2014-12-16 11:19

Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról

Kategóriák: A világ hírei, Legolvasottabb cikkeink, Német hírek

„2011 májusában jöttem Németországba a jobb élet reményében, gyerekeimet Magyarországon hagyva a nagyszülőknél. Nem éltünk rosszul, nem volt banki adósságom sem, csak még jobb életet szerettem volna biztosítani gyermekeimnek elvált anyaként.

 tumblr_ljlq0nIDNz1qijya1o1_500_large

 

Egy kis panzióban kezdtem semmi német nyelvtudással (angolul beszéltem). Napi 14 órát dolgoztam, takarítottam, főztem, szemetet válogattam, kertészkedtem és mindent, amiért pénzt kaptam megcsináltam. Közeledett az Oktoberfest és miután már nagyon nem bírtam egyedül ezt a rengeteg munkát elvégezni, így a főnök asszonyom megkért, hogy hozzak magam mellé Magyarországról egy olyan embert, akivel szívesen dolgoznék együtt. Kijött velem egy hölgy, aki nagyon szegény körülmények között élt otthon. Már az első nap a panzióban megismerkedett egy kőműves emberrel, aki tökéletesen beszélt németül. Én azt tudtam, hogy milyen nemzetiségű emberek voltak ott, de soha nem beszéltem senkivel, erre időm sem volt és nagyon tiszteletben tartottam a tulajdonos kérését, hogy ne beszélgessek a vendégekkel.

 

 

A történet vége az lett, hogy 13 nap múlva a napi munka után közölte velem a főnök, hogy ki vagyok rúgva, mert akit kihoztam tolmács segítségével megbeszélte vele, hogy 600 euróért elvégzi azt a munkát, amit én csinálok! Az én havi fizetésem 1600-2200 euró volt nettóban!!! Erre az akkori élettársam kirakott a közösen bérelt lakásból és adott 1000 eurót, hogy oldjam meg az életem. Kivettem gyorsan egy szobát egy magyar lánytól, akinek a (szintén magyar) párjának dolgozott egy férfi, aki később a párom lett. 4 hónap elteltével a várostól 20 km-re kivettünk egy 4 szobás lakást, mivel tervbe vettük, hogy a gyerekek is kijönnek. Megszakadt ugyan a panzióban a munkaviszonyom, de 2-3 nap elteltével már egy új helyen dolgoztam. De mert semmi nem állt még készen ahhoz, hogy a gyerekek ki tudjanak jönni, így megbeszéltük a párommal, hogy amíg nem lesznek itt a babák, kiadjuk a felső szintet.

 

 

Volt egy pár, akit ismertem. Elújságoltam nekik, hogy van lakásunk és hogy hamarosan jönnek a babák is. Hazamentünk egy pár napra Magyarországra és mikor vissza jöttünk, ez a pár sírva hívott, hogy 4 napja a kocsiban alszanak a gyerekekkel, mert nincs lakásuk. Meggyőztem a páromat, hogy lakjanak nálunk, amíg nem rendeződnek a dolgaik. Bele is egyezett azzal a feltétellel, hogy valamennyit azért fizessenek a lakásba. Megegyeztünk 100 euróban hetente (a férfi maszekolt az állandó munkája mellett). Ezt az összeget minden héten kellett volna fizetnie, de ennek ellenére 2-3 hetente könyörögni kellett a pénzért. A hűtőnkből rendszeresen felették a kajánkat, de mindig letagadták. Volt olyan, hogy a dobozos üdítőből kiitták a narancslevet és felöntötték vízzel, a sajtot megették és szivacsot vágtak bele, visszaragasztva a nylont!!! Egyszer csak azzal jöttek haza, hogy a szociális hivatal adott nekik egy lakást és most azonnal költöznek is. Nagyon örültünk ennek, mert már nem bírtuk volna tovább, de a 2 kislányukat néztük!

Bildschirmfoto-2013-11-16-um-17.35.13

 

 

De kérték, hogy még adjuk nekik oda a porszívónkat, mert nagyon koszos a lakás. Ok, persze odaadtuk mondván, hogy este visszahozzák. Nem így lett!!! Aztán egy fiatal pár jött. Na, ezek pedig a szexuális dolgaikat úgy intézték, hogy az egész ház zengett tőlük. Közben kijöttek a gyerekek, mert kezdődött a suli. Ez a pár úgy távozott tőlünk, hogy nem fizettek ki semmit abból, amit megbeszéltünk. Egyszer csak jött egy telefon, hogy azonnal költözzünk ki a lakásból, mert 6 hónapja nem fizetünk semmit!!! Hát azt sem tudtam mit csináljak, mivel a maklerünk minden hónapban a kezébe kapta az 1000 eurót. A kauciót, 1500 eurót, az első havi bérletet, 1000 eurót és 2 havi províziót odaadtuk neki még azon a napon, amikor megkaptuk a kulcsot. Aztán minden hónapban oda jött az ovihoz, ahol dolgoztam és ott adtam a kezébe a bérleti díjat, így fizettünk.

 

Másnap elmentünk a céghez, akitől béreltük a lakást és ott közölték a tényeket velünk. De addigra valami úton módon meglett a kaució és egy havi bérlet, de ennek ellenére nem tudtam bebizonyítani, hogy minden hónapban tisztességesen fizettem, mivel nem kértem számlát. A makler pedig eltűnt!!!!! Ment a huzavona, ügyvédet fogadtam, aki csak azt nézte, hogy az utolsó bőrt is lehúzza rólunk, de bíztunk benne, hiszen ügyvéd. Semmit nem intézett. Közel 3500 eurónkba került 3 hónap alatt. Kerestünk lakást, de nem sok sikerrel, lassan az összes tartalékainkat felélve, közvetítőkre és tolmácsokra fizetve. Végül is az lett a történet vége, hogy kiköltöztünk a lakásból. 3,5 évet dolgoztam egy német nőnek, akinek egy takarítós cége van (minden karácsonyt, minden ünnepet végig dolgoztam, szabit soha nem akart adni és nem is fizetett…). Ő volt az utolsó, akitől segítséget kértem volna, hiszen a gyerekek az elsők. Nem segített. Azt mondta, oldjam meg magam. Ebben az időben már a párom is neki dolgozott napi 12-15 órát havi 1200 euróért! Nem pénzt kértünk, hanem csak annyit, hogy miután a helyi polgármesteri hivatalt is ők csinálták, arra gondoltam, hogy esetleg tudna ott valamit intézni nekünk. NEM!!!

 

 

Egy szerb barátom, akinek nagyon sokat köszönhetek, még ha nem is nagyon jó a németem, kerített egy lakást bent a városban, ahol 3 hónapot lakhattunk, mivel minden pénzünket elvitte az ügyvéd, a közvetítő, meg a rengeteg feleslegesen kifizetett pénz. Így semmink sem maradt. Ebből a lakásból 3 hete kellett kiköltöznünk. A kislányomat haza hoztam Magyarországra, mert nem bírta már a rengeteg stresszt. A kisfiam hallani nem akar arról, hogy Magyarországra vissza kelljen jönnie. Egy év alatt megtanult nagyon szépen németül, angolul, most franciát és hébert is tanul. Alapítottam egy kis céget és egy egészség centrumot takarítok a párommal, ahol jövő év májusáig az egész objektet át tudjuk venni. Ha ezt is elveszítjük, akkor már tényleg nem tudunk mit csinálni. 14 napja kocsiban alszunk a párommal, a kisfiam egy autószerelő műhely pihenő szobájában aludt 4 napot, mert meg van fázva. Már olcsóbb városban keresünk lakást, de nem sok sikerrel. Időközben megtanultam sok mindent! Sok mindent másképp csinálnék már a mai tudásommal, amiért súlyos ezreket fizettem euróban.

 

 

A héten vége a sulinak és azt hiszem a németországi pályafutásunknak is. Sajnos nem mondhatok mást: a legtöbb itt élő magyar – persze van kivétel is, csak én nem találkoztam velük – undorító és lehúzós ember!!!! Ennyi a rövid történetünk. Biztos kicsit zavaros és tele van hibákkal, de a lényeg benne van!”

 

 

Feljegyezve: 2014 december közepén

Az írást a szerzőnő kérésére névtelenül jelentetjük meg.

Írjátok meg nekünk a Ti tapasztalataitokat, élettörténeteket is.

 

 

Legolvasottabb cikkeink:

Magyar-Német Képesszótár: 12.000 szólással és kifejezésekkel

Factory Outletek és akciós termékek Németországban

Mit ajándékozzak német barátaimnak vagy rokonaimnak?

Német nyelvtanulás: Könyvajánlatunk “Németül könnyűszerrel”

Milyen a tipikus német advent és karácsony?

Über Ungarn von Autoren, die kein Blatt vor dem Mund nehmen

Warum so viele Ungarn gerade ihr Land verlassen

Sie erfahren hier viel Wichtiges und Interessantes über Ungarn

Leben und Arbeiten in Ungarn

Über das Auswandern nach Ungarn und die Achterbahn der Gefühle

 

Németországi munkavállalással kapcsolatos írásaink:

Hogyan nevezik Németországban a “külföldieket”?

A német Munkaügyi Központok állásajánlatai

Ingyenes tanácsadás magyaroknak Németországban

A jól képzett európai fiatalokat Németország tárt karokkal várja

Miért könnyű Németországban munkát találni?

A német szakszervezeti tagság megéri mindenki számára

Blankenburg-i botrány: magyarok kiszolgáltatott helyzetben

A német minimálbér (8,50 euró) bevezetése: előnyei és hátránya

Több ezer munkahely fog megszűnni a német minimálbér miatt?

Európában a németek túlóráznak a legtöbbet

Az Empátia Balatin képző központ szakképzései és munkaközvetítése

A “szegénységi bevándorlás” elleni törvényt elfogadták Németországban

Kik és hogyan verik át a magyarokat külföldön?

Továbbra is a kivándorlás gondolata foglalkoztatja a magyarokat

Ha nem beszéled a nyelvet – nincs esélyed külföldön!

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

Évről évre több magyar vándorol ki Németországba

A külföldi kiküldetésről

 

További német vonatkozású cikkeink:

Mit ajándékozzak német barátaimnak és rokonaimnak?

Most kezdődnek a német bolhapiacok! Hová érdemes elmenni?

A külföldről megigényelt német családi pótlékról

Az autósok makacssága sok ember halálát okozza (Rettungsgasse)

A fiatalok már csak hazalátogatnak a lassan pusztuló országba?

A német SCHUFA mindenkiről minden adatot összegyűjt

Családon belüli erőszak – már nem tabu téma!

Hová meneküljenek a nők Németországban erőszakos férjük elől?

Gyermekkel Németországban: Hová tegyük gyermekünket három éves korig?

Mennyi zsebpénzt adnak a német szülők gyermekeiknek?

Július 1-től olcsóbban lehet az európai külföldön telefonálni

Elveszett az útlevelem külföldön? Csak semmi pánik!

A németek és a szex – számok és tények

Szexriport – érdekességek a németek nemi életéből

Egy orvos kipakol: A modern gyógyászat hét főbűne

Hihetetlenül érdekes új fagyi kreációk Németországban!

A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék!

Német világörökség: sör, kenyér, Beethoven – és talán a bürokrácia?

Az új német egészségügyi kártya még mindig vitatott

Kutya tartás Németországban: Költséges és körülményes hobbi

Gyermekkel Németországban: A német családi pótlékról

A német nyugdíj hazugságról: Művileg generált generációs vita?

Facebook csoportok Németországban élő magyarok számára

Itt is “Flat”, ott is “Flat”. Egész Németország “Flat”-ezik!

TOP 10: Németország leghíresebb bevásárlóközpontjai

A felesleges németországi körforgalmakról és a giccses német szobordíszekről

A német szitkozódásokról és a férfi emancipációról

A német választások – Sikerek és kudarcok

 

Cikkeink a “Német nyelvtanulás” sorozatunkban:

Német nyelvtanulás: Németország a szlogenek országa

Német nyelvtanulás: Alkoholmentes italok elnevezései (1.rész)

Német nyelvtanulás: A legfontosabb német rövidítések

Német nyelvtanulás: Álláspályázatok német nyelven (1. rész)

Német nyelvtanulás: Ivási kultúra kifejezései és szokásai

Német nyelvtanulás: Német köszönési formák és szokások

Német-magyar kisszótár: sörözők, borozók, kocsmák

Német nyelvtanulás: Német-magyar gasztronómiai kisszótár

A német szitkozódások és a férfi emancipáció

3 hozzászólás a(z) “Karácsonyi történetek külföldön próbálkozó magyarokról” bejegyzéshez

  1. Nem kicsit zavaros a történet… Buta ember a saját kárán tanul… Pl.lásd nem kér számlát…
    Nem sikerült az írónak együttérzést kicsikarnia belölem, és a hócipöm már egyébként is tele az állandóan panaszkodó, magyarokat csak szidni tudó magyarokkal.

  2. Sajnálom őket, tényleg rengeteg a szemét aljas ember még magyarok közt is külföldön. Egyszer megtalálja az ilyen az emberét…

  3. irj ram privibe. ha tüdsz. A nagy tüdasüaktol rosszül vagyok. mi is sok eve itt elünk de nekünk mar ez a hazank. KERESETEK A KARITASZT ;; talän nem kernek
    penzt szälas az esö nincs jo idö föleg gyermekel. münka van rengeteg es lakkas is. mondjük mindent rakj egy nagy szüröbe es akkor a dolgok is jobbak lesznek. mert nem valaja a arcat akki kritizaja a maskikatt csak mert jo volt az ember tarsahoz. irj varom es nem kell fel adni..9 evett csinältam igy vegig nem segitet senki nekünk de akki nek hagytük belenk is rügott. mar nem hagyük…szioka jelenkez Elizabeth.

comments powered by Disqus