2012-11-17 20:03

Bán Tibor – Az Alföld festője

Kategóriák:


A híres kecskeméti festőművész, Bán Tibor, a rónák szerelmese.

 

Engedjék meg, hogy bemutassuk azoknak, akik még nem ismerik, az Alföld egyik leghíresebb festőművészét: Bán Tibort. Bán Tibor tájfestészete egy letűnő, egy régmúlt világot varázsol elénk. Hagyjuk ezt a világot hatni ránk. Töltődjünk fel rajta keresztül erővel és energiával! Manapság mindenannyiunknak szüksége van rá!

 

A festő nem szereti, ha a gyermekkoráról beszélnek. Viszont büszkén megemlíti Bozsó János híres kecskeméti festőművész nevét, aki felfedezte őt és akitől a festészet alapjait megtanulta. Bán Tibor nem tartozik az exhibicionista művészek közé. Keveset beszél önmagáról és művészetéről. Azt viszont hamar és büszkén elárulja nekünk, hogy már fiatalkorában feltűnt portréival és vázlataival, melyeket az utcán és tejbárban készített az emberekről. Kézügyessége ámulatba ejtette barátait.

 

Bán Tibor egy csodálatosan kedves és vidám ember, akinek a sors nagy tehetséget adott. Ennek ellenére ő a festészet alázatos szolgája maradt. Ezt azon látni, miként hosszú évek során nagy kézügyességgel elsajátította azokat a művészeti elemeket, amelyek a mai napig festészetét jellemzik: a színek tónusa, a vonalak összhangja, a formák elrendezése, a fény és az árnyék összhatása.

 

A festő ecsetkezelése virtuóz, de legnagyobb erőssége kiváló kompozíciós készsége. Bán Tibor a komponálás nagymestere. A fák, a ménes, a csikósok, az út, a patak, minden tökéletesen van elrendezve a vásznon. És aligha tud más festő ilyen drámai, romantikus vagy dinamikus hangulatot teremteni festményein. A tájképek közt messze legtöbb az őszt és a telet ábrázoló műalkotás. Talán mert Bán Tibor festészetében kiemelt jelentőséget tulajdonít a fénynek és az árnyéknak.

 

Bán Tibor festményeiből hiányzik mindenféle “ősmagyar” virtuskodás. Ő már akkor a Kiskunság-i táj letűnt hangulatát festette, amikor még a magyar történelem “újra gondolása” el sem kezdődött. Ezért nem akarjuk azt hangsúlyozni a festészetéről, hogy az ő képei által lehet igazán megszeretni “hazánkat”. Mindenféle pátosz nélkül közvetíti Bán Tibor “kis térségünk” ősi hangulatát és mesébeillő varázslatát. Ez szeretetre méltó és megnyugtató, úgy mint személyisége.

 

Mangold Krisztina

 

 

A festőművész szeretettel várja az érdeklődőket műtermében, amely Kecskeméten Úrihegyben található. Időpont egyeztetést a következő telefonszámon kéri:  06/20 92 54 801