútávú memóriát fejlesztő „Sprachenlernen24“ | Kontakt Magazin

 24. Visszajelzés: Miért hagyja el mostanában annyi magyar a hazáját? | Kontakt Magazin

 25. Visszajelzés: Tanuljunk németül: A rettegett DER-DIE-DAS névelők! | Kontakt Magazin

 26. Visszajelzés: DER, DIE vagy DAS? Sokszor még a németek is tévednek? | Kontakt Magazin

 27. Visszajelzés: 20 árulkodó jel, hogy túl régóta vagy távol Magyarországtól | Kontakt Magazin

 28. Visszajelzés: Tanuljunk németül: Mikor használjuk a DIE-névelőt? | Kontakt Magazin

comments powered by Disqus