2014-09-12 09:23

A Magyarok Törzsi Gyűlése (a Kurultáj) hatalmas népszerűségnek örvend

Kategóriák: Magyar hírek

Idén augusztusban ismét megrendezésre került, Magyarországon már negyedik alkalommal a Magyarok Törzsi Gyűlése: a Kurultáj. A rendezvény hatalmas látogatottsággal büszkélkedhetett. Becslések szerint a szombati napon 160ezer látogató érkezett Bugacra. 362 lovas résztvevővel Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényévé vált. Bemutatásra került a “Turáni ló” is, őseink aranyszőrű lova, 17 csodálatos Akhal-Teke ló felvonulásával. 306 küldöttséggel és 27 turáni rokonnépi nemzetség jelenlétével vált igazán értékessé e rendezvény. Emellett 142 darab jurta volt látható és 124 hagyományőrző csoport mutatkozott be. A zenei és táncos előadásokat két színpadon lehetett megtekinteni.

 

 14

 

 

A rendezvényen látogatható volt “Attila Sátra” is. Európa legnagyobb szétszedhető jurtája, melyet két nap alatt több mint 20ezer látogató tekintett meg. A régészeti és antropológiai kiállítást négy országos rangú múzeum együttműködésével sikerült megvalósítani. A megnyitón Kazakisztán Kulturális Minisztere Muhamedinly Arystaubek, 4 szenátor, 8 parlamenti képviselő, 4 Azerbajdzsán-i parlamenti képviselő és 3 nemzeti szervezet elnöke, továbbá 6 török parlamenti képviselő és a Török Állami Televízió (TRT) vett részt. A nagy “Attila Sátor” melett további kiállítási sátrak is láthatóak voltak, melyeket 10 hagyományőrző páncélos harcos őrzött. A Türkmén Nemzeti Múzeum által berendezett kiállítási sátorban megtekinthettük az aranyozott lószerszámokat is.

 05

 

A rendezvény értékét kb. 200 kézműves stand emelte. Minőség és változatosság jellemezte a vásárt. Minőségi portékájukra büszke, mesterségüket szívesen bemutató mesterekkel találkozhattunk. A hagyományőrző portékától a mai modern elvárásoknak megfelelő portékáig megtalálható volt szinte minden, ami minőségről, egyediségéről és kézimunkáról szólt. Számos előadás volt látható. A leglátványosabb talán a lovasok seregszemléje volt, de emellett számtalan produkcióval büszkélkedhetett e rendezvény. A rendezvényt, e Magyar Törzsi Gyűlést, vasárnap este a magyar ősvallás felidézése, a Szertűz köré tartott ünnepi Szer és a törzsi tanácskozások zárta.

 

 

A következő évben ugyanott, ugyanebben az időben, ugyanilyen sokrétű program várja majd a látogathatókat.

 

 

Tina Brunnbauer

 

010203040607

080910111213

comments powered by Disqus