2016-10-18 08:46

Megnéztük, hol készülnek a híres La Fiesta borok?

Kategóriák: Gasztro

Jó évjárat lesz az idei? Interjú Szabó Ferenccel, a Kiskunsági Borvidék legjelentősebb borászatának, a Grape-Vine Pincészetnek a főborászával

01

Véget ért a szüret. A termés minőségéről, a magyar ember borfogyasztásáról és a borfajták jelentőségéről kérdeztem a neves borászt. Az idei nyár mennyire befolyásolta a termést és a minőséget? Hogy érzed, milyen évjárat lesz a 2016-os?

 

A nyár időjárása kimondottan kedvező volt a szőlő érése szempontjából.  Optimális napfénytartalom és csapadék mellett a korábbi évekre jellemző sok hőségnap elmaradt. Ezáltal megfelelő savtartalom és zamatanyag maradt a szőlőbogyókban. A kék szőlőkben sok és intenzív színanyag képződött. Véleményem szerint a 2016-os évjárat kiváló lesz, így intenzív illatú és zamatú borok készülnek a Grape-Vine Pincészetben.

02

 

Mikor kezdődött a szüret és hogyan folytak a munkálatok?

 

Az Irsai Olivér fajtával kezdtük az idei szüretet augusztus 23-án. Már az első napokban fontos szervezést igényelt, hogy ez a fajta a hajnali órákban szüretelve, frissen szedve kora reggelre az üzembe kerüljön. Így lehetett biztosítani, hogy az alacsony hőmérsékleten áztatott szőlőből minél több illat és zamatanyag beoldódjon a mustba.

trauben in körben

 

Melyek a kiskunsági borvidék zászlós borai? Szerinted mitől különleges a kiskunsági borvidék?

 

A Kunsági borvidék rozé, ill. reduktív gyümölcsös fehér borai nemzetközi borversenyeken is kiválóan szerepelnek. A borvidék ereje szerintem abban rejlik, hogy ezeket, a fogyasztók által is kedvelt bortípusokat, nagy mennyiségben és világszínvonalú minőségben képes előállítani. Ár-érték szempontjából különösen kedvező a borok megítélése.

Vineyards. The Rhine Valley, Germany

 

Milyennek találod az utóbbi két évben a keresletet? Mely borfajták aratnak nagyobb sikert a piacon és melyek veszítenek a jelentőségükből?

 

A forgalmi adatokból egyértelműen látszik, hogy a tömegborok jelentősége, értékesítési mennyisége csökken. A fogyasztók igényesebbek a csomagolás tekintetében, az ár érzékenység kevésbé jellemző, mint néhány évvel ezelőtt. A rozé borok forgalma továbbra is dinamikusan növekszik, valamint a gyümölcsös fehér és vörös borok értékesítése nő. A fajtákat tekintve sajnos a hagyományos, termőtájhoz korábban kötött borok (pl. Kövidinka, Kadarka) iránti kereslet csökken.

05

 

Felnőtt-e a magyar ember a borfogyasztáshoz? Szeretjük a magyar bort? És ha igen, akkor mely borokat?

 

Szerintem, mint sok más kérdésben, ebben az esetben sem célszerű általánosítani. Teljesen más típusú bort fogyaszthatunk az alkalomtól függően, illetve teljesen más lehet az emberek ízlésvilága. Mi nem ítéljük el, ha valaki az édesített borokat kedveli. Igyekszünk számukra is legjobb tudásunk szerint bort készíteni. Azért szakmai szempontból elmondható, hogy a borok jellemzően száraz állapotban képesek igazi értékeiket megmutatni. A kulturált borfogyasztásba véleményem szerint mind az édes, mind a száraz borok, valamint a fröccs fogyasztása is belefér, megfelelő mennyiségi korláttal. Amikor azonban a bort energiaitallal vagy tömény szeszekkel keverik, az már más kategória.

04

 

Melyik bort ajánlod nekünk a Grape-Vine Pincészet borai közül? Melyik a kedvenced?

 

Mivel cégünk igyekszik megfelelni a sokrétű fogyasztói igénynek, ezért mindegyik borunkat tudom ajánlani, szinte mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A harsogóbb Irsai, Muskotály illetve Cabernet rozé és vörös boraink mellett a visszafogottabb Kövidinkáig,  Biancáig; a száraztól a félédesen át az édes borokig, nagyon összetett a kínálatunk.

 

Jelenlegi kedvenceim az országos borversenyen aranyérmes Irsai Olivér, valamint a Cabernet Sauvignon Rozé.

 

Köszönöm az interjút,

 

Mangold Krisztina

12

comments powered by Disqus